Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2017

Janani Luwum,ο αρχιεπίσκοπος που εκτελέστηκε υπερασπιζόμενος το λαό της Ουγκάντα


allafrica
Του Joseph Kato

Χριστιανοί από όλα τα κοινωνικά στρώματα συνωστίστηκαν στον καθεδρικό ναό Namirembe την περασμένη Κυριακή για να τιμήσουν την 40η επέτειο από το  μαρτύριο του Αρχιεπισκόπου Janani Luwum.

Ο Αρχιεπίσκοπος Luwum ​​δολοφονήθηκε από τον πρόεδρο Idi Amin στις 16 Φεβρουαρίου 1977 Nakasero μετά από μια περίοδο έντασης και σύγκρουσης με το καθεστώς.


Πατριώτης

Ο Ben Οκέλο, γιος του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου, είπε ο πατέρας τους ήταν κάτι περισσότερο από γονέας και ιεροκήρυκας, ήταν πατριώτης. Είπε ότι η αγάπη του πατέρα του για τους ανθρώπους, ανεξάρτητα από την κοινωνική τους θέση τον έφερε πιο κοντά στους ανθρώπους από όλα τα κοινωνικά στρώματα.

«Η κληρονομιά της αγάπης, η κληρονομιά της δικαιοσύνης και η κληρονομιά ενός αφοσιωμένου ιεροκήρυκα θα παραμείνει. Όλοι όσοι βρίσκονται στην εξουσία θα πρέπει να θυμούνται  ότι υπάρχουν άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους γι 'αυτή τη δικαιοσύνη και ότι η δικαιοσύνη θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα σεβαστή», είπε ο Οκέλο.



Ο Οκέλο είπε ότι η μητέρα τους ήταν πολύ ευτυχής ακούγοντας  τις προσευχές για τον μακαρίτη σύζυγό της και πατέρα 10 παιδιών δύο από τα οποία έχουν πεθάνει από τότε . Είπε στα παιδιά της ότι η λειτουργία στο Namirembe για το σύζυγό της της θυμίζει την 19 Φεβρουαρίου του 1977, όταν το σώμα του συζύγου της μεταφέρθηκε από στρατιώτες του Αμίν στο Wii Gweng στο Κίτγκουμ αλλά η   Εκκλησιά του Namirembe είχε κανονίσει εξόδιο ακολουθία την ίδια ημέρα.

"Η μητέρα μας συνδέει την ημέρα αυτή με τη 19η Φεβρουαρίου επειδή δεν παρέστη στη ταφή του συζύγου της και ακόμη και σήμερα δεν μπόρεσε να είναι μαζί σας», είπε ο Οκέλο το εκκλησίασμα.

Ο Οκέλο εξιστορεί ότι η μητέρα τους, τους πήγε στο Mukono από όπου κατέφυγαν στην Κένυα.

Η μεταστροφή του

Ο Αιδ. Δρ Alfred Olwa, από τo Uganda ​​Christian University  (UCU), αφηγήθηκε ότι ο Αρχιεπίσκοπος Luwum ​​δεν σκόπευε  να γίνει ιεροκήρυκας. Αλλά σε μία,όπως την περιγράφει ,δραματική μεταστροφή, τον Ιανουάριο του 1948, αποδέχθηκε τον Χριστό ως προσωπικό Σωτήρα του.

"Κάτω από την επίδραση της αναγέννησης της Revival Leadership,ο  Luwum ​​δέχθηκε να αφήσει τη διδασκαλία και να αποδεχτεί  την διακονία στην  εκκλησία.Η Revival Leadership ενθουσιάστηκε που είχε ανάψει μια  νέα φωτιά αναβίωσης  μέσα στην εκκλησία", είπε.

Παθιασμένος με το ευαγγέλιο

Ο Δρ Olwa συνέχισε λέγοντας,ότι  ο Αρχιεπίσκοπος Luwum ​​ήταν μια αντανάκλαση του Ιησού που ήρθε για τους αμαρτωλούς και έκανε το καλό για τους ανθρώπους του.

"Φανταστείτε ότι ποτέ δεν επρόκειτο να γίνει ιεροκήρυκας. Με το πιο δραματικό τρόπο  ασπάσθηκε τον χριστιανισμό και 40 χρόνια αργότερα, γιορτάζουμε ένα μάρτυρα ο οποίος έδωσε τη ζωή του στον Ιησού Χριστό," τονίζει  ο Δρ Olwa .

«Ήταν ένας άνθρωπος της Βίβλου. Ακόμα και τώρα θέλει να ακούσουμε το λόγο του Θεού. Ενθάρρυνε κάθε ενορία να έχει μελέτες της Γραφής», εξηγεί.


Ειλικρινής

Η ιερατική  ζωή του Αρχιεπισκόπου Luwum ​​,λέει ο  Olwa , επηρέασε την κοινωνική ζωή των πολιτών επειδή ήταν πολίτης καλής πίστης. Εκείνος δεν μπορούσε νακάνει ότι δεν βλέπει όταν τα πράγματα πήγαιναν στραβά.

"Όπως ο Ιησούς Χριστός, ο Αρχιεπίσκοπος Luwum ​​εργάστηκε για το ποίμνιο. Άκουγε και κατανοούσε το κοπάδι του. Θα μπορούσε να πάει να κηρύξει σε μια υποενορία όπου οι άνθρωποι κάνουν φασαρία," αναπολεί ο Αιδ. Olwa .

Να αναβιώσουν οι αξίες του Luwum ​​

Ο πρωθυπουργός, Δρ Ruhakana Rugunda, ο οποίος ήταν ο επίτιμος καλεσμένος, υπενθύμισε στο εκκλησίασμα, κυρίως στους  νέους ότι το καθεστώς Αμίν χαρακτηριζόταν  από τρόμο. Έχει υπολογιστεί ότι περισσότεροι από 800.000 Ουγκαντιανοί​ χάθηκαν από το καθεστώς, αλλά ο θάνατος του Αρχιεπισκόπου Luwum ​​ήταν το αποκορύφωμα.

"Όταν οι περισσότεροι από εμάς άκουσαν ότι ο Αρχιεπίσκοπος μας είχε δολοφονηθεί, το αίμα του άρχισε να ενεργεί κυριολεκτικά ως κόλλα για όλους τους πολίτες της Ουγκάντα ​​που δεν μπορούσαν πριν να συμφωνήσουν και  να συνεργαστούν . Δουλέψαμε μαζί και ο Idi Amin ανατράπηκε,» σημειώνει.

Αποτίει φόρο τιμής στον Αρχιεπίσκοπο Luwum που  ​​είχε το θάρρος να μιλήσει εναντίον του καθεστώτος που είχε σκοτώσει πολλούς Ουγκαντιανούς ​​και ήταν επικίνδυνο για όλους.

"Η απελευθέρωσή μας σε κάποιο βαθμό αποδίδεται στο αίμα του. Είμαι χαρούμενος που οι μαθητές  γνωρίζουν το ρόλο που ο  αρχιεπίσκοπος  διαδραμάτισε στην απελευθέρωση της χώρας. Αγάπησε και νοιάστηκε για τη νεολαία", δήλωσε ο Δρ Rugunda.

Ο πρωθυπουργός προειδοποίησε τους νέουςπως να έχουν την ευθύνη για τη διατήρηση της ειρήνης, επειδή είναι θεματοφύλακες αυτής της χώρας. Ο Δρ Rugunda επισήμανε ότι η νεολαία πρέπει να αναβιώσει τις αξίες του Αρχιεπισκόπου Luwum ​​σε ό, τι κάνει.



Οι υπόλοιποι είπαν

Ο Luwum ​​σύμφωνα με τον Justice James Ogoola και τον Δρ Stephen Kazimba,Επίσκοπο της Επισκοπής  Mityana , ήταν αφιερωμένος στους νέους. Πάντα έκανε ιδιαίτερη προσπάθεια να είναι διαθέσιμος για τους φοιτητές και άλλους νέους ανθρώπους που συχνά ασχολούνταν και  ενθάρρυνε.Αναζητούσε τους  ταλαντούχους και υπήρξε  μέντορας πολλών νέων προσώπων, συμπεριλαμβανομένων και του υφιστάμενου Αρχιεπίσκοπου της Υόρκης, Δρ John Sentamu και του πρώην Αρχιεπίσκοπου Λουκά Orombi.

Ο Αρχιεπίσκοπος Luwum ​έμεινε στην ιστορία για το όραμα και τη δέσμευσή του για θέματα ανάπτυξης ιδίως στους τομείς της εκπαίδευσης, της ενδυνάμωσης των γυναικών, της μείωσης της φτώχειας και της ανάπτυξης της υπαίθρου. Ένας από τους καρπούς του οράματος  ανάπτυξης  καινοτομίας του είναι to  εκκλησιαστικό  οικοδόμημα (Church House) που  ολοκληρώνεται στην Καμπάλα Road.

Ιστορικό

Γεννημένος  το 1924 στην Μουκουίνι μέλος της φυλής  Acholi,ο  Janani Luwum ​​κατέλαβαν σχεδόν όλες τις θέσεις-κλειδιά στην εκκλησία που κυμαίνονται από Δ/ντης της Buwalasi Θεολογικής Σχολής, επαρχιακός γραμματέας Namirembe, Επίσκοπος της Βόρειας Ουγκάντας και τον Ιούνιο του 1974 μετά από ομόφωνη εκλογή του,ενθρονίστηκε  ως Αρχιεπίσκοπος της εκκλησιαστικής επαρχίας, που τότε κάλυπτε  την Ουγκάντα, τη Ρουάντα, το Μπουρούντι και το Boga-Ζαΐρ (Ανατολική Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

H δυσκολία

  Να σε δεχτεί ο Χριστός είναι εύκολο. Ο Χριστός όλους τους δέχεται. Όλους τους περιμένει. Πολλές φορές όχι μόνο τους περιμένει αλλά τους πλ...