Τετάρτη 30 Αυγούστου 2017

Άγιος Αλέξανδρος - Ιωάννης ο Πρόδρομος

Αποτέλεσμα εικόνας για the beheading of saint john    Αποτέλεσμα εικόνας για αλέξανδρος πατριαρχης κωνσταντινουπολεως

Ένας σπουδαίος άγιος της Εκκλησίας μας γιορτάζει σήμερα.Ο Άγιος Αλέξανδρος,Πατριάρχης Κων/πολεως.Ο Άγιος Αλέξανδρος πολέμησε την αίρεση του αρειανισμού.Δεν δείλιασε να ελέγξει την αίρεση του Αρείου ακόμα κι όταν ο αυτοκράτορας υποστήριζε τον Άρειο και τις κακοδοξίες του.

Ο Άγιος Αλέξανδρος ακολούθησε το παράδειγμα του Ιωάννη του Βαπτιστή,την αποτομή της κεφαλής του οποίου τίμησε χθες η Εκκλησία μας.Ο Ιωάννης ο Βαπτιστής ήταν ανυποχώρητος ελεγκτής της αμαρτίας των Εβραίων,τους μιλούσε με λόγια σκληρά αλλά γεμάτος αγάπη περίμενε αυτούς που ήθελαν πραγματικά να μετανοήσουν. Και φυσικά ο Ιωάννης ο Πρόδρομος δεν περιοριζόταν να ελέγχει μόνο τις αμαρτίες των φτωχών αλλά και των πλουσίων και ισχυρών,ακόμα και του βασιλιά Ηρώδη.


Στην Εκκλησία δεν πάμε για να ακούσουμε όμορφα λόγια.Δεν πάμε για να μας χαϊδέψουν τα αυτιά και να μας πουν πόσο καλοί είμαστε.Στην Εκκλησία προσερχόμαστε για να προσευχηθούμε και να θεραπευτούμε από την απαίσια ασθένεια της αμαρτίας.Πολλές φορές η θεραπεία μας φαίνεται πικρή ή σκληρή.Είναι όμως απαραίτητη.Γιατί αυτή η σκληρότητα απευθύνεται στην αμαρτία και όχι στον αμαρτωλό.Ο Ιωάννης ο Πρόδρομος αποκαλούσε γεννήματα εχιδνών τους Εβραίους αλλά δεν τους μισούσε.Τους έδειχνε την αμαρτωλότητά τους για να προχωρήσει η θεραπεία.Το ίδιο και ο Άγιος Αλέξανδρος.Δεν έδειξε καμία επιείκεια στην αίρεση ώστε να μπορέσουν να καταλάβουν οι πλανημένοι πόσο είχαν παρασυρθεί.

Αυτά πρέπει να τα έχουμε στο μυαλό μας.Το να βαδίσουμε στο δρόμο του Κυρίου δεν είναι ένας ευχάριστος περίπατος.Είναι μια δύσκολη διαδρομή σε στενό μονοπάτι.Αν είμαστε όμως αποφασισμένοι να το περπατήσουμε,ο Θεός μέσω των Αγίων Του θα μας το κάνει εύκολο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα χειροκροτήματα

  Τα χειροκροτήματα μετά από τις ομιλίες του πρωθυπουργού και του πρώην υπουργού μεταφορών ήταν το αποκορύφωμα της άθλιας εικόνας που για ακ...