Κυριακή 12 Ιουλίου 2020

Γεργεσηνοί

Kyriaki E Mathaiou

Ο Χριστός διώχνοντας τα δαιμόνια που ταλαιπωρούσαν τους ανθρώπους,όπως στη περίπτωση των δαιμονισμένων της χώρας των Γεργεσηνών θέλησε να ελευθερώσει την ανθρωπότητα όχι μόνο από τα δαιμόνια αυτά καθαυτά αλλά και από όλα τα υπόλοιπα που τα τρέφουν.Από δεισιδαιμονίες,μαγγανείες,φοβίες,μελλοντολογίες και ένα σωρό άλλα παρόμοια.

Πολλές φορές εμείς οι χριστιανοί συνεχίζουμε να υποκύπτουμε στον πειρασμό να ακολουθούμε αυτές τις πρακτικές ντύνοντάς τες με έναν χριστιανικό μανδύα.


Για να προλάβει τέτοιου είδους πρακτικές,ο Χριστός είχε απαντήσει στους μαθητές Του, που εντυπωσιασμένοι Του είπαν πως ακόμα και τα δαιμόνια υποτάσσονται στο όνομά Του,πως δεν πρέπει να χαίρονται με αυτά τα πράγματα αλλά να χαίρονται που τα ονόματά τους γράφτηκαν στο βιβλίο της ζωής.Και αυτή είναι μια περικοπή που,όχι τυχαία,διαβάζεται συχνά στις Λειτουργίες σε διάφορες εορτές.

Για να έρθουμε στα σημερινά.Ας υποθέσουμε πως αύριο κιόλας εκπληρώνονται όλες αυτές οι προφητείες που κυκλοφορούν για την Αγία Σοφία.Μακάρι.Θα έχει όμως πραγματικό αντίκτυπο σε μας;Ή θα συνεχίσουμε να έχουμε ενορίες που ο παπάς τα βάζει με τον κόσμο,ο κόσμος με τον παπά,οι ενορίτες μεταξύ τους και πάει λέγοντας.Θα γίνουμε πραγματικοί και ουσιαστικοί πιστοί ή θα τηρούμε απλά τους εξωτερικούς κανόνες(πολλές φορές ούτε κι αυτούς)και μέσα μας θα κυκλοφορούν τόνοι δηλητηρίου για τους γύρω μας;Θα αποκτήσουμε αγάπη ή θα βρίσκουμε ένα σωρό δικαιολογίες,πολλές φορές και με "πατερική" ενδυμασία για να τρέφουμε και να δικαιολογούμε τα πάθη και το μίσος μας;

Οι Γεργεσηνοί είδαν κάτι τo θαυμαστό να γίνεται μπροστά τους αλλά δεν μπόρεσαν να δουν πέρα από αυτό και αρνήθηκαν και έδιωξαν Αυτόν που έκανε το θαύμα,που έφερε την καινούρια ζωή.Αυτοί προτίμησαν όμως την παλιά ζωή της δεισιδαιμονίας,των προλήψεων και των μαγγανειών.Ας προσέξουμε λοιπόν,να μην ακολουθήσουμε κι εμείς αυτό το δρόμο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κυριακή των Βαϊων

  Σήμερα ο Χριστός μπαίνει στα Ιεροσόλυμα πάνω σε ένα γαϊδουράκι. Και πλήθη λαού τον υποδέχονται με ζητωκραυγές. Και οι άρχοντες, πολιτικοί ...