Δευτέρα 6 Ιουλίου 2020

Η παρατηρητική φυλή των Χίμπα


https://sputniknews.gr/kosmos/202007057722183-mia-fyli-sti-namimpia-ehei-ekpliktiki-paratiritikotita-kai-ikanotita-sygkentrosis---pou-ofeiletai/

Οι Χίμπα παρατηρούν λεπτομέρειες και φιλτράρουν τους αντιπερισπασμούς πολύ καλύτερα από τους περισσότερους ανθρώπους. Εκείνοι έχουν προικισμένα γονίδια ή μήπως ο δικός μας τρόπος ζωής υπονομεύει τις ικανότητές μας;

Στη νοτιοδυτική Ναμίμπια υπάρχει μια απομονωμένη κοινότητα ανθρώπων διαφορετική από τις άλλες. Η πόλη Οπούγο είναι το επίκεντρο της ζωής για τη φυλή Χίμπα, ημι-νομάδες που επιβιώνουν από την κτηνοτροφία. Οι περισσότεροι από αυτούς συνεχίζουν τον παραδοσιακό τρόπο ζωής των προγόνων τους στην επαρχία – αν και όλο και περισσότεροι νέοι μεταναστεύουν στην Οπούγο, δελεασμένοι από τις αστικές ανέσεις και ευκαιρίες.



Όμως οι Χίμπα διατηρούν ακόμα ικανότητες που σε άλλους πληθυσμούς φαίνεται να έχει αλλοιώσει ο λεγόμενος «πολιτισμός»: είναι εξαιρετικά παρατηρητικοί, σύμφωνα με ένα ρεπορτάζ του BBC. Η παρατηρητικότητα διάφορων γηγενών φυλών είχε παρατηρηθεί ήδη από τις αρχές του 20ου αιώνα, σε πειράματα στην Αυστραλία και την Παπούα Νέα Γουινέα. Όταν οι αυτόχθονες, που ζούσαν ακόμα στη φύση, κλήθηκαν να δοκιμαστούν σε τεστ, σημείωσαν υψηλότερες επιδόσεις στον συγκεκριμένο τομέα.

Η κόκκινη φυλή

Οι σύγχρονοι Χίμπα διατηρούν ακόμα την επαφή με τη φύση. Οι κτηνοτρόφοι ζουν σε μικρές ομάδες, μέσα σε ξύλινες καλύβες γύρω από μια ιερή εστία (που θεωρούν ότι τους κρατά σε επαφή με τους προγόνους τους). Βόσκουν πρόβατα και κατσίκες και μετακινούνται συχνά, προς αναζήτηση καινούριας βοσκής. Στα μάτια των δυτικών, το πλέον αναγνωρίσιμο χαρακτηριστικό τους είναι η εμφάνισή τους, καθώς συνηθίζουν να βάφουν την επιδερμίδα και τα μαλλιά τους με κόκκινη ώχρα.


Όταν ένας ανθρωπολόγος, ο Τζουλς Ντέιβιντοφ, πέρασε χρόνο με τους Χίμπα δοκιμάζοντάς τους σε διάφορα πειράματα παρατηρητικότητας, διαπίστωσε ότι είναι λιγότερο επιρρεπείς από εμάς σε οπτικές ψευδαισθήσεις – οι οποίες, για παράδειγμα, μας παραπλανούν ώστε να νομίζουμε ότι δύο ισομεγέθεις γραμμές έχουν διαφορετικό μήκος. Επίσης, σε αντίθεση με εμάς δίνουν μεγαλύτερη προσοχή στις λεπτομέρειες παρά στη συνολική εικόνα.

Εντυπωσιακή αυτοσυγκέντρωση

Μια ακόμα εντυπωσιακή δεξιότητά τους είναι ότι μπορούν να φιλτράρουν τους αντιπερισπασμούς και να συγκεντρωθούν σε ένα ερέθισμα: Όταν, για παράδειγμα, τους ζητήθηκε να αναζητήσουν σχήματα σε ένα πλέγμα, αποσπάστηκαν λιγότερο από άλλα αντικείμενα στην οθόνη σε σχέση με άλλες ομάδες που έκαναν το τεστ.



Μια εξήγηση για την αξιοθαύμαστη προσοχή τους ίσως βρίσκεται στην εμπειρία τους από την εκτροφή ζώων: η ικανότητά τους, π.χ., να αναγνωρίζουν τα σημάδια κάθε αγελάδας είναι ζωτικής σημασίας για την καθημερινότητά τους. Από την άλλη, ο δικός μας τρόπος ζωής μάς κάνει πιο αφηρημένους και ευνοεί τη διάσπαση προσοχής.

Πράγματι, όταν ο Ντέιβιντοφ άρχισε να παρακολουθεί τα νέα μέλη της κοινότητας των Χίμπα που μετανάστευσαν στην πόλη και υιοθέτησαν τον δυτικό τρόπο ζωής, διαπίστωσε ότι σταδιακά χάνουν την παρατηρητικότητα και την ικανότητα συγκέντρωσης. Αυτό ίσως οφείλεται στο βομβαρδισμό ερεθισμάτων που δεχόμαστε σε ένα αστικό περιβάλλον, αλλά και στο στρες της ζωής στην πόλη, που σε μεγάλο βαθμό απουσιάζει από τους πιο χαλαρούς ρυθμούς της επαρχίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το φίδι του εγωισμού

  Ο εγωισμός είναι ένα πολύ ύπουλο φίδι που συνήθως, όμως, εμφανίζεται στη γλώσσα που χρησιμοποιούμε. Και μπορούμε να καταλάβουμε πόσο μας έ...