Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2017

Και στο τέλος χάνουν οι Ινδιάνοι:Φωτιά σε καταυλισμό διαδηλωτών κατά του DAPL

DAPL
Ο παραμένων καταυλισμός που χρησιμοποιείται από διαδηλωτές κατά του αγωγού στην πολιτεία της Βόρειας Ντακότα των ΗΠΑ κάηκε  μετά από μία ακόμη επιδρομή από αστυνομικούς.
Τουλάχιστον εννέα διαδηλωτές κατά του Αγωγού της Ντακότα(DAPL) συνελήφθησαν στον καταυλισμό Oceti Sakowin το βράδυ της Τετάρτης, αφού παρέμειναν μετά  τη λήξη αστυνομικού τελεσίγραφου να εκκενώσουν την περιοχή.
Κατά την έξοδό τους, μερικοί διαδηλωτές έβαλαν φωτιά σε μια σειρά από σκηνές και κτίρια που Ιθαγενείς Αμερικάνοι και ακτιβιστές χρησιμοποιούσαν κατά τη διάρκεια της πολύμηνης τους διαμαρτυρίας ενάντια στον αμφιλεγόμενο αγωγό.
Οδηγημένο από τη φυλή Standing Rock Sioux, το εθνικό κίνημα προσπάθησε να σταματήσει το έργο λόγω του φόβου  ότι θα μπορούσε να μολύνει τους υδάτινους πόρους του λαού των Αμερικάνων Ιθαγενών και τα ιερά νεκροταφεία τους.


Η διοίκηση του πρώην προέδρου Μπαράκ Ομπάμα αναγκάστηκε να σταματήσει το έργο μετά από πολλές διαμαρτυρίες σε όλη τη χώρα.Ο Πρόεδρος Donald Trump, ωστόσο, προκάλεσε νέες διαμαρτυρίες με  την έγκριση της ολοκλήρωσης του DAPL .
Ο Ρεπουμπλικάνος κυβερνήτης της Βόρειας Ντακότα Doug Burgum και το  Army Corps of Engineers των ΗΠΑ διέταξαν τους διαδηλωτές να εκκενώσουν τον Oceti Sakowin, ο οποίος βρίσκεται σε γη του Σώματος Στρατού στο Cannon Ball, μέχρι το απόγευμα της Τετάρτης.
Κατασκηνωτές έβαλαν φωτιά σε κτίρια στο πλαίσιο της προετοιμασίας της λήξης της  προθεσμίας στις  14:00 του Army Corp να εγκαταλείψουν τον καταυλισμό διαμαρτυρίας Oceti Sakowin στο Cannon Ball, στη Βόρεια Ντακότα, 22 Φεβρουαρίου 2017. (Φωτογραφία από AFP)
Ο υπολοχαγός της Highway Patrol Tom Iverson δήλωσε την Τετάρτη ότι οι συλληφθέντες ήταν μέρος μιας 75μελους ομάδας  διαδηλωτών που "χλεύασαν" τα όργανα της τάξης. Εκατοντάδες αστυνομικοί από διάφορες πολιτείες ήταν παρόντες στην περιοχή για να χειριστούν οποιαδήποτε πιθανή σύγκρουση.
Ο Iverson σημείωσε ότι ένας από τους κρατούμενους διαδηλωτές μπορεί να έχει τραυματιστεί κατά τη διαδικασία.
Οι προηγούμενες αναμετρήσεις μεταξύ της αστυνομίας και των διαδηλωτών συχνά κατέληγαν σε πράξεις βίας, με τους αστυνομικούς να χρησιμοποιούν κανόνια νερού, δακρυγόνα και εκπαιδευμένα σκυλιά για να διαλύσουν το πλήθος, το οποίο συχνά αψήφησε το χιόνι και τις κάτω από το μηδέν θερμοκρασίες.
Σύμφωνα με κρατικούς αξιωματούχους, οι διαδηλωτές έβαλαν  περίπου 20 πυρκαγιές, προκαλώντας δύο εκρήξεις. Δύο νεαροί μεταφέρθηκαν σε κοντινό νοσοκομείο με εγκαύματα.
Δεκάδες διαδηλωτές έμειναν έξω από τον καταυλισμό, μετά τη λήξη της προθεσμίας, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες. Στο απόγειό του, στον Oceti Sakowin στεγάζονταν 5.000 έως 10.000 διαδηλωτές.
"Δεν μπορείτε να συλλάβετε ένα κίνημα. Δεν μπορείτε να συλλάβετε μια πνευματική επανάσταση,"είπε ο  Chase Iron Eyes, μέλος των Standing Rock Sioux.
Ο αγωγός 1.100 μιλίων (1.770 χλμ), ο οποίος θα μεταφέρει αργό πετρέλαιο από τη Βόρεια Ντακότα σε διυλιστήρια στην Ακτή του Κόλπου των ΗΠΑ, αναμένεται να ολοκληρωθεί σε δύο εβδομάδες, ανακοίνωσε την Τρίτη η Energy Transfer, η εταιρεία πίσω από το πρόγραμμα.
Ο Trump, δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι το έργο θα δώσει δουλειά σε  χιλιάδες Αμερικανούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

H δυσκολία

  Να σε δεχτεί ο Χριστός είναι εύκολο. Ο Χριστός όλους τους δέχεται. Όλους τους περιμένει. Πολλές φορές όχι μόνο τους περιμένει αλλά τους πλ...