Πέμπτη 10 Αυγούστου 2017

Το Ναγκασάκι ζητά πυρηνικό αφοπλισμό

Ο δήμαρχος του Ναγκασάκι Tomihisa Taue ζήτησε την Τετάρτη η ιαπωνική κυβέρνηση να προσχωρήσει σε μια πρόσφατα εγκριθείσα συνθήκη που  απαγορεύει τα πυρηνικά όπλα, καθώς η πόλη τίμησε την 72η επέτειο του ατομικού βομβαρδισμού των ΗΠΑ.
Η έκκληση του Τάουε για ένταξη της Ιαπωνίας στη συνθήκη που εγκρίθηκε από 122 μέλη των Ηνωμένων Εθνών τον περασμένο μήνα ακολούθησε έκκληση την περασμένη Κυριακή από τον δήμαρχο της Χιροσίμα,την άλλη πόλη της Ιαπωνίας που υπέστη βομβαρδισμούς, να «γεφυρώσει το χάσμα» μεταξύ των πυρηνικών και των μη πυρηνικών κρατών για να βοηθήσει να πραγματοποιηθεί η απαγόρευση των πυρηνικών όπλων.
Στην ετήσια ειρηνευτική διακήρυξη του Ναγκασάκι στην τελετή μνήμης , ο Τάουε αποκάλεσε τη στάση της κυβέρνησης "ακατανόητη", ενώ κάλεσε την Ιαπωνία να προσχωρήσει στη συνθήκη μαζί με κράτη κατόχους πυρηνικών όπλων καθώς και άλλες χώρες κάτω από την αμερικανική πυρηνική ομπρέλα.
"Η στάση της ιαπωνικής κυβέρνησης να μην συμμετάσχει καν στις διπλωματικές διαπραγματεύσεις για τη Συνθήκη Πυρηνικής Απαγόρευσης είναι εντελώς ακατανόητη για όσους από εμάς ζούμε στις πόλεις που υπέστησαν ατομικές βομβιστικές επιθέσεις", δήλωσε ο Taue στο πάρκο Ειρήνης της πόλης.
"Ως η μόνη χώρα στον κόσμο που έχει υποστεί ατομικούς  βομβαρδισμούς κατά τη διάρκεια του πολέμου, καλώ την ιαπωνική κυβέρνηση να επανεξετάσει την πολιτική της στήριξης της πυρηνικής ομπρέλας και να συνάψει τη Συνθήκη Πυρηνικής Απαγόρευσης όσο το δυνατόν συντομότερα", δήλωσε.
Ο Τάουε κάλεσε επίσης την κυβέρνηση να «επιβεβαιώσει στον κόσμο τη δέσμευσή της για το ειρηνικό ήθος του Συντάγματος της Ιαπωνίας, το οποίο αποκηρύσσει σθεναρά τον πόλεμο», τη στιγμή που το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα του πρωθυπουργού Shinzo Abe επιδιώκει επίσημα να προτείνει μια τροποποίηση του Θεμελιώδους εγγράφου.

Από την πλευρά του, ο Αμπε απέφυγε να αναφέρει ρητά τη συνθήκη στην ομιλία του στην τελετή όπως έκανε στη Χιροσίμα, αλλά τόνισε ότι τόσο τα κράτη-κάτοχοι πυρηνικών όπλων όσο και τα κράτη που δεν διαθέτουν πυρηνικά όπλα πρέπει να βρίσκονται σε συνεννόηση, προκειμένου να πετύχουν οι προσπάθειες για την κατάργηση της πυρηνικής ενέργειας .
"Η Ιαπωνία είναι αποφασισμένη να ηγηθεί της διεθνούς κοινότητας ... συνεχίζοντας να απευθύνεται και στις δύο πλευρές", δήλωσε ο πρωθυπουργός.
Εκπρόσωποι σχεδόν 60 χωρών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης επρόκειτο να παραστούν στην τελετή, συμπεριλαμβανομένων των πέντε αναγνωρισμένων πυρηνικών δυνάμεων - της Βρετανίας, της Κίνας, της Γαλλίας, της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών - καθώς και του αδήλωτου κατόχου  πυρηνικών όπλων Ισραήλ.
Ο Izumi Nakamitsu, Γενικός Γραμματέας και Υψηλός Εκπρόσωπος του ΟΗΕ για θέματα αφοπλισμού, διάβασε μήνυμα προς τον λαό του Ναγκασάκι εξ ονόματος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, στο οποίο ο επικεφαλής του ΟΗΕ σημείωσε τις «αυξανόμενες διαφορές μεταξύ των χωρών σχετικά με τον τρόπο επίτευξης της κατάργησης των πυρηνικών όπλων".
"Ελπίζω ότι η υιοθέτηση, τον Ιούλιο, της Συνθήκης για την Απαγόρευση των Πυρηνικών Όπλων θα δώσει νέα ώθηση για να επιτύχουμε τον κοινό μας στόχο", ανέφερε το μήνυμα.
Στην τελετή της Χιροσίμα την Κυριακή για την μνήμη του  ατομικού  βομβαρδισμού εκεί, ο δήμαρχος Καζούμι Ματσούι σταμάτησε να απαιτεί από την Ιαπωνία να προσχωρήσει στη συνθήκη, αλλά παρότρυνε την κυβέρνηση να πράξει «τα πάντα  για να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ των κρατών με  πυρηνικά όπλα και των κρατών χωρίς πυρηνικά όπλα , διευκολύνοντας έτσι την επικύρωση. "
Μια ατομική βόμβα πλουτωνίου που ονομάστηκε "Fat Man" έπεσε από βομβαρδιστικό των ΗΠΑ εξερράγη πάνω από το Nagasaki στις 11:02 π.μ. στις 9 Αυγούστου 1945, σε υψόμετρο περίπου 500 μέτρων, τρεις ημέρες αφότου οι Ηνωμένες Πολιτείες έριξαν την πρώτη ατομική βόμβα στη Χιροσίμα.
Εκτιμάται ότι 74.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από το βομβαρδισμό στο Ναγκασάκι μέχρι το τέλος του έτους. Στη Χιροσίμα, 140.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν μέχρι το τέλος του έτους.
Η Ιαπωνία παραδόθηκε έξι ημέρες μετά τον βομβαρδισμό του Ναγκασάκι, προκαλώντας το τέλος του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου.
Ο συνδυασμένος αριθμός ατόμων "hibakusha", που επέζησαν από τους βομβαρδισμούς, ανήλθε σε 164.621 από τον Μάρτιο. Η μέση ηλικία τους ήταν 81,41.
Άνθρωποι από όλη την Ιαπωνία και το εξωτερικό ανέβηκαν στις ήσυχες πλαγιές που οδηγούσαν στο πάρκο από νωρίς το πρωί, σε μια κορυφή όπου υπέμειναν μια οδυνηρή καταιγίδα που τερμάτισε μπροστά από την τελετή.
Η Sayaka Akagi, 30 ετών, ήρθε στο πάρκο για να θυμηθεί τον αποθανόντα παππού της, ο οποίος έζησε τον βομβαρδισμό.
«Είμαι δασκάλα σχολείου στο Ναγκασάκι, και κάθε χρόνο κάνω ένα μάθημα για τα παιδιά με βάση την ειρηνευτική δήλωση του δημάρχου και τους κάνω να το σκεφτούν», είπε η Ακάγκι.
Ο Filip Deheegher, ο οποίος εργάζεται στην πόλη Ypres στο Βέλγιο, ήρθε στο πάρκο έχοντας βαθιά συγκινηθεί από εκθέματα στο Μουσείο Ατομικής Βόμβας του Ναγκασάκι νωρίτερα την εβδομάδα.
Σημειώνοντας ότι η πατρίδα του ήταν ο τόπος μιας σειράς καταστροφικών μαχών στον Α 'Παγκόσμιο Πόλεμο, παρατήρησε: "Αυτό που χρειάστηκε λίγους μήνες για να καταστρέψει στην πόλη μου πήρε δύο δευτερόλεπτα στο Ναγκασάκι".
Λίγο μετά την αυγή, τα μέλη ενός προγράμματος πρεσβευτών ειρήνης μαθητών λυκείου που ξεκίνησε στο Nagasaki πριν από 20 χρόνια συγκεντρώθηκαν γύρω από ένα μνημείο κοντά στο πάρκο στο κέντρο του βομβαρδισμού.
Οι 22 πρεσβευτές των φοιτητών, μαζί με δεκάδες άλλους φοιτητές που συγκέντρωσαν υπογραφές από την Ιαπωνία για την υποστήριξη της κατάργησης των πυρηνικών, σχημάτισαν κύκλο γύρω από το μνημείο.
Ο μαθητής  πρεσβευτής του Ναγκασάκι, Νταϊκί Μιζοκάμι, 17 ετών, του οποίου οι παππούδες  έζησαν τον βομβαρδισμό, μίλησε για τη σημασία της ακρόασης των ιστοριών των hibakusha και χαιρέτισε την υιοθέτηση της συνθήκης απαγόρευσης.
«Το επόμενο μεγάλο βήμα είναι να μειώσουμε τα πυρηνικά όπλα που εξακολουθούν να υπάρχουν τώρα», είπε.
Περιεχόμενο της ομιλίας του Δημάρχου του Ναγκασάκι
- Με τα πυρηνικά ένοπλα κράτη που αντιτίθενται στην πρόσφατα εγκριθείσα Συνθήκη των Ηνωμένων Εθνών για την απαγόρευση των πυρηνικών όπλων, δεν υπάρχει κανένα τέλος στο δρόμο προς έναν κόσμο απαλλαγμένο από πυρηνικά όπλα.
- Το Ναγκασάκι προτρέπει την ιαπωνική κυβέρνηση να επανεξετάσει την πολιτική της να στηριχθεί στην αμερικανική πυρηνική ομπρέλα και να συνάψει τη συνθήκη απαγόρευσης της πυρηνικής ενέργειας όσο το δυνατόν συντομότερα.
- Το Nagasaki καλεί τους υπογράφοντες τη Συνθήκη για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους για την επίτευξη πυρηνικού αφοπλισμού.
- Το Ναγκασάκι ζητά από την ιαπωνική κυβέρνηση να επιβεβαιώσει τη δέσμευσή της για το ειρηνικό ήθος του Ιαπωνικού Συντάγματος.
- Η ιαπωνική κυβέρνηση πρέπει να εξετάσει την έννοια της ζώνης χωρίς πυρηνικά όπλα στη βορειοανατολική Ασία.
- Οι ηγέτες του κόσμου θα πρέπει να επισκεφθούν τη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι.
- Το Ναγκασάκι καλεί την ιαπωνική κυβέρνηση να βελτιώσει την βοήθεια προς τους  "hibakusha" που επέζησαν από τις ατομικές βομβιστικές επιθέσεις.
Περιεχόμενο της ομιλίας του πρωθυπουργού Shinzo Abe
- Ως η μόνη χώρα που έχει υποστεί ατομικές βομβιστικές επιθέσεις κατά τη διάρκεια πολέμου, είναι καθήκον της Ιαπωνίας να εργάζεται αδιάκοπα στην αναζήτηση ενός κόσμου χωρίς πυρηνικά όπλα.
- Η συμμετοχή τόσο των κρατών φορέων πυρηνικών όπλων όσο και των κρατών που δεν διαθέτουν πυρηνικά όπλα είναι απαραίτητη για την πραγματική πραγματοποίηση ενός κόσμου χωρίς πυρηνικά όπλα.
- Η Ιαπωνία θα συμβάλει ενεργά στη σημαντική διάσκεψη για την αναθεώρηση της συνθήκης για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων του 2020.
- Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να βελτιώνει την υποστήριξή της για τους επιζώντες των βομβαρδισμών και να επιταχύνει τη διαδικασία πιστοποίησης των ασθενών με ακτινοβολία ατομικής βόμβας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

H δυσκολία

  Να σε δεχτεί ο Χριστός είναι εύκολο. Ο Χριστός όλους τους δέχεται. Όλους τους περιμένει. Πολλές φορές όχι μόνο τους περιμένει αλλά τους πλ...