Σάββατο 12 Αυγούστου 2017

Η μουσική κοινότητα του Ιράν διαμαρτύρεται

Μέλη της μουσικής βιομηχανίας του Ιράν καλούν τον Πρόεδρο Χασάν Ρουχάνι να ακολουθήσει την υπόσχεσή του από την προεκλογική εκστρατεία του 2017 να υποστηρίξει τα δικαιώματα των πολιτών εμποδίζοντας την ακύρωση συναυλιών που έχουν επιβληθεί από το κράτος. Η πιο πρόσφατη έκκληση δόθηκε στον πρόεδρο σε μια  επιστολή που  υπέγραψαν μέλη της  House of Music , μιας ανεξάρτητης ένωσης μουσικών με έδρα την Τεχεράνη, στις 2 Αυγούστου 2017 μετά την ακύρωση μιας συναυλίας διάσημου τραγουδιστή. 


"Ευτυχώς, από τότε που αποδεχτήκατε  τη μεγάλη ευθύνη να είστε πρόεδρος, έχετε θέσει το ζήτημα των δικαιωμάτων των πολιτών και την ανάγκη για όλους να απολαμβάνουν και να υπερασπίζονται τα νόμιμα δικαιώματά τους", ανέφερε η επιστολή. "Αυτό ήταν καθησυχαστικό και μια μεγάλη πηγή ελπίδας για πολλούς, ειδικά στη μουσική βιομηχανία."
"Επί του παρόντος, το ερώτημα είναι: Οι ακυρώσεις των νόμιμων συναυλιών δεν αποτελούν σαφές παράδειγμα παραβίασης των δικαιωμάτων των μουσικών ως πολιτών; Ποιος είναι υπεύθυνος για την καταπάτηση αυτών των δικαιωμάτων; Ρώτησαν οι υπογράφοντες.

"Η κυβέρνηση πρέπει να είναι ξεκάθαρη όσον αφορά την υποστήριξη των καλλιτεχνών, εκθέτοντας και διώκοντας τις ομάδες πίεσης και τους παράγοντες που είναι υπεύθυνοι για την απαγόρευση των συναυλιών", πρόσθεσε η επιστολή. 
Η επιστολή κάλεσε επίσης τον Ρουχάνι, ο οποίος ξεκίνησε τη δεύτερη θητεία του στις 3 Αυγούστου, να διορίσει κάποιον που θα είναι επικεφαλής του Υπουργείου Πολιτισμού και Ισλαμικού Προσανατολισμού ο οποίος θα «κατανοεί την τέχνη και θα υπερασπιστεί τους καλλιτέχνες».

Συναυλία μουσικής κοινότητας στο House of Music στην Τεχεράνη
Μια άλλη  επιστολή που  υπεγράφη από περισσότερους από 500 καλλιτέχνες και παραγωγούς της μουσικής βιομηχανίας του Ιράν στάλθηκε στον πρόεδρο στις 31 Ιουλίου.
"Η απαγόρευση των αδειοδοτημένων μουσικών παραστάσεων παραβαίνει σαφώς το νόμο και είναι ένα σαμποτάζ στις υποθέσεις της χώρας και οι δράστες πρέπει να διωχθούν", ανέφερε η επιστολή. 
Από το 2013, όταν ο Ρουχάνι ψηφίστηκε υπό την υπόσχεση μιας πιο ανοιχτής κοινωνίας, πολλοί μουσικοί, συμπεριλαμβανομένων των λαϊκών τραγουδιστών Alireza Ghorbani και Sirvan Khosravi, είδαν τις  συναυλίες τους να ακυρώνονται  την τελευταία στιγμή.
Όλες οι ακυρωμένες συναυλίες είχαν λάβει άδειες από το Υπουργείο Πολιτισμού και Ισλαμικού Προσανατολισμού. 
Οι θρησκευτικοί συντηρητικοί έχουν δικαιολογήσει τις επιθέσεις τους στους μουσικούς αναφέροντας αόριστες δηλώσεις και διαταγές από ανώτερους θρησκευτικούς ηγέτες. Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αλί Χαμενεΐ, έχει προειδοποιήσει συχνά   για τους φερόμενους κινδύνους της μουσικής, λέγοντας ότι "θα οδηγήσει τους ανθρώπους μακριά από το μονοπάτι του Θεού". 
Οι ακυρώσεις των συναυλιών με τραγουδίστριες και γυναίκες μουσικούς είναι ιδιαίτερα συχνές από το 2013.

Αναφορά κατά ακυρώσεων συναυλιών που ετοιμάστηκαν στη συλλογή του House of Music
Η πιο πρόσφατη ακύρωση συναυλίας στο Ιράν έλαβε χώρα στο Quchan, Επαρχία Khorasan Razavi στο βορειοανατολικό Ιράν, όπου ο περίφημος σύγχρονος Ιρανός  τραγουδιστής  Shahram Nazeri  και ο γιος του  Hafez Nazeri  επρόκειτο να  δώσουν παράσταση στις 28 Ιουλίου. 
"Τις τελευταίες μέρες, οι διοργανωτές εκδηλώσεων ενημερώθηκαν επανειλημμένα ότι ο επιλεγμένος χώρος ήταν ακατάλληλος για μια συναυλία που αγνοεί τα αισθήματα των καλλιτεχνών καθώς και του λαού του Quchan",  δήλωσε ο  τοπικός εισαγγελέας Ramazanali Azari στις 3 Αυγούστου στο (IRNA) που χρηματοδοτείται από την Ισλαμική Δημοκρατία.
"Ο χώρος σφραγίστηκε αφού οι ανησυχίες μας ξεχάστηκαν", ισχυρίστηκε χωρίς να εξηγήσει πώς η συναυλία, που δεν είχε γίνει ακόμα, "δεν σέβεται" τους ανθρώπους. 
Το Arena Sports Workers στη γειτονιά Yaghoubabad της πόλης επιλέχθηκε για τη συναυλία, διότι έχει την καλύτερη ακουστική, δήλωσαν οι διοργανωτές, σύμφωνα με το άρθρο του IRNA.
Οι Ναζέρι επίσης  εμποδίστηκαν  να διοργανώσουν συναυλία στο Neyshabour, την επαρχία Khorasan Razavi, τον Μάιο του 2016, παρά το γεγονός ότι έλαβαν άδεια από το Υπουργείο Πολιτισμού και Ισλαμικού Προσανατολισμού. 
Κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του Ρουχάνι (2013-17), δεκάδες μουσικές παραστάσεις ακυρώθηκαν από τις κρατικές αρχές, συχνά την τελευταία στιγμή, αφού οι τοπικές αρχές υποχώρησαν στην πίεση που επέβαλαν οι θρησκευτικοί συντηρητικοί.
Αυτό συνέβη παρά τους επαναλαμβανόμενους ισχυρισμούς του Ρουχάνι ότι υποστηρίζει τη μουσική κοινότητα του Ιράν.
"Ένα από τα αποτελέσματα των φετινών εκλογών ήταν ότι όλοι ήταν ειρηνικοί με τη μουσική",  δήλωσε ο  Ρουχάι σε συνέντευξη Τύπου στις 22 Μαΐου 2017, τρεις ημέρες μετά τη νίκη στις προεδρικές εκλογές. 
"Ωστόσο, δεν είμαστε και  πολύ λάτρεις της φτηνής μουσικής", πρόσθεσε αστειευόμενος. "Κάποιοι λένε ότι είναι ωραία, αλλά σε κάθε περίπτωση είμαι βέβαιος ότι η νέα κυβέρνησή μας θα δώσει μεγαλύτερη υποστήριξη στην πολιτιστική κοινότητα".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το φίδι του εγωισμού

  Ο εγωισμός είναι ένα πολύ ύπουλο φίδι που συνήθως, όμως, εμφανίζεται στη γλώσσα που χρησιμοποιούμε. Και μπορούμε να καταλάβουμε πόσο μας έ...