Παρασκευή 3 Ιουλίου 2020

Shimshal- Απαλοί,θλιμμένοι κουρδικοί ήχοι



Το Shimshal, ένα πνευστό όργανο που μοιάζει με φλάουτο, χρησιμοποιείται από Κούρδους και Ιρανούς για χιλιάδες χρόνια.

Χρησιμοποιείται ως επί το πλείστον από τους Σούφι στις θρησκευτικές τελετές τους, αλλά είναι ένα πολύτιμο όργανο και για την εθνοθρησκευτική μειονότητα των Γεζίντι.

Ο Safat Kaniboti, από το χωριό Kanibot στην περιοχή του Erbil, Barzan, παίζει Shimshal εδώ και 62 χρόνια. 


«Ήμουν βοσκός και συνήθιζα να πηγαίνω στα βουνά. Προσπάθησα πολύ να μάθω πώς να παίζω το Shimshal. Έπαιζα βήμα προς βήμα μέχρι να μάθω», είπε ο Safat. «Ήμουν κοντά σε ανθρώπους που έπαιζαν Shimshal και Nay [ένα άλλο όργανο που μοιάζει με φλάουτο], που ήξεραν πώς να το κάνουν. Ένα από τα ξαδέλφια του πατέρα μου ήταν ένας πολύ εξειδικευμένος παίκτης. Τον επισκεπτόμουν συχνά για να μάθω από αυτόν. Υπάρχουν πολλοί τύποι Shimshal. Αυτό είναι κατασκευασμένο από ξύλο ... Αυτό είναι κατασκευασμένος από ατσάλι. Το Shimshal παίζεται σε πολλές εκδηλώσεις, συμπεριλαμβανομένων των κηδειών και των θρησκευτικών τελετών. "

Ο Safat έπαιζε χαρούμενες μελωδίες, αλλά λέει ότι οι θάνατοι σε μια σειρά επαναστάσεων στην κουρδική ιστορία τον ανάγκασαν να παίζει τραγούδια θλίψης. 

«Όταν κάποιος πεθάνει,  Θεός φυλάξοι , ή το σώμα ενός μάρτυρα επιστραφεί από τις πρώτες γραμμές, παίζουμε αυτή τη μελωδία,είπε ο Safat.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

H δυσκολία

  Να σε δεχτεί ο Χριστός είναι εύκολο. Ο Χριστός όλους τους δέχεται. Όλους τους περιμένει. Πολλές φορές όχι μόνο τους περιμένει αλλά τους πλ...