Παρασκευή 31 Ιουλίου 2020

Παραλήρημα εκκλησιαστικόν



- Μπήκαν οι μάσκες και στις εκκλησίες.Φυσικά δε θα ησυχάσουν οι "αγανακτισμένες φωνές" του διαδικτύου.Τώρα θα αρχίσουν και τα περί κλεισίματος-ξανά-των ναών.Ηδονίζονται με αυτό για κάποιο περίεργο λόγο.Λες και κάτι θα γίνει άμα ξανακλείσουν οι ναοί για ένα ή δύο μήνες.Νομίζουν πως θα σταματήσει να υπάρχει η Εκκλησία.

- Από όλη αυτή την ιστορία η Εκκλησία μόνο οικονομικά πληγώθηκε.Στα μάτια του πολύ κόσμου θεωρήθηκε ως ένας τύπος διωγμού αυτό που έγινε.Υπήρξε μια συσπείρωση για να δανειστώ έναν πολιτικό όρο.

- Επίσης υπήρξε μια αύξηση των φωνών των πάσης λογής είτε ανεύθυνων είτε παρανοϊκών που ευδοκιμούν ημιπεριθωριακά στους ενοριακούς ναούς και σε διάφορα μοναστήρια.Αυτοί έχουν την τάση να φωνάζουν πολύ και να πείθουν κάποιους αφελείς.Μόλις περάσει η κρίση του ιού θα μπουν κι αυτοί στην άκρη κυνηγώντας οικουμενιστές και προδότες της πίστεως όπως έκαναν παλιά.

- Των οποίων το πρόβλημα ήταν πως ενώ "έκλεισαν" οι ναοί δεν έπεσε κάποια οργή του Θεού πάνω μας.Δεν πέθανε κόσμος στους δρόμους,δεν έπεσαν κεραυνοί πάνω μας.Όταν έχεις θεμελιώσει τη ζωή σου σε τέτοιου είδους βεβαιότητες και βλέπεις πως δεν ισχύουν τελικά,ε,σου έρχεται κάπως.

- Μια που έπιασα τα εκκλησιαστικά.Κάποιες Μητροπόλεις δεν επιτρέπουν να κοινωνήσουν όσοι έχουν πάρει διαζύγιο.Μα το διαζύγιο ο Μητροπολίτης το υπογράφει,κάνω λάθος;Οπότε τι ακριβώς νόημα έχει αυτή η κίνηση;Και τι πάει να πει χώρισες άρα δεν κοινωνείς;Δηλαδή κάποια-ον την/τον παρατάει ο/η σύζυγος και βρίσκεται και κατηγορούμενη-ος από την Εκκλησία;Και αυτό είναι θεάρεστο;Ωραία!

- Με μια άνεση που ανακατεύονταν οι ιερείς στις προσωπικές ζωές των λαϊκών σε μια Μητρόπολη που έχω περάσει.Θυμάμαι πόσο πίεζαν ένα ζευγάρι να παντρευτεί.Τι γονείς έπιαναν,τι θείους και θείες,ξαδέρφια,γείτονες.Μια φοβερή πίεση!Και τελικά επέτυχαν να γίνει θρησκευτικός γάμος.Και τώρα αυτό θεωρείται μυστήριο;Κατά ποιον τρόπο.Αφού κανείς από τους νεόνυμφους δεν το ήθελε.Σύρθηκαν σε αυτό.


- Πες τη μεγαλύτερη παλαβομάρα στην Εκκλησία.Ντύσε την και με μια προφητεία από κάποιον γέροντα και είσαι αρχηγός.Σε ακολουθούν πιστά κάμποσοι...Θυμάμαι όταν πρωτοξεκίνησε η κρίση που υπήρχε στη Λάρισα μοναστήρι το οποίο συνδεόταν με μεγάλο γέροντα του ... εξωτερικού.Τότε αυτός είχε πει να μαζέψουν πράγματα και τρόφιμα γιατί το Σεπτέμβριο θα πεθαίναμε όλοι της πείνας στην Ελλάδα.Δέκα πέρασαν από τότε...

- Και να μην πιάσω και τους παπάδες που διεξάγουν αγώνες προεκλογικούς ,ειδικά σε εκλογές της τοπικής αυτοδιοικήσεως.Άχαρο και αποκρουστικό το θέ(α)μα.

4 σχόλια:

  1. Αυτή η πρεμούρα περί διωγμού δείχνει δυο πράγματα:

    1) Η μόνιμη ανάγκη για καταδιώξη τροφοδοτεί το θρησκευτικό συναίσθημα με τελείως λάθος τρόπο. Για κάποιο λόγο όλες οι σύγχρονες γενιές χριστιανών έχουν ποτιστεί σε αυτό το αίσθημα της μόνιμης καταδιωξης από σκοτεινες δυνάμεις, σε σημείο που αυτό γίνεται ακρογωνιαίος λιθος στον τρόπο σκέψης τους."Υπάρχουμε για να μας διώκουν" ένα πράμα. Με τον τρόπο αυτό ο σύγχρονος χριστιανός να τρώει αμάσητη κάθε είδους συνομωσιολογία, βάσιμη ή μη γιατί το έχει ανάγκη για να αυτοπροσδιοριστεί. Αυτό φαίνεται και από την γενικότερη φοβία που έχει η Εκκλησία προς οτιδήποτε ξένο (βλ. μουσική, πολεμικές τέχνες κλπ) όπου η κριτική σκέψη πάει περίπατο.

    2) Άκουσα από κάποιους οικείους μου που έτρεχαν σε underground ακολουθίες κατά την καραντίνα το "πως γίνεται να αντέξουμε μακριά από την ακολουθία της Θείας Ευχαριστίας" και " πως θα αντέξουμε να μην Κοινωνούμε". Και αναρωτιέμαι τι είναι σε τελική ανάλυση η Ορθοδοξία, η απελευθέρωση του ανθρώπου ή ένας ψυχαναγκασμός σε συνδυασμό με πλύση εγκεφάλου? Η μήπως δεν φταιει η Ορθοδοξία καθεαυτή αλλά ο τρόπος που διδάσκεται?
    Έλεγε ο ιερέας που πήγε για απολογία στον ανακριτή ότι ο κόσμος κολλούσε πάνω στα παράθυρα και ζητούσε να μπει στην εκκλησία και γι'αυτό άνοιξε τις πόρτες. Και αναρωτιέμαι, εγώ έχω γίνει αναίσθητος και είμαι λάθος ή κόσμος ψυχαναγκαστικός και ανελεύθερος? Ποια ανάγκη είναι τόσο μεγάλη που θα ρισκάρεις την ζωή σου κ την ζωή του παιδιού σου? Και ποιος Θεός θέλει να σε δει να ρισκάρεις την ζωή σου κ την ζωή του παιδιού σου?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. 1)Ο Χριστιανισμός στον Δυτικό κόσμο υποχωρεί.Χάνει το παιχνίδι.Σε αυτό ,η αντίδραση είναι πως φταίνε σκοτεινές δυνάμεις.Και όχι πως αυτό που παρουσιάζεται σαν Χριστιανισμός,δυτικός ή ανατολικός,δεν είναι θελκτικός.Μοιάζει να μην έχει καμία σχέση με τον Χριστό των Ευαγγελίων.Η δε Ορθόδοξη Εκκλησία έχει κι ένα επί πλέον μείον,την πλήρη ταύτιση με έναν παλαιού τύπου εθνικισμό κατά τον οποίο μόνο οι εθνικές παραδόσεις είναι καλές και όλα τα άλλα κακά

    2.Θα δεχόμουν όλη αυτή τη θυσία και τη αδυναμία να αντέξουν χωρίς κοινωνία αν δεν ήταν αυτοί οι πρώτοι που θα βρίσουν τον παπά όταν δεν τους κάνει κανένα χατίρι.Απλά ήθελαν να περάσει το δικό τους και όχι των άθεων.Αυτό είναι όλο κι όλο.

    Από εκεί και πέρα και η Πολιτεία έχει δώσει πάρα πολλά δικαιώματα.Να το λέμε κι αυτό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φυσικά και η Πολιτεία / Κυβέρνηση φέρει ευθύνες και για τον εν γένει χειρισμό της υπόθεσης Covid (μακάρι να βγω ψεύτης αλλά βλέπω να γίνεται μια τρύπα στο νερό) αλλά και για το πώς εξελίχθηκε η όλη ιστορία με την Εκκλησία. Προσωπικά δεν έχω καμία συμπάθεια για την συγκεκριμένη κυβέρνηση, την οποία θεωρώ ξεκάθαρα συμμορία αλλά δεν θέλω να επεκταθώ στα πολιτικά οπότε το κόβω εδώ.

      Από κει κ πέρα τεράστια ευθύνη φέρει η Ιερά Σύνοδος που αρχικά δεν έβαζε νερό στο κρασί της. Δεν προσπάθησε για ένα plan b, ίσως γιατί θεωρούσε ότι η κυβέρνηση δεν θα τολμούσε να κλείσει τις εκκλησίες, ίσως κ (το πιθανότερο) γιατί δεν έβγαζαν συνεννόηση μεταξύ τους οι δεσποτάδες. Το αποτέλεσμα ήταν τα τραγελαφικά που έλαβαν χώρα κατά την Μεγάλη Εβδομάδα και πόσα ακόμα έχουμε να δούμε. Με τον κόσμο να προσκολλάται ακόμη περισσότερο σε "ανταρτοπαπάδες" και σε "γκουρού της ενορίας" που διαμορφώνουν άποψη για όλα τα θέματα, ακόμα κ εκείνα με τα οποία δεν έχουν καμία επαφή.

      ΥΓ. Τραγικό αυτό με τα διαζύγια που αναφέρεις. Δεν το είχα ακούσει ξανά.

      ΥΓ1. Ασχολίαστο κ αυτό με τα προεκλογικά. Πολλοί παπάδες που ξέρω ότι το έκαναν οφθαλμοφανώς (κυρίως τον καιρό της "Μακεδονίας") πλέον μουτζώνονται στον καθρέπτη, έστω κ αν δεν το παραδέχονται.

      ΥΓ2. Για τα περί "προφητειών" υπό το πρόσχημα "το είπε ο Γέροντας", όσο ο κόσμος το ζητάει, θα βρίσκονται αυτοί που θα τα προσφέρουν αφειδώς. Εδώ ισχύει σε μεγάλο βαθμό η λεγόμενη ατομική ευθύνη. Το αναφέρω παραδεχόμενος ότι σε μικρότερη ηλικία το είχα φάει κ εγώ το παραμύθι.

      Διαγραφή
    2. Μπορείς να επεκταθείς και πολιτικά...Δεν νομίζω ότι θα υπάρξει μεγάλο πρόβλημα με τον ιό.Αν και δε θα τηρηθούν τα μέτρα κατά τη γνώμη μου.

      Αφού δεν έχουν πάρει ποτέ μία σοβαρή απόφαση στη Σύνοδο.Μόνο ισορροπίες κρατούν.Μη συγχυστούν οι παραδοσιακοί,μην εκνευριστούν οι μοντέρνοι.

      ΥΓ. Από τέτοια έχω να γράψω ένα σωρό

      ΥΓ1. Πόρτα πόρτα τα ψηφοδέλτια πήγαιναν μερικοί...

      ΥΓ2. Εγώ και σε μεγαλύτερη.Μετά φόρεσα μάσκα και αποστασιοποιήθηκα κοινωνικά

      Διαγραφή

Κυριακή των Βαϊων

  Σήμερα ο Χριστός μπαίνει στα Ιεροσόλυμα πάνω σε ένα γαϊδουράκι. Και πλήθη λαού τον υποδέχονται με ζητωκραυγές. Και οι άρχοντες, πολιτικοί ...