Σάββατο 18 Ιουλίου 2020

Λύχνοι

Homo Universalis: ΑΡΣΙΝΟΗ ΒΗΤΑ " Περί λύχνων αφάς "

H σημερινή Κυριακή είναι αφιερωμένη στους Πατέρες της Δ Οικουμενικής Συνόδου.Γι'αυτό διαβάζουμε και την ευαγγελική περικοπή που ο Κύριος λέει : "να λάμψει και το δικό σας φως μπροστά στους ανθρώπους, για να δουν τα καλά σας έργα και να δοξολογήσουν τον ουράνιο Πατέρα σας".

Γιατί αυτό είναι οι Πατέρες.Το φως που μας καθοδηγεί στη πνευματική ζωή ώστε να είμαστε πραγματικοί Χριστιανοί.Τι σημαίνει αυτό;Όπως μας λέει ο Απόστολος Παύλος : "Να πρωτοστατούμε σε καλά έργα και να αποφεύγουμε φιλονικίες,τις κατηγορίες,τις κατακρίσεις και τις ανόητες αναζητήσεις".


Έχουν πληθύνει στις μέρες μας,και στην κοινωνία και στην Εκκλησία,άνθρωποι με γλώσσες αιχμηρές,δήθεν επαναστάτες,ζηλωτές ή και "εκλεκτοί" που μονίμως κάποιον κατηγορούν,σε κάποιον επιτίθενται,κάποιος τους φταίει.Κάθε λέξη τους περιέχει δηλητήριο και όταν μιλούν σκοτάδι και ταραχή σκεπάζει τις καρδιές αυτών που τους ακούνε.

Αυτές οι συμπεριφορές καμία σχέση δεν έχουν με τον Χριστό,που χαιρετούσε τους μαθητές Του λέγοντας "ειρήνη σε σας",που αγαπούσε τους εχθρούς Του,που συγχώρησε τους σταυρωτές Του πάνω στο Σταυρό.Που μισούσε την αμαρτία αλλά αγαπούσε τον αμαρτωλό.

Εδώ είναι και όλη η ουσία του Χριστιανισμού.Μισούμε την κακιά πράξη αλλά όχι αυτόν που την κάνει.Γιατί όλοι οι άνθρωποι είναι εικόνες του Θεού.Αγαπούμε τα καλά έργα και αδιαφορούμε για τα άσχημα λόγια.Γιατί τα πρώτα ωφελούν τους ανθρώπους ενώ τα δεύτερα πληγώνουν ψυχές.

Αυτά είναι τα κριτήρια που έθεσαν οι Πατέρες και αυτά μας θυμίζει η Εκκλησία σήμερα και τα τοποθετεί ως λύχνους φωτός ώστε να μην πλανιόμαστε ούτε εκτός αλλά και ούτε εντός των τειχών της Εκκλησίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κυριακή των Βαϊων

  Σήμερα ο Χριστός μπαίνει στα Ιεροσόλυμα πάνω σε ένα γαϊδουράκι. Και πλήθη λαού τον υποδέχονται με ζητωκραυγές. Και οι άρχοντες, πολιτικοί ...