Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2017

Ποιες είναι οι "Μονάδες Προστασίας Γυναικών"(YPJ) της Rojava

© Google
YPJ είναι ένα αρκτικόλεξο του οποίου η μετάφραση σημαίνει "Μονάδες Προστασίας Γυναικών". Είναι η ταξιαρχία γυναικών του YPG, των ένοπλων δυνάμεων της  Συριακής περιοχής του Κουρδιστάν , γνωστής ως Rojava(δηλαδή Δυτικό) Κουρδιστάν.

YPJ και ISIS

Η YPJ έπαιξε σημαντικό ρόλο στη μάχη για να πάρει πίσω τον έλεγχο του Κομπανί  από το ISIS. Αυτές οι γυναίκες μαχήτριες γνωρίζουν ότι, εάν συλληφθούν, θα βιαστούν και θα σκοτωθούν· ως εκ τούτου, αγωνίζονται γνωρίζοντας ότι πρέπει να κερδίσουν τη μάχη ή να γίνουν πολεμιστές αυτοκτονίας για να αποφύγουν να συλληφθούν. Η YPJ θεωρείται  επίσης ότι προκαλεί φόβο στους άνδρες του  ISIS, οι οποίοι πιστεύουν ότι αν μια γυναίκα τους σκοτώσει στη μάχη, θα είναι ντροπή και ατιμία, και θα τους απαγορεύσει την είσοδο στον παράδεισο.


Χάρη στο ρόλο τους στην απελευθέρωση του Κομπανί στη Συρία, η YPJ έχουν προσελκύσει την προσοχή τόσο των σοσιαλιστών και μη σοσιαλιστών φεμινιστριών απ' όλο τον κόσμο. Επιπλέον, χάρη στην YPJ, εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν μάθει τα δεινά των Κούρδων στη Συρία και όχι μόνο .

Η YPJ στο Ιράκ

Η YPJ έπαιξε επίσης μεγάλο ρόλο στη διάσωση και την παροχή ασφάλειας για την κοινότητα Γεζιτών που είχαν παγιδευτεί στο Όρος Sinjar στο Ιράκ το 2014. Αυτή η  διάσωση βοήθησε να σωθούν χιλιάδες Γεζίντι που είχαν καταφύγει στο Όρος Sinjar και αγωνίζονταν με τη δίψα και την πείνα για μήνες, συμπεριλαμβανομένου ενός μεγάλου μέρους του πληθυσμού των γυναικών και των παιδιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ασ' τον να κάνει ό,τι θέλει, άντρας είναι

Κάθε φορά που ακούω -και είναι πολλές οι φορές αυτές- μια μάνα να λέει: "άσ'το το παιδί να κάνει ότι θέλει, άντρας είναι" για ...