Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2017

Νεαρή Αφγανή,χωρίς χέρια και πόδια δημιουργεί πανέμορφους πίνακες

Robabah Mohammadi's pictures

sputniknews.com

Η Robabah Mohammadi είναι μια 17χρονη κάτοικος της Καμπούλ.Γεννήθηκε χωρίς χέρια και  πόδια, αλλά έχει τη δύναμη της θέλησης, το ταλέντο και μια απίστευτη όρεξη για ζωή. Το Sputnik Dari μίλησε με τη νεαρή καλλιτέχνιδα για το πώς ξεκίνησε να δημιουργεί απίστευτες ζωγραφιές με τα δόντια της.

"Δεν έχω χέρια και πόδια, αλλά μπορώ να ζωγραφίζω. Η ζωή είναι όμορφη."
Αυτές οι λέξεις είναι  γραμμένες στα αγγλικά στη σελίδα του Facebook μιας  νεαρής κατοίκου της  Καμπούλ ,της Robabah Mohammadi.
Η έλλειψη  άκρων δεν αποτέλεσε εμπόδιο γι' αυτήν για να μάθει αγγλικά και να γίνει μια εξαιρετική καλλιτέχνης. Ωστόσο, το ταξίδι προς την επιτυχία ήταν κοπιαστικό,δύσκολο και, ειλικρινά, προκαλεί δέος.

 εικόνες Robabah Mohammadi του
© SPUTNIK / KASRA ROUYEE
ζωγραφιές της Robabah Mohammadi 
Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα η Robabah  έγινε διάσημη στην αφγανική πρωτεύουσα. Όσοι είναι εξοικειωμένοι με το έργο της λένε ότι έχει τόσο πολύ ταλέντο και δύναμη θέλησης που ένα υγιές άτομο θα μπορούσε μόνο να ονειρεύεται.
Το μικρό σπίτι της Robabah  μοιάζει περισσότερο με ένα μουσείο γεμάτο με έργα ζωγραφικής της και έργα τέχνης. Σε μια συνέντευξη με το Sputnik Dari, η καλλιτέχνης μοιράζεται την ιστορία και τη σοφία της.
«Υπάρχουν μόνο δύο πράγματα που δεν μπορούν να αλλάξουν - η γέννηση και ο  θάνατος, ο, τιδήποτε  άλλο μπορεί να αλλάξει. Ο πόλεμος μπορεί να σταματήσει και ο κόσμος μπορεί να σωθεί. Όλα τα άλλα είναι στα χέρια αυτών που ζουν », δήλωσε η  Robabah με ένα ζεστό χαμόγελο.
Robabah Mohammadi
© SPUTNIK / KASRA ROUYEE
Robabah Mohammadi
Είπε ότι οι γονείς της προσπάθησαν πολύ σκληρά να την θεραπεύσουν από την ασθένεια, αλλά οι γιατροί δεν μπορούσαν να κάνουν τίποτα γι 'αυτήν. Το να μεγαλώνει ήταν μια πολύ οδυνηρή στιγμή για την Robabah επειδή αισθάνθηκε πολύ μόνη και διαφορετική από όλους τους άλλους.
«Δεν έβγαινα έξω από το σπίτι. Δεν είχα ιδέα τι χρώμα ήταν ο ουρανός. Ήθελα απεγνωσμένα να  έχω  φίλους, κοινωνικοποίηση, αλλά συνέχισα να παλεύω με την πραγματικότητα, με την οικογένειά μου και με τον εαυτό μου. Την ίδια στιγμή συνειδητοποιούσα ότι έχανα αυτόν τον πόλεμο, γιατί δεν μπορούσα καν να γράψω το όνομά μου », είπε η καλλιτέχνης.
Καθώς περνούσαν τα χρόνια και η θλίψη της μεγάλωνε αποφάσισε ότι έπρεπε να βρει κάτι να κάνει με το χρόνο της.
Μια μέρα, ενώ οι αδελφές της ήταν στο σχολείο κατάφερε να αναρριχηθεί στην ντουλάπα και να πάρει τα βιβλία ζωγραφικής και τα  μολύβια τους. Πήρε τα κραγιόνια με τα δόντια της και άρχισε να ζωγραφίζει.
Από εκείνη την ημέρα δεν υπήρχε γυρισμός για τη Robabah. Μέσα σε μόλις έξι μήνες η οικογένειά της είδε ότι είχε ένα εξαιρετικό ταλέντο και ικανότητα για το σχέδιο και τη ζωγραφική.
Robabah Mohammadi
© SPUTNIK / KASRA ROUYEE
Robabah Mohammadi
Η Robabah ξεκίνησε βοηθώντας τις αδελφές της με τις εργασίες καλλιτεχνικών τους  και οι άνθρωποι άρχισαν να μαθαίνουν για το ταλέντο της. Επισκέπτες άρχισαν να έρχονται στο σπίτι τους, μεταξύ των οποίων και οι εκπαιδευτικοί του σχολείου. Έτσι έμαθε αγγλικά και έλαβε καθοδήγηση από τους καθηγητές τέχνης.
Σήμερα η Robabah έχει δημιουργήσει πάνω από 80 έργα ζωγραφικής. Ένα από τα έργα της απεικονίζει ένα λύκο με σκεπτικό  βλέμμα. Έχει υπολογιστεί να πωληθεί για $ 800 το οποίο είναι ο μισθός περίπου 8 μηνών στο Αφγανιστάν. Ωστόσο, η καλλιτέχνης δεν θέλει να πωλήσει τη ζωγραφική της σύντομα.
 εικόνες Robabah Mohammadi του
© SPUTNIK / KASRA ROUYEE
πίνακες της Robabah Mohammadi 
"Όταν κοιτάζω στα μάτια του λύκου, βλέπω στο βλέμμα του, το δικό μου. Αυτός ο πίνακας είναι για μένα, δεν είναι προς πώληση ", κατέληξε η καλλιτέχνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ασ' τον να κάνει ό,τι θέλει, άντρας είναι

Κάθε φορά που ακούω -και είναι πολλές οι φορές αυτές- μια μάνα να λέει: "άσ'το το παιδί να κάνει ότι θέλει, άντρας είναι" για ...