Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2017

Ανακαλύφθηκε Ηλιακό Σύστημα,με πιθανότητα ύπαρξης ζωής

An artist’s rendering of the view from the fifth planet orbiting TRAPPIST-1 (Illustration by NASA)
Η NASA ανακοίνωσε ότι το διαστημικό της τηλεσκόπιο Spitzer   βρήκε επτά πλανήτες σαν τη Γη σε τροχιά γύρω από ένα μικρό αστέρι που βρίσκεται περίπου 40 έτη φωτός μακριά.
«Η ανακάλυψη μας δίνει μια ένδειξη ότι η εύρεση της επόμενης Γης δεν είναι εάν θα γίνει , αλλά πότε», δήλωσε ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Επιστήμης της NASA Thomas Zurbuchen κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την Τετάρτη.
Όλοι οι πλανήτες μοιράζονται ομοιότητες με τη Γη, τρεις εκ των οποίων βρίσκονται στην κατοικήσιμη ζώνη - την τροχιακή περιοχή γύρω από ένα αστέρι στην οποία οι πλανήτες έχουν συνθήκες κατάλληλες για να διατηρούν υγρό νερό.
Οι πρόσφατα ανακαλυφθέντες πλανήτες βρίσκονται σε τροχιά γ΄τρω από ένα αστέρι κόκκινο νάνο που ονομάζεται Trappist-1  πολύ μικρότερο και πιο δροσερό από τον Ήλιο 
"Αυτό είναι το πιο συναρπαστικό αποτέλεσμα που έχω δει στα 14 χρόνια της λειτουργίας του Spitzer," δήλωσε ο Sean Carey, διευθυντής του Κέντρου Διάδοσης Επιστημών Spitzer της NASA.


Σε σύγκριση με την απόσταση μεταξύ του Ήλιου μας και των πλανητών του, οι πλανήτες γύρω από Trappist -1 βρίσκονται πολύ κοντά μεταξύ τους.
"Εάν κάποιος  στέκεται στην  επιφάνειας ενός από τους πλανήτες, θα μπορούσε ατενίζοντας να  δει τα  γεωλογικά χαρακτηριστικά ή τα σύννεφα των γειτονικών κόσμων, που μερικές φορές φαίνονται μεγαλύτεροι από τη Σελήνη στον ουρανό της Γης", δήλωσε η NASA.
Η ανακάλυψη ανακοινώθηκε επίσης στο περιοδικό Nature σε ένα άρθρο  του οποίου ο επικεφαλής συγγραφέας,  Michaël Gillon,  είναι αστροφυσικός στο Πανεπιστήμιο της Λιέγης στο Βέλγιο.
Η πάνω σειρά δείχνει τη σύλληψη ενός καλλιτέχνη από τους επτά πλανήτες του Trappist-1 με τις τροχιακές περιόδους τους, τις αποστάσεις από το αστέρι,τις ακτίνες και τις μάζες τους σε σύγκριση με εκείνα της Γης. Η κάτω γραμμή εμφανίζει δεδομένα σχετικά με τον Ερμή, την Αφροδίτη, τη Γη και τον Άρη.(Εικόνα από την NASA)
«Το αστέρι είναι τόσο μικρό και κρύο που  οι επτά πλανήτες είναι εύκρατοι, πράγμα που σημαίνει ότι θα μπορούσαν να έχουν κάποιο υγρό νερό και ίσως ζωή, κατ 'επέκταση, στην επιφάνεια», δήλωσε ο Gillon.
Η ομάδα του έχει αρχίσει πλέον να αναλύσει τη χημική σύνθεση των ατμοσφαιρών των πλανητών.
"Υπάρχει τουλάχιστον ένας συνδυασμός μορίων, ο οποίοςεάν υπάρχει σε σχετική αφθονία, θα μας πει ότι υπάρχει ζωή, με 99 τοις εκατό ακρίβεια", είπε αναφερόμενος σε ένα μίγμα οξυγόνου ή όζοντος, και διοξείδιου του άνθρακα, το οποίο συνήθως εκπέμπεται από βιολογικές πηγές.
"Αλλά εκτός κι αν ανιχνεύσουμε ένα  μήνυμα πέρα ​​από το ηλιακό μας σύστημα από νοημοσύνη εκεί έξω, ποτέ δεν θα είμαστε 100 τοις εκατό σίγουροι", πρόσθεσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ασ' τον να κάνει ό,τι θέλει, άντρας είναι

Κάθε φορά που ακούω -και είναι πολλές οι φορές αυτές- μια μάνα να λέει: "άσ'το το παιδί να κάνει ότι θέλει, άντρας είναι" για ...