Παρασκευή 3 Ιουλίου 2020

Πόλεμος για το περιβάλλον

Φονικά συμφέροντα κατά του Περιβάλλοντος
Σύμφωνα με μελέτη του αυτόνομου Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης, στο περιοδικό “Global Environmental Change” (Παγκόσμια Περιβαλλοντική Αλλαγή), 20 % των στρατευμένων αγωνιστών υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος έχουν υποστεί δικαστικές διώξεις ή φυλακίστηκαν, το 18 % υπήρξαν θύματα φυσικής βίας και το 13 % σκοτώθηκαν ανάμεσα στο 2011 et 2019. Τα ποσοστά αυξάνονται σημαντικά, όταν πρόκειται για έγχρωμους ή αυτόχθονες: 27 % διώχθηκαν ποινικά, 25 % υπέστησαν φυσική βία και 19 % δολοφονήθηκαν. 
Οι ερευνητές ανέλυσαν περίπου 2 800 κοινωνικές συγκρούσεις που συνδέονται με το περιβάλλον, στη βάση των δεδομένων του “Άτλαντα περιβαλλοντικής δικαιοσύνης” (EJ Atlas) που δημιούργησαν το 2011 για να παρακολουθούν τις συγκρούσεις που σχετίζονται με θέματα προστασίας του περιβάλλοντος στον κόσμο.
Πέρα από την κρατική καταστολή, πολλοί ακτιβιστές πέφτουν θύματα και εγκληματικών ενεργειών από τα θιγόμενα συμφέροντα. Η Μπέρτα Κασέρες στην Ονδούρα, δολοφονήθηκε το 2016 στο σπίτι της από εκτελεστές βαλτούς από εταιρία που ήθελε να δημιουργήσει υδροηλεκτρικό φράγμα, στο οποίο αντιτασσόταν.

Ο Μεξικανός Αδάν Βές Λίρα, (ΦΩΤΟ αριστερά) προβεβλημένος υπερασπιστής προστατευόμενης περιοχής στο Μεξικό (παραλία περιοχής Βερακρούς) ενάντια στη δημιουργία ορυχείου στην επιφάνεια της γης, δολοφονήθηκε τον Απρίλιο, ενώ οδηγούσε τη μοτοσικλέτα του. Ο Λίρα είναι τουλάχιστον ο 3ος οικολόγος που δολοφονείται εφέτος στο Μεξικό. Τον Μάρτιο δολοφονήθηκε  στο σπίτι του ο δικηγόρος Ερέρα Αβιλές, που είχε δώσει αγώνα τεσσάρων ετών για να σταματήσει οικιστικό πρόγραμμα στο δάσος Λος Βενάδος στην Πολιτεία Μορέλος.  Πέτυχε να σταματήσει το οικοδομικό πρόγραμμα και το δάσος επρόκειτο να ανακηρυχθεί προστατευόμενη περιοχή.  Άλλοι 15 οικολόγοι ακτιβιστές σκοτώθηκαν στο Μεξικό μέσα στο 2019, σύμφωνα με το μεξικανικό κέντρο περιβαλλοντικής νομοθεσίας.
Για τους ιθαγενείς του δάσους του Αμαζονίου, η διατήρηση του δάσους είναι συνώνυμη με την επιβίωση. Ο Πάουλο Παουλίνο Γκουαχάρα, “Φύλακας του Δασους”  του Αμαζονίου, δολοφονήθηκε το Νοέμβριο του 2019 στην περιοχή των ιθαγενών Αραριμπόϊα, στη Βραζιλία, όπου ζούσε με τη γυναίκα του και το παιδί του.  (CNS/ Reuters/Ueslei Marcelino)
Ο Καμποτζιανός  Σουτ Βούτι, ειδικός στα δάση, δολοφονήθηκε από τη στρατιωτική αστυνομία της χώρας του, ενώ ερευνούσε μία παράνομη εκμετάλλευση δάσους.
Στις Φιλιππίνες, ο Αμερικανός οικολόγος Μπράντον Λη, 37 ετών, πυροβολήθηκε από αγνώστους ενώ μετείχε σε εθελοντική αποστολή μαζί με το κίνημα των αγροτών του Ιφουγκάο, που αντιτασσόταν στη δημιουργία υδροηλεκτρικού φράγματος. Η κίνηση είχε στοχοποιηθεί από τοπικά ΜΜΕ ως “εχθρός του κράτους”. Άλλωστε, ο ίδιος ο Πρόεδρος των Φιλιππίνων Ροδρίγο Ντουτέρτε έχει αποκαλέσει τους ακτιβιστές “τρομοκράτες”, πράγμα που έχει καταστήσει τις Φιλιππίνες από τις πιο φονικές περιοχές για οικολόγους στον κόσμο. Ο Λη παραμένει ζωντανός, αλλά παράλυτος από το στήθος και κάτω, στη γενέτειρά του Σαν Φρανσίσκο.
ΦΩΤΟ: Ο Παουλίνο Γκουαχάρα χρωματίζει το πρόσωπό του κατά τις συνήθειες της φυλής του. Δολοφονήθηκε υπερασπιζόμενος το δάσος του Αμαζονίου “ιδιαίτερη πατρίδα” της οικογένειας και της φυλής του.
Πηγή: Les-crises.fr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

H δυσκολία

  Να σε δεχτεί ο Χριστός είναι εύκολο. Ο Χριστός όλους τους δέχεται. Όλους τους περιμένει. Πολλές φορές όχι μόνο τους περιμένει αλλά τους πλ...