Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2017

Malesnitsa:οι γιορτές πριν τη Σαρακοστή των Βόρειων Σλάβων

Maslenitsa festivities held on a square of the Cathedral of Transfiguration in Berdsk, Novosibirsk Region

sputniknews

Η Maslenitsa μια  από τις πιο χαρούμενες και "λαχταριστές" λαϊκές  γιορτές στη Ρωσία, που σχετίζεται με τη διασκέδαση, τις τηγανίτες και την ανυπομονησία για  θερμότερο καιρό την ερχόμενη άνοιξη. Το 2017, η εβδομάδα της Maslenitsa ξεκίνησε στις 20 Φεβρουαρίου.

Η παράδοση της γιορτής της  Maslenitsa έχει τις ρίζες της στην ειδωλολατρική εποχή. Πριν από την υιοθέτηση του Χριστιανισμού, η γιορτή διαρκούσε δύο εβδομάδες.Σήμερα, αυτή η αρχαία Ανοιξιάτικη Σλαβική  γιορτή γιορτάζεται κατά τη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας πριν από τη Μεγάλη Σαρακοστή, μια σημαντική 40-ήμερη νηστεία που προηγείται του Πάσχα.
Με μια νηστεία  στον ορίζοντα, ποιος καλύτερος τρόπος για να προετοιμαστείς, παρά  τρώγοντας χορταστικό νόστιμο φαγητό; Το ψήσιμο των bliny - λεπτές τηγανίτες ή κρέπες - είναι μια από τις κύριες δραστηριότητες της Maslenitsa. Από τα παλιά χρόνια, αυτός ήταν ο τρόπος για να κατευνάσουν τους ειδωλολατρικούς  θεούς και να προσελκύσουν περισσότερη ηλιοφάνεια και να φέρουν  νωρίς την άνοιξη. Οι στρογγυλές τηγανίτες ήταν ένα είδος  ψωμιού θυσίας - ένα δώρο στους θεούς.


τηγανίτες
© SPUTNIK / VALERY TITIEVSKY
τηγανίτες
Οι bliny εμφανίστηκαν στη Ρωσία περισσότερο από χίλια χρόνια πριν. Από τότε, η συνταγή έχει υποστεί πολλές αλλαγές. Παραδοσιακά, κάθε γυναίκα έχει το δικό της μυστικό της για το μαγείρεμα των τηγανιτών. Μπορούν να γίνουν από διάφορα είδη αλεύρων και με μια ποικιλία από γλυκά ή αλμυρά συστατικά όπως βούτυρο, κρέμα γάλακτος, μέλι, αυγά, κρέας, ψάρι ή φυτική γέμιση. Μέχρι σημέρα,οι bliny θεωρούνται ένα παραδοσιακό ρωσικό πιάτο.
Στην Αρχαία Ρωσία, υπήρχε το έθιμο  να τιμούν τους νεκρούς με τη πρώτη τηγανίτα. Αλλά οι  bliny δεν είναι η μόνη απόλαυση για τις γιορτές. Οι άνθρωποι προσπαθούν να τρώνε πολλά άλλα νόστιμα πιάτα, επίσης , πριν τη μακρά και αυστηρή νηστεία.
Η εβδομάδα της Maslenitsa είναι επίσης μια μεγάλη στιγμή για υπαίθρια διασκέδαση: χορός, λαϊκά τραγούδια και τεράστιες φωτιές. Η πιο σημαντική παράδοση είναι η καύση ενός ομοιώματος από άχυρο που συμβολίζει την αναχώρηση του χειμώνα.
φεστιβάλ Maslenitsa στο Σούζνταλ
© SPUTNIK / ΒΛΑΝΤΙΜΊΡ VYATKIN
Maslenitsa στο Σούζνταλ
Κάθε ημέρα της εβδομάδας είχε τα δικά της ήθη και τις παραδόσεις της. Η πρώτη ημέρα της Maslenitsa ήταν  το «Καλωσόρισμα» τη Δευτέρα. Την ημέρα αυτή, οι άνθρωποι έχτιζαν τσουλήθρες πάγου. Στην αρχαιότητα, υπήρχε η πεποίθηση ότι όσο περισσότερο γλιστρούσε κανείς προς τα κάτω και όσο πιο δυνατό θόρυβο και  γέλιο έκανε τόσο  καλύτερη θα ήταν  η συγκομιδή την  επόμενη εποχή.
Η "Zaigrysh," η δεύτερη ημέρα της εβδομάδας σηματοδοτούσε την έναρξη άλλων εκδηλώσεων. Οι άνθρωποι έπαιζαν παιχνίδια και έτρωγαν  τηγανίτες. Αλλά για τα ανύπαντρα κορίτσια αυτή η ημέρα ήταν ιδιαίτερα σημαντική: σημαντικά  προξενιά διεξάγονταν την Τρίτη.
Οι πεθερές  κερνούσαν τους γαμπρούς  πολλές τηγανίτες την Τετάρτη του "Γλυκού δοντιού" , και την Παρασκευή, ήταν η σειρά τους να επισκεφθούν τους γαμπρούς  και να φάνε  bliny. Την Τσικνοπέμπτη, οι διασκεδαστικές  γιορτές διαρκούσαν όλη την ημέρα μαζί με το φαγητό,το ποτό και το χορό. Μια  από τις  πιο αγαπημένες και όμορφες τελετές αυτή την ημέρα ήταν να ιππεύουν άλογα δεξιόστροφα γύρω από τον οικισμό.
Οι συμμετέχοντες του λαϊκού συγκροτήματος κάψει την σκιάχτρο του Χειμώνα durin τον εορτασμό της Maslenitsa στο έδαφος της Λευκορωσίας Κρατικό Μουσείο Λαϊκής Αρχιτεκτονικής και Πολιτισμού στο χωριό Ozertso έξω Μινσκ
© SPUTNIK / ΒΊΚΤΟΡ TOLOCHKO
Οι συμμετέχοντες του λαϊκού συγκροτήματος καίνε το  σκιάχτρο του Χειμώνα κατά τον εορτασμό της Maslenitsa στη  Λευκορωσίας στο χώρο του Κρατικού Μουσείου Λαϊκής Αρχιτεκτονικής και Πολιτισμού στο χωριό Ozertso έξω από το Μινσκ
Γιορτές των νυφών  πραγματοποιούνταν το Σάββατο όπου οι νέες νύφες καλούσαν  τους συγγενείς των συζύγων τους και τους πλημμύριζαν με δώρα και κεράσματα.
Η τελευταία ημέρα της Maslenitsa, "η  Αποστολή" είναι επίσης γνωστή ως "η Κυριακή της Συγχώρεσης". Υπάρχει μια παράδοση να ζητάτε από όλους να σας συγχωρήσουν για τυχόν παραπτώματα που έχετε κάνει. Το αποκορύφωμα της ημέρας είναι η  καύση ομοιωμάτων. Με τον τρόπο αυτό, οι άνθρωποι αποχαιρετούν με το μακρύ χειμώνα και χαιρετίζουν την πολύ-αναμενόμενη άνοιξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το φίδι του εγωισμού

  Ο εγωισμός είναι ένα πολύ ύπουλο φίδι που συνήθως, όμως, εμφανίζεται στη γλώσσα που χρησιμοποιούμε. Και μπορούμε να καταλάβουμε πόσο μας έ...