Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2019

Η Λάρισα πάνω από 100 χρόνια πριν

Του Λευτέρη Παπαστεργίου( onlarissa)
Ήταν Πρωτομαγιά του 2013 όταν ο Αντώνης Γαλερίδης άφηνε την τελευταία του πνοή, μετά από σύντομη μάχη με τον καρκίνο. Γεννημένος στην Πάτρα, με κατ6αγωγή από τη Σμύρνη και την Ανατολική Θράκη, ο Γαλερίδης βρέθηκε στη Λάρισα όπου τον Νοέμβριο του 1978 προσλήφθηκε στο δημόσιο και διορίσθηκε στην 3η ΔΕΚΕ Λάρισας ως επιβλέπων μηχανικός, σε εργασίες συντήρησης οδικού δικτύου της Δυτικής Θεσσαλίας. Αφού παντρεύτηκε τη συνάδερφο του Κατερίνα Νάνου, με καταγωγή από την Καλλιθέα Ελασσόνας, έμεινε μόνιμα στη Λάρισα, όπου ασχολήθηκε, ανάμεσα σε όλα τα υπόλοιπα, και με το πάθος του για τις συλλογές γραμματοσήμων, δελταρίων, φωτογραφιών.

Το λεύκωμα για τα «Πέτρινα γεφύρια της Θεσσαλίας», το οποίο εκδόθηκε το 1995, αποτελεί μια εξαιρετική δουλειά, σε επιμέλεια δική του. Πριν λίγες μέρες στην Πινακοθήκη της Λάρισας – Μουσείο Ι.Γ. Κατσίγρα, παρουσιάστηκε μέρος της πολύτιμης συλλογής του, σπάνιες φωτογραφίες της Λάρισας και του νομού. Οι επισκέπτες της έκθεσης έχουν τη δυνατότητα σε ένα νοσταλγικό ταξίδι στο χθες, σε μια πόλη τόσο διαφορετική από τη σημερινή. Πρόκειται για μια έκθεση η οποία αναδεικνύει τη γοητεία της προπολεμικής Λάρισας, πριν οι σεισμοί και οι βομβαρδισμοί την βανδαλίσουν.
Αποτελεί συνδιοργάνωση της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας – Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα και της Φωτοθήκης Λάρισας του Ομίλου Φίλων της Θεσσαλικής Ιστορίας, με την υποστήριξη του Συλλόγου «Φίλοι της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας-Μουσείου Γ.Ι. Κατσίγρα» και την ευγενική χορηγία της ΔΕΥΑΛ.
Η παλιά Λάρισα…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

H δυσκολία

  Να σε δεχτεί ο Χριστός είναι εύκολο. Ο Χριστός όλους τους δέχεται. Όλους τους περιμένει. Πολλές φορές όχι μόνο τους περιμένει αλλά τους πλ...