Δευτέρα 14 Αυγούστου 2017

Η αγανάκτηση του προφήτη Μιχαία μπροστά στην απληστία και την καταπίεση των φτωχών

Αποτέλεσμα εικόνας για prophet micaiah

Ο τρόπος με τον οποίο οι άπληστοι γαιοκτήμονες και κεφαλαιούχοι σφετερίζονται τη γη των συμπατριωτών τους είναι για τον Μιχαία,όπως προηγουμένως για τον Αμώς  ,οφθαλμοφανές γνώρισμα μιας ανυπόφορης κατάστασης,εξαιτίας της οποίας ο Θεός του λαού πρέπει να εγκαταλείψει τους λάτρεις του και να τους αφήσει έρμαια της καταστροφής(2,1-4)

Ακόμη και στο βασίλειο του Ιούδα  λοιπόν διαμορφώθηκαν οικονομικές συνθήκες στο πλαίσιο των οποίων οι άπληστοι για δύναμη και εξουσία συνηθίζουν   θρασύτατα να σφετερίζονται τα κτήματα των μικρών αγροτών καταδικάζοντάς τους έτσι σε στέρηση της ελευθερίας τους.Η γη που κληροδοτήθηκε από τον Θεό στην κάθε φυλή,από την εποχή της κατάκτησης και του εποικισμού του Ισραήλ(πρβλ. Ιησ 13-20) η nahala(κληρονομιά) απαλλοτριώνεται.Αυτή η κατάσταση όμως δεν μπορεί να διαρκέσει.Επίκειται άμεσα η απαλλοτρίωση των απαλλοτριωτών. Παρόμοιο είναι στην περίπτωση του Αμώς το περιεχόμενο των προφητειών.Για τον Μιχαία έχει ιδιαίτερη βαρύτητα η θλιβερή μοίρα των γυναικών και των παιδιών(2,9 κ.ε.):


Τις γυναίκες του λαού μου διώχνετε/από τα αγαπημένα τους σπίτια
Από τα βρέφη τους στερείτε για πάντα/την κάμαρα
"Σηκωθείτε,φύγετε!/Δεν είναι εδώ τόπος αναπαύσεως!"

Με την έκφραση "τόπος αναπαύσεως" μεταφράζω τον εβραϊκό όρο menuha,  ο οποίος είναι στενά συνυφασμένος με την παραπομπή στη  nahala,η οποία παρατίθεται ανωτέρω,και σημαίνει περίπου την ανθρώπινη ελευθερία.Τόπο αναπαύσεως έχει εκείνος ο οποίος έχει τόσα πολλά σπίτια καιι κτηματική περιουσία ώστε να μπορεί να φροντίσει τον εαυτό του μόνος του και να αναπτυχθεί αυτοδύναμα,ασφαλής από εχθρούς και αποδεκτός στην κοινωνία των πολιτών με πλήρη πολιτικά δικαιώματα(Ιησ. 11,10·28,12·32,18·Ψλ 23,2).Η εξασφάλιση ενός τέτοιου τόπου αναπαύσεως για το λαό ως σύνολο και για τα μέλη του ήταν ο στόχος της ιστορίας της σωτηρίας,για την οποία ο Θεός ανέλαβε την πρωτοβουλία στο απώτατο παρελθόν και έκτοτε συνεχίζεται.Όποιος ,τώρα,στερεί τη mehuha από τους ανθρώπους του λαού αντιτίθεται στους απώτερους σκοπούς του Θεού.Αυτό εξηγεί γιατί ο αγανακτισμένος προφήτης επιρρίπτει στους συμπατριώτες του κανιβαλισμό.Από εγωιστική απληστία για εξουσία προφήτες,ιερείς και αξιωματούχοι έγιναν δεκάσιμοι· επιπλέον δεν ορρωδούν μπροστά στο ενδεχόμενο να χυθεί αίμα(3,10·7,2 κ.ε.).Ακόμη και ο μανδύας αποσπάται  βιαίως από φιλήσυχους πολίτες(2,8),προκειμένου να σιωπήσουν για τη χρήση πλαστών μέτρων και σταθμών στο εμπόριο και στη φορολογία(6,9 κ.ε.).Ο αγώνας για την καθημερινή επιβίωση οδηγεί παντού στη διάλυση των οικογενειακών δεσμών(7,5 κ.ε.)·κανείς δεν ζει έντιμα(jasar) αλληλεπιδρώντας με τα άλλα μέλη της κοινωνίας,κάτι το οποίο αποτελεί απολύτως αναγκαία προϋπόθεση για μια θετικά εξελισσόμενη συνάρτηση πράξεων-πεπρωμένου(7,2·3,9·πρβλ.2,7).

Klaus Koch,Οι Προφήτες,εκδ. Άρτος Ζωής

12 σχόλια:

  1. Όχι περιμέναμε τους κουμμουνιστές να μας μιλήσουν για ισότητα, δικαιοσύνη, διαχείριση και κατανομή πλούτου. Μαλλον αργήσαν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η πρώτη καταγεγραμμένη "κομμούνα" ήταν η πρώτη χριστιανική κοινότητα.Από τις Πράξεις άλλωστε προέρχεται η ονομασία "κομμουνισμός".Αλλά δεν πρέπει να παραβλέπουμε τα λάθη της Εκκλησίας και την προσκόλληση της στους ισχυρούς και πλούσιους.Γι'αυτό και γεννήθηκε ένας "χριστιανισμός χωρίς Χριστό" ο οποίος φυσικά μεταχειρίστηκε και βίαια μέσα για να επικρατήσει.

      Διαγραφή
  2. Μην μπλέκεις τον Χριστιανισμό με τον "χριστιανισμό" της Δύσης, ούτε με τον "χριστιανισμό" του παρηκμασμένου Βυζαντίου. Χριστιανισμός χωρίς Χριστό δεν υπάρχει. Ειναι κάτι άλλο. Μην καπηλεύουμε ονόματα με απόλυτο και σαφή πειεχόμενο. Κοινώς, μην μπλέκουμε το σω... με την γραβάτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μιλάω μόνο για τον Ορθόδοξο Χριστιανισμό της Ανατολής.Για την Εκκλησία στη Ρωσία,στις άλλες βαλκανικές χώρες ακόμα και στην Ελλάδα(άσχετα αν δεν περάσαμε καμιά 100στη χρόνια σε σοσιαλιστικό παράδεισο).Δεν ήταν καλύτερη η κατάσταση.
      Οι κομμουνιστές πήραν στοιχεία από την εκκλησιαστική ζωή,αφαίρεσαν ο,τιδήποτε θρησκευτικό,πρόσθεσαν άλλες φιλοσοφίες και...το αποτέλεσμα είναι γνωστό.
      Θα ανεβάσω κάποια πράγματα από ένα βιβλίο της Ι.Μ.Παρακλήτου.

      Διαγραφή
  3. Γίνομαι πιο σαφής. Ο άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος ελέγχει την αυτοκράτειρα για το χωράφι της χήρας. Και οι δύο είναι χριστιανοί. Η μία κατ΄ όνομα ο άλλος Άγιος. Ποιός απο τους δύο εκφράζει τον Χριστιανισμό. Αν η πρώτη αδικούμε τον Χριστιανισμό, αν ο δεύτερος ξέρουμε για τι μιλάμε. Ποτέ ο αληθής Χριστιανισμός δεν μεταχειρίστηκε βίαια μέσα. Μην θολώνουμε τα νερά.
    Για τον κομμουνισμό συμφωνώ απόλυτα, κάναν παιχνίδι με ξένα κόλλυβα, και θάψαν κόσμο και κοσμάκη ειδικά στην Ρωσία που τρώει ακόμα απο τα κόλλυβα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να ξεκαθαρίσω κι εγώ.Στο σχόλιο μου για "χριστιανισμό χωρίς Χριστό" εννοούσα τον κομμουνισμό.Ο Δυτικός Χριστιανισμός είναι κάτι άλλο.Μιλάω επίσης για της επιλογές της Εκκλησίας στον ανθρώπινο σκέλος της.
      Όχι μόνο στη Ρωσία.Και από αυτά που βλέπω και ακούω η όποια αυτοκριτική τους δεν έχει οδηγήσει σε σοβαρές αλλαγές.

      Διαγραφή
  4. Εντάξει. Τότε πές κομμουνισμό όχι "χριστιανισμό χωρίς Χριστό". Έχω παράπονο, συγχώρα με, αλλά μου θυμίζει αυτό που λέμε στην νηστέια:" Ξέρεις, φάγαμε σουβλάκι. " "΄Ελα ρε αφου νηστεύουμε;!" "Ναι ρε οικολογικό. Ντομάτα, πατάτα κρεμμύδι." Έντάξει έλεος ή τρως σουβλάκι ή τρώς κάτι άλλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν θυμάμαι που,αλλά είχα διαβάσει ότι οι κομμουνιστές προσπάθησαν να πετύχουν τις συνθήκες των πρώτων χριστιανικών κοινοτήτων αφαιρώντας το κομμάτι "Εκκλησία".Γι' αυτό το ανέφερα έτσι.
      Στο χωριό μου το λέγαμε σαρακοστιανό!Αλλά πάλι σουβλάκι δεν ήταν.Σκέτη πίτα ...

      Διαγραφή
  5. Άκουσα και το άλλο και κουφάθηκα: "Χριστιανοκομμουνισμός" Έλεος!!!! Κύριοι, (δεν απευθύνεται σε σένα αυτό παπά) ο Χριστιανισμός στέκεται μια χαρά μόνος του γιατί επιμένουμε να κολλάμε στηνν λάσπη. Για να μην πούμε ότι απογοητευτήκαμε απο τις νεανικές επιλογές μας που μας προδώσαν; Τι εγωισμός, Θεέ μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι,τους ξέρω.Είναι κομμουνιστές και πιστεύουν στο Χριστό.Η αλήθεια είναι ότι δε χρειάζεται ένας ορισμός σε αυτό.Πήξαμε στις ταμπέλες.

      Διαγραφή
  6. Δεν τους ξέρω, αλλά ήταν ένας τέτοιος (Χριστιανο κομμουνιστής έλεγε)σε μια εκπομπή στο ράδιο, που τον άκουγα και δυσκολευόταν να πει ότι αυτά τα λέει ο Χριστιανισμός, δεν του πήγαινε.
    Η αλήθεια είναι ότι η αλήθεια (ο Χριστός) δεν ορίζεται. Ίσως απλά θέλουμε κάτι να λέμε ότι είμαστε, γι΄ αυτό δεν γινόμαστε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Πολιτισμοί

 Ακολουθεί μια κάπως αντιδημοφιλής άποψη. όχι, οι αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι, ο Σωκράτης, ο Πλάτωνας κλπ δεν ήταν κάποιου είδους προ Χριστού ...