Πέμπτη 9 Ιουλίου 2020

…The Mean Fiddler Οf Τhe South

CHARLIE DANIELS (1936-2020)
Φόρος τιμής από το Νίκο Παπαδόπουλο
Ο Charlie Daniels (Charles Edward Daniels), ο πολυπράγμων τραγουδιστής και πολυοργανίστας καλλιτέχνης, γεννήθηκε στις 28 Οκτωβρίου του 1963 στο Wilmington της Βόρειας Καρολίνας των Ηνωμένων Πολιτειών και υπήρξε βουτηγμένος απo πολύ νεαρή ηλικία στις πατροπαράδοτες και πλούσιες μουσικές που παρήγαγε ο τόπος του όπως Gospel, Bluegrass, Blues, Jazz, Country, Rock ‘n’ Roll. Θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους εκπροσώπους της Southern Rock (αλλά και της καθαρόαιμης Country) σκηνής, πλάι στα μεγάλα ονόματα των Lynyrd Skynyrd, The Allman Brothers, Marshall Tucker Band, The Outlaws κ.ο.κ.

Από το 1970 με το δικό του συγκρότημα Charlie Daniels Βand, έγραψε 30 στούντιο δίσκους και κυκλοφόρησε 8 ζωντανές ηχογραφήσεις. Πολλά από αυτά έγιναν πλατινένια, χρυσά και η επιτυχία ήταν δεδομένη για πάρα πολλά χρόνια, φτάνοντας στο σημείο να περιοδεύει τόσο πολύ και συχνά, φτάνοντας έως και τις 250 συναυλίες τον χρόνο… Τα “Charlie Daniels” (1970), “Honey In The Rock” (1973) “Fire on The Mountain” (1974), “Nightrider” (1975), “Saddle Tramp” (1976), “High Lonesome” (1976), “Full Moon” (1980) είναι μερικά από τα καλυτέρα άλμπουμ της μεγάλης ιστορικής Southern Rock σκηνής, επιλεγμένα μέσα από την τεραστία και εξαιρετική ποιοτική δισκογραφία του. Συνιστώνται ανεπιφύλακτα. για όποιον φίλο θέλει να γνωρίσει και να ακούσει των συμπαθέστατο και γνήσιο μουσικό, ώστε να μπει στο πνεύμα της μουσικής ιδιοσυγκρασίας του Charlie Daniels και των ταλαντούχων συνοδοιπόρων που τον πλαισίωναν δεκαετίες δίνοντας σάρκα και οστά στο δικό του όραμα.
Ο Charlie Daniels, μπορεί να έγινε πολύ περισσότερο γνωστός το 1979 με το πλατινένιο "The Devil Went Down Τo Georgia" κερδίζοντας παράλληλα και ένα Grammy για την καλύτερη φωνητική ερμηνεία, αλλά η μουσική και τα άλμπουμ που ηχογράφησε ήταν κάτι πολύ περισσότερο από αυτήν την επιτυχία. Ήταν ένα εξαιρετικό αμάγαλμα όλων αυτών των επιρροών που είχε από μικρή ηλικία τις οποίες και μετουσίωσε με θαυμάσιο τρόπο πλάι σε εξαιρετικούς μουσικούς. Το συγκρότημα του κέρδισε επίσης βραβεία της Country Music Association για το καλύτερο Instrumental Group τo 1979 και το 1980.
Ο Daniels, ο οποίος έγραψε και το "Carolina (I Remember You)", ήταν γιος ξυλοκόπου που τον γαλούχησε αρχικά με Bluegrass. Την πρώτη του κιθάρα τη απέκτησε (την δανείστηκε για την ακρίβεια) όταν ήταν 15 ετών και στην στη συνέχεια απέκτησε μεγάλες δεξιότητες στο μαντολίνο και στο βιολί. Όμως το 1955 έχασε την άκρη του δακτύλου του σε ένα ατύχημα (κάτι μου θυμίζει αυτό το γεγονός) και έτσι αναγκάστηκε να τροποποιήσει τον τρόπο του παιξίματος του. Δημιούργησε αρχικά μια μπάντα Bluegrass, τους "The Misty Mountain Boys", αλλά άλλαξαν το όνομα τους "The Jaguars" μετά το single "Jaguar", το οποίο ηχογράφησαν το 1959 (σε παραγωγή του Bob Johnston), αλλά η πρώτη μεγάλη επιτυχία ήρθε το 1964 όταν συνέγραψε μαζί με τον Bob, ένα τραγούδι που ηχογράφησε ο Elvis Presley ως B-side με τίτλο "It Hurts Me", μια τρυφερή μπαλάντα που παραμένει μια από τις καλύτερες συνθέσεις του.
Το 1967, ο Charlie ακολούθησε την πρόταση του Johnston να παίξει ως Session μουσικός στο Nashville και έτσι επήλθε και η μεγάλη πρώτη αναγνώριση ως εξαιρετικός μουσικός παίζοντας από το 1969 έως και το 1970 κιθάρα και μπάσο, σε τρεις δίσκους του Bob Dylan, στο Nashville Skyline (1969), στον διπλό δίσκο Self Portrait (1970) και στο New Morning (1970). Υπήρξε και μέλος της μπάντας του Leonard Cohen παίζοντας ακουστική κιθάρα μπάσο και βιολί σε δυο δίσκους, το 1969 και 1971 στους δίσκους “Songs From A Room” και “Songs Of Love And Hate” αντιστοίχως και μπορείτε επίσης να τον δείτε να παίζει μαζί του στην σχετικά πρόσφατη Live Dvd/Βlu ray κυκλοφορία του Cohen, στο περίφημο φεστιβάλ “Isle Of Wight” του 1970.
Επίσης, με μεγαλοπρέπεια, προσέφερε την δεινή ικανότητα του στο βιολί, σε τέσσερις (καρα)κλασσικούς δίσκους των σπουδαίων Marshall Tucker Band, το 1974 στα “A New Life” και “Where We All Belong”, το 1975 στο “Searchin’ For A Rainbow” και τέλος το 1977 στο “Carolina Dreams”…Και δεν έμεινε μόνο εκεί φυσικά παράλληλα με τους δικούς του δίσκους.
Συνεργάστηκε επίσης με τους Marty Robbins, Hank Williams Jr. (στο Family Tradition), George Harisson, Ringo Starr (στο Beaucoups Of Blues) και πήρε τη θέση του Lester Flatt μαζί με τους Earl Scruggs. Έκανε και παραγωγές σε άλμπουμ των “The Youngbloods” και του “Jerry Corbitt”.
O Charlie Daniels, έφυγε την Δευτέρα 6 Ιουλίου 2020, στο Νashville του Τennessee, από βαρύ αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σάββατο του Λαζάρου

  Όταν ο Χριστός έμαθε πως ο Λάζαρος πέθανε, δάκρυσε. Και όσοι ήταν γύρω Του θαύμασαν πόσο αγαπούσε ο Χριστός τον φίλο Του. Αργότερα, όταν ο...