Πέμπτη 31 Αυγούστου 2017

Η Σομαλία παρέδωσε πολιτικό καταζητούμενο στην Αιθιοπία και ξύπνησε μνήμες για το οροπέδιο Ογκάντεν-Ο ρόλος του Φιντέλ Κάστρο το '77

Outrage as Somalia transfers citizen to Ethiopia in breach of national laws

africanews

Οργή ξέσπασε  στη Σομαλία μετά την αναφερόμενη μεταφορά ενός πολίτη στη γειτονική Αιθιοπία. Η κράτηση και στη συνέχεια η μεταφορά του κ. Abdikarin Sheikh Muse του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου της Ογκάντε ( ONLF ) χαρακτηρίστηκε ως παραβίαση των εθνικών και διεθνών νόμων.

Αναφορές για τη μεταφορά του στην Αιθιοπία ξεκίνησαν στις αρχές της εβδομάδας, αλλά επιβεβαιώθηκαν από το ONLF σε δήλωση που εκδόθηκε την Πέμπτη. Η δήλωση κατηγόρησε άμεσα τον πρόεδρο της Σομαλίας Mohammed Abdullahi "Farmajo", για συνέργεια στην εν λόγω μεταφορά.

Περιέλαβε  επίσης ως συνεργούς, τον Πρωθυπουργό Χασάν Αλί Χάιρε, τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας Γσεν. Μσχίρ Μωχάμεντ Τζαμάκ-Γκόομπε και τον επικεφαλής της κρατικής υπηρεσίας πληροφοριών Αμπντουλάι Μοχάμεντ Αλί.



Ενώ κατηγορεί το Μογκαντίσου ότι παραβιάζει τους εθνικούς και διεθνείς νόμους, η ONLF δήλωσε ότι "Η σομαλική κυβέρνηση  μετέφερε με βίαιο τρόπο έναν πολιτικό πρόσφυγα στην Αιθιοπία, η  οποία είναι γνωστό ότι βασανίζει και ταπεινώνει τους αντιπάλους της".

"Έίναι γνωστό  ότι ο κ. Abdikarin θυσιάστηκε για την πολιτική υποστήριξη από το καθεστώς της Αιθιοπίας. Ο πρεσβευτής της Αιθιοπίας στη Σομαλία, ο οποίος είναι στενός συγγενής του Πρωθυπουργού και του Σομαλού Προέδρου, διαδραμάτισε βασικό ρόλο στη διαμεσολάβηση της συμφωνίας ", ανέφερε η δήλωση.

Το ONLF χαρακτηρίζεται ως "εθνική απελευθερωτική οργάνωση που αγωνίζεται για τα δικαιώματα του λαού της Σομαλίας στο Ογκαντέν και δεν έχει καμία απολύτως συμμετοχή στην πολύπλευρη σύγκρουση της Σομαλίας".

Η περιοχή Ogaden ήταν αμφισβητούμενη περιοχή μεταξύ των δύο χωρών. Τον πόλεμο για την περιοχή το 1977 τον κέρδισε η Αιθιοπία με την υποστήριξη της Κούβας. Ο πρώην Πρόεδρος Φιντέλ Κάστρο ενέκρινε την ανάπτυξη χιλιάδων στρατιωτών υπό την ηγεσία ενός στρατηγού Αρναλντό Οκάοα για να βοηθήσει την Αιθιοπία στον πόλεμο κατά της γειτονικής Σομαλίας.

Τα στρατεύματα πήγαν να στηρίξουν το καθεστώς υπό τον Mengistu Haile Mariam να κερδίσει τον έλεγχο της περιοχής Ogaden.Η Σομαλία τότε πίστευε ότι θα κέρδιζε τον πόλεμο, αλλά αναγκάστηκε να παραδώσει  το οροπέδιο Ogaden στους 17.000 κουβανούς στρατιώτες.Αυτό ήταν και το τέλος του οράματος της "Μεγάλης Σομαλίας".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το φίδι του εγωισμού

  Ο εγωισμός είναι ένα πολύ ύπουλο φίδι που συνήθως, όμως, εμφανίζεται στη γλώσσα που χρησιμοποιούμε. Και μπορούμε να καταλάβουμε πόσο μας έ...