Πέμπτη 9 Ιουλίου 2020

Δεινόσαυρος 10 εκατοστών

Δεινόσαυρος


Απολίθωμα ερπετού, προγόνου των δεινοσαύρων με ύψος μόλις 10 εκατοστά, εντόπισαν επιστήμονες στη Μαδαγασκάρη, σε μια σπάνια ανακάλυψη.
Στην ανακάλυψη ενός μικρού απολιθωμένου ερπετού, που θεωρείται πρόγονος των τεράστιων ιουρασικών και κρητιδικών θηρίων, έφτασαν ερευνητές στη Μαδαγασκάρη.
Η εν λόγω ανακάλυψη θα μπορούσε να επιτρέψει στους επιστήμονες να μάθουν περισσότερα για την προέλευση των δεινοσαύρων και των πτεροσαύρων, που ταξινομούνται μεταξύ των μεγαλύτερων χερσαίων και ιπτάμενων ζώων στην ιστορία της Γης, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στα Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών (Proceedings of the National Academy of Sciences).

Αυτό το μικροσκοπικό ζώο, που ονομάζεται Kongonaphon kely και το οποίο είχε ύψος δέκα εκατοστά, ανακαλύφθηκε σε έναν σχηματισμό ηλικίας περίπου 237 εκατομμυρίων ετών.
​Αν και δεν είναι το πρώτο γνωστό μικρό ζώο στο γενεαλογικό δέντρο των δεινοσαύρων, τέτοια δείγματα θεωρούνταν η εξαίρεση του κανόνα.

Εκδήλωση μικρογραφίας

Σήμερα, οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι διαστάσεις του σώματος των ζώων που έζησαν λίγο πριν από την απόκλιση των δεινοσαύρων και των πτεροσαύρων, είχαν μειωθεί σημαντικά σε ένα «γεγονός μικροποίησης».
Αυτό σημαίνει ότι τα γιγαντιαία θηρία της Ιουρασικής και της Κρητιδικής περιόδου, προέρχονται από πολύ μικρούς προγόνους σε σύγκριση με το μέγεθός τους.
​Η μελέτη των δοντιών του Kongonaphon αποκάλυψε επίσης ότι έτρωγε έντομα. Δεδομένης της διατροφής του και του μικρού μεγέθους του, οι ερευνητές πιστεύουν ότι κατείχε διαφορετικές οικολογικές θέσεις από αυτές άλλων ερπετών, τα οποία ήταν κυρίως σαρκοφάγα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κυριακή των Βαϊων

  Σήμερα ο Χριστός μπαίνει στα Ιεροσόλυμα πάνω σε ένα γαϊδουράκι. Και πλήθη λαού τον υποδέχονται με ζητωκραυγές. Και οι άρχοντες, πολιτικοί ...