Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2019

Η αγωνία και ο αγώνας των Αιθιόπων Ισραηλινών

Israelis of Ethiopian descent take part in a protest
Κύριο άρθρο της Jpost
Το μείζον ζήτημα είναι να αισθανθεί η αιθιοπική κοινότητα πως η κυβέρνηση ενδιαφέρεται γι΄ αυτή.
Χιλιάδες Ισραηλινοί, κυρίως από την Αιθιοπία, διαδήλωσαν την Τετάρτη, σχεδόν δύο εβδομάδες μετά το θάνατο από αστυνομικά πυρά του 24χρονου Yehuda Biadga. Ο πρόσφατος θάνατος του Biadga έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά αντιφατικών θανάτων από την ισραηλινή αστυνομία σε μια στιγμή που ξεχειλίζει ο  φόβος και η οργή μεταξύ των Αιθιόπων Ισραηλινών για το ό,τι η αστυνομία χρησιμοποιεί δυσανάλογη βία εναντίον της κοινότητάς τους.
Οι χιλιάδες διαδηλωτές στο Τελ Αβίβ ζητούν απαντήσεις και αναζητούν την ευρύτερη στήριξη της ισραηλινής κοινωνίας. Αναμένουν από τους πολιτικούς, εν μέσω εκλογικής περιόδου, να συμμεριστούν τις ανησυχίες τους. Νιώθουν επίσης ότι, αν δεν υπάρξει μια μαζική διαμαρτυρία, αυτού του είδους τα συμβάντα θα έρχονται και θα παρέρχονται χωρίς να διερευνηθούν ούτε από την αστυνομία ούτε από την κυβέρνηση.

Η οικογένειά του ισχυρίζεται ότι ο Biadga υπέφερε από μετατραυματική διαταραχή άγχους, όταν έτρεχε στους δρόμους με ένα μαχαίρι. Ένας αστυνομικός τον πυροβόλησε, ισχυριζόμενος ότι κινδύνευσε η ζωή του. Το περιστατικό έρχεται τέσσερα χρόνια έπειτα από μια σειρά διαδηλώσεων το 2015, που πυροδότησε ο ξυλοδαρμός από αστυνομικούς ενός Αιθίοπα στρατιώτη που περπατούσε με το ποδήλατό του. Αυτές οι διαδηλώσεις γίνονται έπειτα από χρόνιες κατηγορίες περί αστυνομικής βαναυσότητας, της οποίας αποδέκτες υποτίθεται, ότι είναι οι μαύροι Ισραηλινοί.
Εκείνη την εποχή, οι Αιθίοπες συνιστούσαν ένα δυσανάλογο ποσοστό νεαρών παραβατών που βαρύνονταν με εγκληματικές ενέργειες, καθώς και στρατιωτών των ΙΔΑ, που είχαν φυλακιστεί για μικρότερες παραβάσεις κατά τη διάρκεια της θητείας τους. Το 2016 το Πρωθυπουργικό Γραφείο ίδρυσε ένα Τμήμα για την εφαρμογή ενός εκτενούς σχεδίου για την ενσωμάτωση των Αιθιόπων Ισραηλινών στην ισραηλινή κοινωνία.
Η αστυνομία επίσης διέθεσε κεφάλαια σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης του ρατσισμού και των παρανοήσεων εντός της κοινωνίας. Μηνύματα πολυπολιτισμού αποτέλεσαν τμήμα της οπτικοακουστικής εκστρατείας της αστυνομίας το 2017, η οποία επικεντρωνόταν σε κάποιο Αιθίοπα αξιωματικό της αστυνομίας, ώστε να αναδειχθεί η νέα προσπάθεια της αστυνομίας.

Οι διαδηλωτές της Τετάρτης δεν συμμερίζονται ότι έχει γίνει αρκετή δουλειά. Φώναζαν το σύνθημα “Erdan πήγαινε σπίτι σου” αναφερόμενοι στον Υπουργό Εθνικής Ασφάλειας Gilad Erdan. Τα συνθήματα καλούσαν σε τερματισμό της βίας και του ρατσισμού. Η πρώτη γυναίκα βουλευτής της Κνέσσετ με το Κόμμα “Γιεσσ Ατίντ” (σ.μ. “Υπάρχει Μέλλον”) Pnina Tamnu-Shata, χαρακτήρισε τη διαδήλωση “μια δίκαιη πάλη για ισότητα εναντίον του ρατσισμού και των διακρίσεων”.
Η πάλη για τερματισμό της αστυνομικής βίας και την  απόδοση ευθυνών δεν είναι απλή υπόθεση. Είναι πολυεπίπεδη και δεν αφορά αποκλειστικά τις δύσκολες σχέσεις με την αστυνομία αλλά και την οργή για την έλλειψη ενσωμάτωσης σε άλλους τομείς, για τη φτώχεια και τις παλαιότερες υποθέσεις κακοποίησης. Σε ένα επίπεδο οι διαδηλωτές διατράνωσαν την πεποίθησή τους για την αναγκαιότητα μεταρρύθμισης του Ισραήλ, ώστε να γίνει μια χώρα καλύτερη για όλους τους πολίτες του και ότι η περίπτωση του Biadga θα πρέπει να διερευνηθεί, ώστε να σταματήσει η δυσανάλογη χρήση βίας από την αστυνομία και σε άλλους τομείς της κοινωνίας.
Οι νεαροί μαύροι Ισραηλινοί ισχυρίζονται ότι φοβούνται την αστυνομία και να βγουν έξω τη νύχτα λόγω παρελθόντων συμβάντων ρατσιστικού τύπου. Μητέρες ισχυρίζονται ότι μετά το συμβάν στον Biadga, φοβούνται να τηλεφωνήσουν στην αστυνομία, επειδή η οικογένεια του Biadga είχε τηλεφωνήσει για να ζητήσει τη βοήθειά της και εκείνος τελικά πυροβολήθηκε και έχασε τη ζωή του από έναν αστυνομικό. Κανείς δεν δείχνει να συμμερίζεται τα αισθήματά τους.
Μετά τη διαδήλωση της Τετάρτης, υπήρξαν συγκρούσεις νεαρών με την αστυνομία και έντεκα άτομα συνελήφθησαν. “Δεν θα δείξουμε καμία ανοχή σε όσους προσπαθούν να διαταράξουν τη δημόσια ασφάλεια” δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της αστυνομίας. Οι επικεφαλής έκαναν έκκληση για μια ειρηνική διαδήλωση αλλά οι σκηνές βίας που ακολούθησαν στο τέλος της αμαύρωσαν τη σημασία της.
Παρόμοιες σκηνές έλαβαν χώρα το 2015, όταν διαδηλώσεις σε Ιερουσαλήμ και Τελ Αβίβ εξελίχθηκαν σε συγκρούσεις. Τότε ο δήμαρχος της Ιερουσαλήμ Nir Barkat κατέβηκε στο δρόμο και συνομίλησε με τους διαδηλωτές.
Είναι σημαντικό για ολόκληρη την ισραηλινή κοινωνία να ακούσει τους διαδηλωτές. Ο ρατσισμός δεν επηρεάζει μόνο μία κοινότητα· επηρεάζει τους πάντες και με διαφορετικό τρόπο. Είναι σημαντικό για την αστυνομία να λάβει σοβαρά τη διερεύνηση των συνθηκών του θανάτου του Biadga.
Το μείζον ζήτημα είναι να αισθανθεί η αιθιοπική κοινότητα πως η κυβέρνηση ενδιαφέρεται γι΄ αυτή. Για παράδειγμα, ο Avera Mengistu κρατείται ακόμη στη Γάζα, όταν το 2014 συνελήφθη στην παραλία Zikim, στο θύλακα που ελέγχει η Χαμάς. Μέλη της κοινότητας διερωτώνται γιατί δεν εμποδίστηκε να περάσει στο θύλακα και ισχυρίζονται ότι, εάν δεν ήταν μαύρος, θα υπήρχε μεγαλύτερο κρατικό ενδιαφέρον.
Η κυβέρνηση έχει κάνει εντυπωσιακά άλματα προς την κατεύθυνση της ενσωμάτωσης της αιθιοπικής κοινότητας. Οι διαδηλώσεις της Τετάρτης έδειξαν ότι μένει να γίνει ακόμη πολλή δουλειά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δυσκολίες

  Οι κουβέντες για το σχέδιο και τη δικαιοσύνη του Θεού δυσκολεύονται κάθε φορά που κάποιοι γονείς θάβουν το ανήλικο ή νεαρό παιδί τους. Μα ...