Σάββατο 11 Ιουλίου 2020

Σχόλιο για την Αγιά Σοφιά

Αγία Σοφία: από χριστιανική εκκλησία σε τζαμί και μετά μουσείo

Για να τελειώνουμε και να μη μακρηγορούμε.Η Αγία Σοφία χάθηκε το 1453 και μαζί επί της ουσίας και όλος ο Βυζαντινός Πολιτισμός,Μπορεί να επέζησαν κάποια στοιχεία του στις Ορθόδοξες βαλκανικές χώρες και στη Ρωσική Αυτοκρατορία αλλά επί της ουσίας εκεί σταμάτησε να παράγεται ο Βυζαντινός πολιτισμός.Άλλωστε δε θα μπορούσε να συνεχίσει να παράγεται μέσα στα όρια των κρατών-εθνών.Ομοίως η Σμύρνη και η Μικρά Ασία χάθηκαν με την Καταστροφή και ο Πόντος με τη Γενοκτονία.Ο Ελληνισμός ηττήθηκε οριστικά και τώρα απλά κοιτάμε να επιβιώσουμε με την ελπίδα μια μελλοντικής άνθησης.Τώρα τόσο κλάμα και οδυρμός για την Αγιά Σοφιά ειδικά από ανθρώπους που ελάχιστη ως μηδενική σχέση έχουν με την Εκκλησία,δεν καταλαβαίνω από που προέρχεται.


Ο Τούρκος έδειξε ακόμα μια φορά ποιος είναι.Βίαιος,άρπαγας και πειρατής.Έχει μόνιμα συμπλέγματα με την Αγία Σοφία,που του θυμίζει διαρκώς ότι είναι κλέφτης και καταπατητής στην περιοχή.Με τη χθεσινή κίνηση έδειξε πως ουδεμία σχέση μπορεί να έχει με τον πολιτισμένο κόσμο.

Εκεί οφείλουμε να εστιάσουμε με την εξωτερική πολιτική και να αφήσουμε τις δακρύβρεχτες σαχλαμάρες.Άλλωστε είτε μουσείο είτε τζαμί,ίδια βεβήλωση είναι.

2 σχόλια:

  1. Sad but true. Ξεκάθαρα κινηση τακτικής από τον Ερντογάν που αποσκοπεί σε πίεση προς ποικίλους αποδέκτες. Ωστόσο χαίρομαι που πρόλαβα να την επισκεφτώ αρχές 2000 σε πολύ πιο ειρηνικο κλίμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βρίσκει και τα κάνει.Η Δύση είναι σε αποσύνθεση και οι υπόλοιποι σε αναταραχή.Αν τον πλακώσουν σε τίποτα οικονομικές κυρώσεις και μια κάποια στρατιωτική πίεση προφανώς και θα αλλάξει ρότα.Αν και έχω την αίσθηση ότι αυτός θα έχει κακό τέλος.Δε μιλάω για ξανθά γένη και άλλα εμπριμέ.Μιλάω καθαρά πολιτικά.

      Διαγραφή

Σάββατο του Λαζάρου

  Όταν ο Χριστός έμαθε πως ο Λάζαρος πέθανε, δάκρυσε. Και όσοι ήταν γύρω Του θαύμασαν πόσο αγαπούσε ο Χριστός τον φίλο Του. Αργότερα, όταν ο...