Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2017

Μεγάλες αναταραχές και πάλι στο Μπαχρέιν

Bahrain

Χιλιάδες άνθρωποι  κατέβηκαν στους δρόμους σε όλο το Μπαχρέιν με αφορμή την έκτη επέτειο της λαϊκής εξέγερσης εναντίον του κυβερνώντος καθεστώτος στη χώρα και για  να καταγγείλουν την καταστολή που  ακολούθησε.
Οι διαμαρτυρίες για την επέτειο της εξέγερσης της 14ης Φεβρουαρίου 2011 στο Μπαχρέιν άρχισαν τη Δευτέρα και συνεχίστηκαν την Τρίτη το πρωί. Οι άνθρωποι αψήφησαν τις δυνάμεις ασφαλείας, οι οποίες είχαν αναπτυχθεί γρήγορα για να πατάξουν τις διαμαρτυρίες.
Αρκετοί άνθρωποι τραυματίστηκαν την Τρίτη το πρωί καθώς καθεστωτικές δυνάμεις του Μπαχρέιν έριξαν σκάγια και έκαναν  υπερβολική χρήση δακρυγόνων για να διαλύσουν τους  διαδηλωτές κατά του καθεστώτος στα χωριά Abu Saiba, Shakhourah και Ma'ameer.


Μια σειρά από μυστικούς αστυνομικούς βοήθησε επίσης τις δυνάμεις του καθεστώτος στην καταστολή της  πορείας υπέρ της δημοκρατίας στην περιοχή As  Sahlah al-Fawqiyah.
Συγκρούσεις ξέσπασαν επίσης μεταξύ των διαδηλωτών και των δυνάμεων  του καθεστώτος στο βόρειο χωριό Daih, αν και δεν υπάρχουν άμεσες αναφορές για θύματα και συλλήψεις .
Αλλού, στο βορειοδυτικό χωριό Diraz, περίπου 12 χιλιόμετρα δυτικά της πρωτεύουσας, Μανάμα, δεκάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους μετά από την πρωινή προσευχή.
Τη Δευτέρα το βράδυ, οι άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους στο βόρειο χωριό Abu Saiba, δυτικά της πρωτεύουσας Μανάμα, φωνάζοντας συνθήματα κατά του βασιλιά Hamad bin Isa Al Khalifah και ζητώντας την πτώση του καθεστώτος.
Έριξαν επίσης στο μονάρχη την πλήρη ευθύνη για τα εγκλήματα που διαπράττονται εις βάρος του έθνους, την εκστρατεία συλλήψεων  απλών πολιτών και θρησκευτικών προσωπικοτήτων, και τη δολοφονία διαδηλωτών.
Αλλού, στο μικρό βόρειο-κεντρικό χωριό της Bu Quwah, δεκάδες διαδηλωτές εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους με τον διακεκριμένο σιίτη κληρικό σεΐχης Isa Qassim, ο οποίος έχει στερηθεί την ιθαγένεια και τον οποίο οι αρχές του Μπαχρέιν  επιδιώκουν να φέρουν  σε δίκη σχετικά με πολιτικά υποκινούμενες κατηγορίες.
Ως μέρος της καταστολής κάθε διαφωνίας, αρχές του Μπαχρέιν διέλυσαν αρκετές ομάδες της αντιπολίτευσης, συμπεριλαμβανομένης της al-Wefaq Εθνικής Ισλαμικής Κοινωνίας και του Ιδρύματος Ισλαμικού Διαφωτισμού , που ιδρύθηκε από τον Sheikh Qassim.
Αψιμαχίες ξέσπασαν στο χωριό  Nuwaidrat , όπου παρενέβησαν  δυνάμεις του καθεστώτος και έκαναν χρήση δακρυγόνων για να διαλύσουν το πλήθος.
Δακρυγόνα γεμίζουν την περιοχή κατά τη διάρκεια συγκρούσεων μεταξύ δυνάμεων του Μπαχρέιν και διαδηλωτών κατά του καθεστώτος στο χωριό Nuwaidrat, στο Μπαχρέιν, στις 13 Φεβρουαρίου, 2017.
Οι διαδηλωτές εξέφρασαν επίσης την αλληλεγγύη τους με τους δολοφονημένους  ακτιβιστές υπέρ της δημοκρατίας και της αντιπολίτευσης κατά τη διάρκεια διαδήλωσης στο χωριό Μπούρι.
Παρόμοιες διαδηλώσεις οργανώθηκαν στο νησί  Sitra , που βρίσκεται νότια της Μανάμα, στα χωριά Daih, Shahrakan, Bani Jamrah, Karbabad, και Sanabis, καθώς και στη κατοικημένη περιοχή Σάαρ δυτικά της πρωτεύουσας και στο προάστιο  Bilad al-Qadim  της Μανάμα.
Η αραβόφωνη ιστοσελίδα ειδήσεων Mirror του Μπαχρέιν  ανέφερε ότι οι διαδηλωτές έκλεισαν τους δρόμους, εμποδίζοντας τις δυνάμεις του καθεστώτος να κάνουν έφοδο σε κατοικημένες γειτονιές.
Νωρίτερα τη Δευτέρα, δυνάμεις του καθεστώτος συνέλαβαν έναν έφηβο διαδηλωτή στο Bani Jamrah αφού τον χτύπησαν με ένα αυτοκίνητο της αστυνομίας.
Οι διαδηλώσεις κατά του καθεστώτος  πραγματοποιούνται  σε σχεδόν καθημερινή βάση από τότε που η λαϊκή εξέγερση ξεκίνησε  το 2011.
Η Μανάμα έχει πάει στα άκρα για  να φιμώσει κάθε  διαφωνία. Τον Μάρτιο του 2011,  στρατεύματα από τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αναπτύχθηκαν για να βοηθήσει το Μπαχρέιν στις επιχειρήσεις  καταστολής του.
Δεκάδες άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και εκατοντάδες άλλοι τραυματίστηκαν ή έχουν συλληφθεί από τότε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Συνύπαρξη αντί ανεκτικότητας

  Η ανεκτικότητα δεν είναι το ζητούμενο. Δεν είναι αρετή η ανεκτικότητα. Ανεκτικότητα δείχνει αυτός που ανέχεται κάτι που δεν του αρέσει αλλ...