Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2019

Hadji Murad:Θάβοντας έναν από τους πιο άγριους πολεμιστές του Καυκάσου - ένα κεφάλι στη Ρωσία, ένα σώμα στο Αζερμπαϊτζάν

Σχετική εικόνα
jam-news.net

Το κρανίο του στρατιωτικού ηγέτη του 19ου αιώνα του Βόρειου Καυκάσου Χατζή Μουράντ, που σήμερα βρίσκεται στην Αγία Πετρούπολη, θα ταφεί στην πατρίδα του στο Νταγκεστάν,   αποφάσισε η ρωσική δούμα.

Το σώμα του, ωστόσο, είναι μια άλλη ιστορία - το σώμα του βρίσκεται στο Αζερμπαϊτζάν.

Δεν είναι ακόμη σαφές πότε και πώς θα επανασυνδεθούν τα δύο μέρη. Ωστόσο, η ταφή "θα λάβει χώρα αργότερα, λαμβάνοντας υπόψη την τρέχουσα εγχώρια πολιτική κατάσταση στη δημοκρατία" [η αναταραχή σχετικά με τα εδαφικά όρια], αποφάνθηκε η ρωσική Δούμα .


Το Μπακού, από την πλευρά του, ανακοίνωσε την προθυμία του να συνεργαστεί.

Ο Χατζή Μουράντ (γ.1818, π.1852) ήταν στρατιωτικός ηγέτης του Βορείου Καυκάσου και εθνικός ήρωας, ένας συμμετέχων στον αγώνα των ορεσείβιων Καυκάσιων εθνών κατά της Ρωσικής Αυτοκρατορίας. Εμφανίζεται επίσης σε  μια ιστορία με το ίδιο όνομα από τον Leo Tolstoy. Το κρανίο του φυλάσσεται στο Μουσείο Ανθρωπολογίας και Εθνογραφίας της Αγίας Πετρούπολης. Το 1852 μεταφέρθηκε στη Ρωσία ως πολεμικό τρόπαιο. Σκοτώθηκε στο βόρειο τμήμα του Αζερμπαϊτζάν, στην περιοχή Gakh.


Πριν την απόφαση αυτή  δύο ομάδες  βρίσκονταν σε διαμάχη για τα δικαιώματα τόσο στο σώμα όσο και στο κρανίο:

Ο δημόσιος οργανισμός «Η κληρονομιά του Λέοντα Τολστόι και του Νταγκεστάν» απαίτησε να ταφούν το σώμα και η κεφαλή του Χατζή Μουράντ στο Νταγκεστάν, στο χωριό του Khunzakh.

Οι απόγονοι του Χατζή-Μουράντ ζήτησαν να  μεταφερθεί το κρανίο του στο Αζερμπαϊτζάν και να τεθεί στον τάφο όπου θάφτηκε το σώμα του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γρηγορείτε

  Να είστε σε επιφυλακή, μας λέει ο Χριστός στην παραβολή των δέκα παρθένων, γιατί δεν ξέρετε πότε θα έρθει ο Υιός του Ανθρώπου. Να έχετε έτ...