Πέμπτη 9 Μαρτίου 2017

66 αγάλματα της φαραωνικής θεάς Sekhmet ανακαλύφθηκαν στο Λούξορ

66 αγάλματα του φαραωνικού θεάς Sekhmet ανακαλύφθηκε στο Λούξορ

copts-united
Από την αρχή του έτους, η γερμανική αρχαιολογική αποστολή που δραστηριοποιείται στην περιοχή του ναού  του βασιλιά Αμενχοτέπ III στο Λούξορ έχει ανακαλύψει τμήματα από 66 αγάλματα της φαραωνικής θεάς Sekhmet,ανέφερε η  επίσημη σελίδα στο Facebook του Υπουργείου Αρχαιοτήτων την Τετάρτη.
Οι ανακαλύψεις έγιναν κατά τη διάρκεια ενός έργου αποκατάστασης για τους Κολοσσούς του Μέμνονα, δύο τεράστια πέτρινα αγάλματα του βασιλιά Αμενχοτέπ ΙΙΙ και του ναού του. Το έργο ξεκίνησε το 1998 με στόχο τη διατήρηση των απομειναριών του ναού και την ανοικοδόμησή του εκ νέου, δήλωσε ο επικεφαλής του Τομέα Αιγυπτιακών Αρχαιοτήτων του υπουργείου, Μαχμούντ Afify.


Σχετική εικόνα
Οι ανακαλύψεις έγιναν κατά τη διάρκεια ανασκαφών από τη γερμανική αποστολή στην περιοχή ανάμεσα στην αυλή και την αίθουσα των κιόνων στο ναό. Η ανασκαφή έγινε αρχικά για να αναζητήσουν τα ερείπια του τείχους που χωρίζει τις δύο περιοχές.

Μερικά από τα ανακαλυφθέντα αγάλματα αναπαριστούν τη θεά Sekhmet σε καθιστή θέση, άλλα την απεικονίζουν να στέκεται κρατώντας στο χέρι της το σύμβολο της ζωής και ένα σκήπτρο του άνθους παπύρου, δήλωσε η  επικεφαλής της αποστολής  καθηγήτρια Horig Suruzaan.

Επεσήμανε ότι όλα τα ανακαλυφθέντα αγάλματα είναι κατασκευασμένα από πέτρα Διορίτης .

Τα αγάλματα είναι σε καλή κατάσταση και καλά διατηρημένα· έχουν σημαντική αρχαιολογική αξία, καθώς θα  παρέχουν μια πλήρη εικόνα του ναού, ιδιαίτερα μετά την κατάρρευση του από  ένα καταστροφικό σεισμό την φαραωνική εποχή,πρόσθεσε η  Suruzaan .  

Τα αγάλματα  υποβάλλονται σε αποκατάσταση προτού αντικατασταθούν στην αρχική τους θέση στο ναό, ανέφερε.

Ο βασιλιάς Αμενχοτέπ ΙΙΙ είχε εγκαταστήσει ένα μεγάλο αριθμό από αγάλματα της θεάς Sekhmet για την προστασία του ναού από τους κινδύνους και του βασιλιά από ασθένειες.

Η Sekhmet, η οποία απεικονίζεται ως μια λιονταρίνα, ήταν μια θεά πολεμιστής και θεά της επούλωσης των πληγών, ήταν γνωστή στους αρχαίους Αιγυπτίους ως "ισχυρή θεά".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

H ανωριμότητα που λείπει

  Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου μέχρι και που παντρεύτηκα οι γύρω μου, όταν μιλούσα για τα σχέδιά μου(του γάμου συμπεριλαμβανομένου), μ...