Τετάρτη 9 Αυγούστου 2017

102χρονη Κενυάτισσα ψηφίζει παρά την παγωνιά

102-year-old Kenyan granny braves the cold to vote
africanews

Κρατώντας το κομπολόι με το ένα χέρι και την κάρτα ψηφοφορίας στο άλλο, η 102χρονη Λυδία Γκάτονι, σίγουρη υποψήφιος για τον πιο ενθουσιώδη ψηφοφόρο της Κένυας, έκατσε στην ουρά μέχρι τη νύχτα για να βεβαιωθεί ότι ήταν στην πρώτη γραμμή για να ψηφίσει την Τρίτη.

Το ίδιο συνέβη και στις εκλογές του 2013, όταν η Γκάτονι, σκληροπυρηνική υποστηρίκτρια του Προέδρου Uhuru Kenyatta, ήταν η πρώτη που έκανε το σχόλιό της στο δημοτικό σχολείο έξω από το Ναϊρόμπι όπου ψήφισε και ο πολιτικός της ήρωας.

Τυλιγμένη σε μια κουβέρτα για να αντέξει το κρύο και το ψιλό  ροχο, η Γκάτονι ηγήθηκε των εκλογικών υπαλλήλων και άλλων ψηφοφόρων σε μια προσευχή για την ειρήνη - και νίκη του Κενυάτα - προτού εισέλθουν στον εκλογικό θάλαμο.


"Ας μοιραστεί ο Θεός μαζί του τη σοφία του Σολομώντα", είπε. "Ας επικρατήσει ο Θεός. Ας κυβερνήσει ο Θεός τη χώρα. "

Γεννημένη το 1915, όταν η Κένυα ήταν γνωστή ως το βρετανικό προτεκτοράτο της Ανατολικής Αφρικής, η Γκάτονι ήταν ήδη ενήλικη από τη στιγμή που ήρθε  η ανεξαρτησία της Κένυας το 1963 και το είδωλό της, ο Jomo Kenyatta, έγινε ο πρώτος πρόεδρος της.

Ο θαυμασμός της έχει περάσει από τότε στον 55χρονο γιο του Kenyatta, Uhuru, που κατεβαίνει για επανεκλογή εναντίον του βετεράνου αντίπαλου Raila Odinga, ενός 72χρονου πρώην πολιτικού κρατουμένου και γιου του πρώτου αντιπροέδρου της Κένυας.

"Αυτή η γυναίκα αγαπά πολύ τον Κένυατα και τον πατέρα της", δήλωσε ο 70χρονος εγγονός της Simon, συνταξιούχος υπάλληλος του Πανεπιστημίου Jomo Kenyatta του Ναϊρόμπι.

Από το 2013, η Γκάτονι ξυπνά στις 3 το πρωί καθημερινά για να προσευχηθεί για άλλη μια νίκη του Κένυαττα, πρόσθεσε. «Αγαπάει το παιδί του περισσότερο από ποτέ», είπε στο Reuters.

Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το φίδι του εγωισμού

  Ο εγωισμός είναι ένα πολύ ύπουλο φίδι που συνήθως, όμως, εμφανίζεται στη γλώσσα που χρησιμοποιούμε. Και μπορούμε να καταλάβουμε πόσο μας έ...