Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2019

Τελώνου και Φαρισαίου

Αποτέλεσμα εικόνας για parable of tax collector and pharisee

Άλλη μια φορά ανοίγει το Τριώδιο και γι' άλλη μια φορά διαβάζεται στις εκκλησίες η παραβολή του Τελώνου και του Φαρισαίου.

Γι' άλλη μια φορά θα ακούσουμε για τον υπερόπτη,υπερήφανο και αυτάρεσκο Φαρισαίο που απορρίπτεται και για τον Ταπεινό Τελώνη που δικαιώνεται.Θα τα ακούσουμε και θα τα επαναλάβουμε πιθανότατα σε κάποια συζήτηση.Και μετά τι;


Τίποτα.Θα συνεχίσουμε να κάνουμε αυτά που κάναμε και πριν σαν να μην έχουμε καταλάβει τίποτα.Θα θαυμάζουμε τους περήφανους, θα δείχνουμε σεβασμό σε αυτούς που φωνασκούν και επιδεικνύουν ικανότητες και προτερήματα που δεν έχουν,θα δίνουμε τη θέση μας σε όλους αυτούς που απορρίπτει ο Κύριους και θα προσπαθούμε και να τους μοιάσουμε.Αυτό γίνεται παντού γύρω μας.Στους εργασιακούς χώρους,στα σχολεία,στις εκκλησίες.

Αυτό το γνώριζε και το γνωρίζει ο Κύριος.Και θέλει να μας προφυλάξει.Θέλει να μας απαλλάξει από την ανοησία μας να προσκυνάμε και να θέλουμε να γίνουμε άδειοι τενεκέδες που κάνουν πολύ θόρυβο.Αυτό είναι το νόημα της σημερινής παραβολής.Από εκεί και πέρα είναι στο χέρι μας αν θα ακούσουμε και αν θα καταλάβουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το φίδι του εγωισμού

  Ο εγωισμός είναι ένα πολύ ύπουλο φίδι που συνήθως, όμως, εμφανίζεται στη γλώσσα που χρησιμοποιούμε. Και μπορούμε να καταλάβουμε πόσο μας έ...