Πέμπτη 2 Ιουλίου 2020

Ο σπηλαιώδης ναός Ghadamgah


Τζαμί Ghadamgah ή Azarshahr
(φωτογραφίες από τον Khalil Gholami, Mizan)



Πηγή: Tehran Times

Η δημιουργία της αρχιτεκτονικής των βράχων στο ιρανικό οροπέδιο επηρεάστηκε από τη θρησκευτική, γεωγραφική και πολιτική ατμόσφαιρα της κάθε εποχής. Τέτοιες δομές σχηματίστηκαν κυρίως από τις κυρίαρχες αυτοκρατορίες της εποχής. Μερικές φορές ένας τόπος λατρείας συνέχισε να λειτιυργεί σε μεταγενέστερες περιόδους, αλλά έχοντας αλλάξει τις λειτουργίες του. Οι ειδικοί λένε ότι ένας από τους λόγους που προσέλκυσε τον άνθρωπο στα βουνά και τα βράχια από διαφορετικές σχολές ήταν οι θρησκευτικές παραδόσεις της κοινότητας.
Το Ghadamgah, το οποίο είναι το κύριο επίκεντρο αυτού του άρθρου, είναι ένας υπόγειος ναός χιλίων ετών, ο οποίος αναμορφώθηκε ως τζαμί. Ο ναός λέγεται ότι είναι ένας τόπος λατρείας όπου οι αρχαίες τελετουργίες του Μιθραϊσμού τελούνταν πριν από την έλευση του Ισλάμ.


Ο τόπος λατρείας, που μερικές φορές αναφέρεται ως σπήλαιο, βρίσκεται προς τα ανάντη του νεκροταφείου του Ghadamgah, κοντά στο χωριό Badamyar, από τα περίχωρα του Azarshahr στη βορειοδυτική επαρχία του Δυτικού Αζαρμπαϊτζάν. Βρίσκεται περίπου 200 μέτρα από ένα ιστορικό νεκροταφείο με το ίδιο όνομα.

Εκτός από το να ονομάζεται ναός, τζαμί ή σπηλιά, η κατασκευή έχει μεγάλη σημασία τόσο από άποψη αρχιτεκτονικής όσο και για τις πολιτιστικές και ανθρωπολογικές αξίες. Καταγράφηκε σε μια λίστα της φυσικής πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας με αριθμό μητρώου 779 στο ιρανικό ημερολογιακό έτος 1347 (1968).

Ονομαζόμενη σήμερα Τζαμί Azarshahr, από πολλούς ντόπιους, η κατασκευή είναι και ένας ταξιδιωτικός προορισμός, προσελκύοντας χιλιάδες επισκέπτες στην περιοχή ετησίως.
Σύμφωνα με την ιερότητα των βουνών και των βράχων στις αρχαίες θρησκείες, ειδικά στον Μιθραϊσμό, πολύτιμοι ναοί και χώροι λατρείας έχουν εμφανιστεί στα βουνά. Το προφανές χαρακτηριστικό τους είναι κυκλικοί χώροι σε σχήμα θόλου,η απλότητα, η διάταξη των χώρων και ο τρόπος δημιουργίας φωτός που αντιστοιχεί στην παράδοση του Μιθραϊσμού στο Ιράν.

Ο ναός Mehr στο Maragheh, ο Dashkasan στο Zanjan και ο ναός Ghadamgah στο Azarshahr είναι οι βραχώδεις ναοί στα βορειοδυτικά του Ιράν που φέρουν σημάδια και σύμβολα σε αυτούς που δείχνουν την εκτέλεση των τελετουργιών του Μιθραϊσμού σε αυτούς τους ναούς.

Η εξωτερική όψη του ναού Ghadamgah είναι πολύ ταπεινή και με την πρώτη ματιά μπορεί να μην προσελκύσει καν την προσοχή των περαστικών. Αυτή η προοπτική είναι ένα μικρό άνοιγμα κάτω από ένα καταφύγιο βράχου.
Η κύρια περιοχή του Ghadamgah είναι ένας από τους πιο όμορφους και ελκυστικούς χώρους που μπορεί να σκεφτεί κανείς σε ένα αρχαίο κτίσμα. Αυτός ο χώρος που σκαλίστηκε εντελώς στο σπήλαιο είναι ένας κώνος με διάμετρο βάσης 15 έως 15,70 μέτρα. Το ύψος του κώνου είναι 12,30 μέτρα και η διάμετρος της πηγής του φωτός είναι 105 cm. Οι τοίχοι έχουν κοπεί συστηματικά από κάτω προς τα πάνω του κώνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σάββατο του Λαζάρου

  Όταν ο Χριστός έμαθε πως ο Λάζαρος πέθανε, δάκρυσε. Και όσοι ήταν γύρω Του θαύμασαν πόσο αγαπούσε ο Χριστός τον φίλο Του. Αργότερα, όταν ο...