Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2019

Σούφι του Κουρδιστάν :Qadiri tariqa

Αποτέλεσμα εικόνας για Dervish practice Sufism on a yearly, 30-day journey through Kurdistan
rudaw

MARIWAN, Ιράν - Ο Σουφισμός, ο συχνά αμφιλεγόμενος και μυστικιστικός κλάδος του Ισλάμ, εξακολουθεί να ασκείται σε όλο το Κουρδιστάν, συμπεριλαμβανομένου και του Rojhelat, των κουρδικών περιοχών του Ιράν. 

Άνθρωποι του  πνεύματος, γνωστοί ως δερβίσηδες, συγκεντρώνονται στην κουρδική πόλη Marivan. Μαζί ασκούν το Dhikr,τις λατρευτικές πράξεις. Ανήκουν στην Qadiri tariqa, το σουφικό τάγμα. 

Δύο διάσημα ισλαμικά θεολογικά κινήματα, γνωστά ως tariqa, ασκούνται στο ιρανικό Κουρδιστάν. Το Qadiri tariqa πήρε το όνομά του από τον ιδρυτή του, Abdul Qadir Gilani (1077-1166).


"Η Baiat  (δέσμευσή) μας και η tariqa είναι το Qadidiri Kasnazani, το οποίο πηγαίνει πίσω στον Ali ibn Abi Talib και τον προφήτη Μωάμεθ,  ειρήνη ' αυτόν . Αυτό  δόθηκε στον Sheikh Abdul Qadir Gilani με το όνομα Baiat.Κατά τη διάρκεια του Sheikh Abdul Qadir Gilani, καθιέρωσε μια tariqa και μια μέθοδο, "εξήγησε ο Haji Ibrahim Sheikh Sharbaty, ένας δερβίσης. 

Ο ψαλμός «Hey Allah» και ο  ήχος του ντεφιού είναι γνωστοί ήχοι. Τα τζαμιά των  σουφί βρίσκονται σε ολόκληρο το Κουρδιστάν, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας  Ερμπίλ του Κουρδιστάν. 

"Αυτός [ο Gilani] αφιέρωσε τέσσερις δάσκαλοι στην tariqa. Ο Sheikh Karim Shah του οποίου το ψευδώνυμο είναι Kasnazani γεννήθηκε στην περιοχή του Κουρδιστάν στο Ιράκ", πρόσθεσε ο Sharbaty. "Είμαστε οι δερβίσηδες του Σεΐχη Μοχάμεντ Κασναζανί, ο οποίος είναι ο σημερινός επικεφαλής του Qadiri tariqa.

"Είναι ένας ισχυρός και δυνατός οδηγός, οι ρίζες μας είναι από αυτόν. Έχει γίνει παράδοση κατά τη διάρκεια της περιόδου του Shahi Kasnazani  να ταξιδεύουμε σε όλα τα χωριά κάθε χειμώνα." 

Κάθε χειμώνα, οι οπαδοί του  tariqa συγκεντρώνονται για να σχηματίσουν μια ομάδα που ονομάζεται Dayara . Μια ομάδα από 40-50 δερβίσηδες που διατρέχουν τα χωριά για ένα μήνα. 

Οι κάτοικοι των Sefi Zhuru, Allmana και Mahmaya καλωσορίζουν τους Σούφι. Αυτοί διδάσκουν το Ισλάμ και την  tariqa τους με τους κατοίκους του χωριού. Κάθε μέρα μετακινούνται σε ένα νέο χωριό. 

«Το Dhikr είναι το φαγητό της ψυχής. Όπως το σώμα σας χρειάζεται φαγητό και ποτό,  το ίδιο  χρειάζεται και η ψυχή το dhikr. Η συγκέντρωση dhikr είναι ο κήπος του παραδείσου. Όταν αναφέρετε το όνομα  πνευματικών ανθρώπων, το έλεος του Θεού θα κατέβει", δήλωσε ο δερβίσης Χαϊντάρ Χάουι. 

Οι Δερβίσηδες συνήθως συγκεντρώνονται σε ένα τζαμί που ονομάζεται Takiya.

«Το να είσαι δερβίσης δεν είναι για χάρη χρημάτων και περιουσίας, είναι ένα θεϊκό στέμμα από τον Θεό που τοποθετείται στο κεφάλι εκείνων που το αξίζουν», πρόσθεσε ο Khawi. 

Το πρόσωπο που οδηγεί στην τελετή καλείται χαλίφης. Ψάλλουν θρησκευτικά λόγια για να επαινέσουν τον Αλλάχ και τους αγίους. Υπάρχουν 10 Takiya στο Mariwan. 

Ο Σουφισμός έχει μακρά ιστορία στην περιοχή του Κουρδιστάν. Υπάρχουν τέσσερις κύριες tariqa : Qadiri, Naqshbandi, Chishti, και Suhrawardi. 

Ο ηγέτης της Qadiri tariqa είναι ο Σεΐχης Μοχάμεντ Κασναζάνι. Ζει στην Ιορδανία αλλά ταξιδεύει τακτικά στις πόλεις της Περιφέρειας του Κουρδιστάν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πολιτισμοί

 Ακολουθεί μια κάπως αντιδημοφιλής άποψη. όχι, οι αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι, ο Σωκράτης, ο Πλάτωνας κλπ δεν ήταν κάποιου είδους προ Χριστού ...