Πέμπτη 24 Αυγούστου 2017

Πάνω από 700 νεκροί στην Αφρική από κατολισθήσεις

At least eight killed in mudslide at Guinea rubbish dump

africanews

Τουλάχιστον 8 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι τραυματίστηκαν στη Γουινέα, όταν ένα τμήμα ενός χώρου υγειονομικής ταφής απορριμμάτων κατέρρευσε σε σπίτια στα περίχωρα της πρωτεύουσας, το Κονακρύ, μετά από καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις, δήλωσε η αστυνομία και κυβερνητικοί αξιωματούχοι την Τρίτη.

Η καταστροφή ακολούθησε κατολισθήσεις στη Σιέρα Λεόνε και στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, όπου εκατοντάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν από την αρχή της περασμένης εβδομάδας. Οι αρχές δήλωσαν ότι η έντονη βροχή στην περιοχή θα μπορούσε να προκαλέσει περισσότερους θανάτους.


Το περιστατικό της Δευτέρας στη Γουινέα συνέβη το πρωί στη γειτονιά Dar Es Salam μετά από κατακλυσμό μιας ημέρας. Η περιοχή είναι γεμάτη με σπίτια από ξύλο και κασσίτερο, μερικά από τα οποία βρίσκονται στη βάση μιας μεγάλης μάζας απορριμμάτων.

"Είδα το βουνό σκουπιδιών να καταρρέει πάνω  στα σπίτια των άλλων ανθρώπων. Οι άνθρωποι ήταν παγιδευμένοι ", δήλωσε ο Yamoussa Soumah, κάτοικος της Dar Es Salam, στο Reuters. "Η σύζυγός μου και εγώ ακούσαμε τη λάσπη να πέφτει στην οροφή μας. Ήμασταν σε θέση να ξεφύγουμε, αλλά έχουμε χάσει τα πάντα. "

Η κυβέρνηση δήλωσε αρχικά ότι πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν και περίπου 10 τραυματίστηκαν.

Μια ανώτερη αστυνομική πηγή δήλωσε αργότερα ότι οκτώ είχαν πεθάνει και ένας δεύτερος αξιωματούχος δήλωσε ότι η κυβέρνηση προετοιμάζεται για αύξηση του αριθμού των θανάτων αφού βρήκε άλλα τρία πτώματα.

Ένα νεαρό κορίτσι απεγκλωβίστηκε ζωντανό από τα συντρίμμια και αμέσως πήγε σε γιατρούς στα χέρια ενός διασώστη.

"Επί του παρόντος βρίσκονται σε εξέλιξη επιχειρήσεις διάσωσης", δήλωσε η κυβέρνηση. "Σε αυτή τη θλιβερή περίσταση, η κυβέρνηση απευθύνει τα βαθύτατα συλλυπητήριά της στις οικογένειες των θυμάτων."

Η αλλαγή των βροχοπτώσεων, η αχαλίνωτη αποψίλωση των δασών και η επέκταση των αστικών πληθυσμών αυξάνουν τον κίνδυνο θανατηφόρων κατολισθήσεων κατά μήκος της δυτικής και κεντρικής Αφρικής, ανέφεραν οι ειδικοί.

Οι διασώστες  έχουν αποκαλύψει 499 πτώματα από τότε που η πλαγιά του Όρους Sugar Loaf κατέρρευσε την περασμένη Δευτέρα κοντά στην πρωτεύουσα της Sierra Leone, Freetown σε μία από τις χειρότερες καταστροφές που σχετίζονται με τις πλημμύρες στην Αφρική εδώ και χρόνια.

Περισσότεροι από 200 άνθρωποι θεωρήθηκαν ότι έχουν σκοτωθεί στο Κονγκό ημέρες αργότερα, όταν μια άλλη κατολίσθηση έπληξε το χωριό Tora στις όχθες της λίμνης Albert, μια σεισμικά ενεργή ζώνη στη δυτική κοιλάδα Rift.

Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

H δυσκολία

  Να σε δεχτεί ο Χριστός είναι εύκολο. Ο Χριστός όλους τους δέχεται. Όλους τους περιμένει. Πολλές φορές όχι μόνο τους περιμένει αλλά τους πλ...