Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2017

Berta Caceres,Isidro Baldenegro Lopez και ο κατάλογος συνεχίζεται.Πολλές οι δολοφονίες περιβαλλοντικών ακτιβιστών στη Κεντρική και Λατινική Αμερική


aljazeera
Πολιτικές και επιχειρηματικές ελίτ στην Ονδούρα εμπλέκονται στη βίαιη καταστολή πολλών  περιβαλλοντικών ακτιβιστών, σύμφωνα με την ομάδα κατά της διαφθοράς Global Witness.

Σε μια νέα έκθεση την Τρίτη, οι επιτηρητές  είπαν ότι πάνω από 120 Ονδούριοι ακτιβιστές έχουν σκοτωθεί από το 2010, ενώ προσπαθούσαν  να προστατεύσουν τα ποτάμια,τα δάση ή τη γη τους. Αυτό καθιστά τη χώρα της Κεντρικής Αμερικής τη πιο θανατηφόρα κατά κεφαλήν στον κόσμο για τους υπερασπιστές της γης και του περιβάλλοντος.

Η Global Witness ισχυρίστηκε ότι οι δολοφονίες καθοδηγούνται από σημαίνοντες πολιτικούς και επιχειρηματικούς παράγοντες που εκμεταλλεύονται τα ορυχεία,τη  βιομηχανία μεταποίησης αγροτικών προϊόντων και τα υδροηλεκτρικά έργα στις αγροτικές κοινότητες.

"Οι άνθρωποι μιλούν εναντίον αυτών των επιβλαβών προγραμμάτων και συχνά σωπαίνουν  από εκτελεστές που έχουν προσληφθεί από τις τοπικές επιχειρήσεις ή από τις κρατικές δυνάμεις, όπως του Ονδούριου  στρατού και της αστυνομίας," δήλωσε ο Billy Kyte, ένας διευθυντής της εκστρατείας για την Global Witness, στο Αλ Τζαζίρα.



Η Ονδούρα είναι η τρίτη φτωχότερη χώρα της Λατινικής Αμερικής, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών.

Ωστόσο, είναι πλούσια σε φυσικούς πόρους και, ιστορικά, έχει γίνει ένας παράδεισος για τις εθνικές και διεθνείς εταιρείες που έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν προσοδοφόρες ανταμοιβές, συχνά εις βάρος των φτωχών κοινοτήτων.


Η έκθεση υποστηρίζει ότι η εκμετάλλευση εξακολουθεί να ανθεί. Ειδικότερα, επισημαίνει δύο υδροηλεκτρικά έργα τα οποία είναι, σύμφωνα με την Global Witness, ελεγχόμενα από τον σύζυγό μιας από τα ις ισχυρές γυναίκες της Ονδούρας: της Gladis Aurora Lopez, αντιπρόεδρο του συνεδρίου Ονδούρας και επικεφαλής του κυβερνώντος κόμματος της χώρας, Partido Nacional.

Η Global Witness λέει αυτό σημαίνει ότι οι εταιρείες του συζύγου της αντιπροσωπεύουν μια παράνομη σύγκρουση συμφερόντων. Στην Ονδούρα, η κυβέρνηση δεν μπορεί να χορηγήσει συμβάσεις ή παραχωρήσεις προς τα μέλη του συνεδρίου ή των συζύγων τους.


Οι ηγέτες των ιθαγενών Lenca έχουν διαμαρτυρηθεί για περισσότερο από δύο χρόνια κατά των δύο υδροηλεκτρικών έργων - που ονομάζονται Los Encinos και La Aurora. Λένε ότι τα έργα επηρεάζουν τη γη και το νερό τους.Οι  ηγέτες των Lenca λένε επίσης ότι δεν ζητήθηκε η γνώμη τους πριν από την έναρξη των έργων.

Ο ανιψιός του αυτόχθονα ηγέτη Felipe Benitez είναι ένας από τους τρεις αντιπάλους των έργων που έχουν σκοτωθεί. Ο ίδιος βρέθηκε σε ένα χαντάκι, στραγγαλισμένος.

Μιλώντας τηλεφωνικά στο Al Jazeera,ο Felipe Benitez είπε ότι κανείς δεν έχει καταδικαστεί για τη δολοφονία, μέσα σε μια ατμόσφαιρα διώξεων από την αστυνομία.

"Υπάρχουν άνθρωποι που δεν μπορούν να τους πάρουν τη γη τους, έτσι τους εκβίασαν, προσπάθησαν να τους φορτώσουν με  εγκλήματα άλλων. Επειδή είμαστε σε αυτόν τον αγώνα, έχουμε ήδη ποινικοποιηθεί. Όταν κάνουμε μια διαμαρτυρία η αστυνομία λέει ότι πρόκειται για τρομοκρατική πράξη".

Ο Μπενίτεθ λέει ότι ο εκφοβισμός κορυφώθηκε το Σεπτέμβρη του 2014  κατά τη διάρκεια επιδρομής της αστυνομίας στη κοινότητα Santa Elena, στην οποία εκείνοι που ήταν σε αντίθεση με τα υδροηλεκτρικά έργα πυροβολήθηκαν, είδαν τις καλλιέργειες τους να καταστρέφονται και τα υπάρχοντά τους να καίγονται.

Ο Μπενίτεθ και άλλοι αυτόχθονες ηγέτες κατηγορούν την Aurora Lopez, αντιπρόεδρος του Εθνικού Κογκρέσου της Ονδούρας, για τη βία.

Ούτε αυτή, ούτε ο σύζυγός της, ανταποκρίθηκαν στο αίτημα μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του  Al Jazeera για γραπτή απάντηση στους ισχυρισμούς ή μια συνέντευξη.

Η Gladis Aurora Lopez απάντησε στη Global Witness.

Με επιστολή προς τη Global Witness, η οποία ήρθε σε επαφή μαζί τους, επίσης, σχετικά με τους ισχυρισμούς,η Aurora Lopes "αρνήθηκε οποιεσδήποτε συνδέσεις με βίαιες επιθέσεις εναντίον εκείνων που αντιτίθενται στα έργα του φράγματος του συζύγου της», είπε η οργάνωση-φύλακας.

Η έκθεση της Global Witness υπογραμμίζει επίσης την αντίθεση των ιθαγενών ενάντια στις εργασίες εξόρυξης,τις  τουριστικές εξελίξεις και άλλα υδροηλεκτρικά έργα, όπως το φράγμα Agua Zarca.

Το έργο απέκτησε  κακή φήμη μετά το 2016 με τη  δολοφονία της Berta Caceres, μιας διεθνώς αναγνωρισμένης περιβαλλοντολόγου η οποία αγωνιζόταν εναντίον του.

Τρεις από τους άνδρες που κατηγορούνταν για την ανθρωποκτονία της είχαν δεσμούς με το στρατό της  Ονδούρας . Δεν ήταν και η  μοναδική φορά που οι κρατικές δυνάμεις ενεπλάκησαν σε πράξεις βίας κατά των ακτιβιστών και οδήγησε μια ομάδα μελών του Κογκρέσου των ΗΠΑ να ζητήσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες να σταματήσουν τη βοήθεια πολλών εκατομμυρίων δολαρίων τους στην αστυνομία και το στρατό της Ονδούρας. Οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος χορηγός της Ονδούρας.

Η έκθεση της Global Witness καλεί επίσης την επανεξέταση των ΗΠΑ για τη χρηματοδότηση της  Ονδούρας, αλλά ο Kyte, διευθυντής της εκστρατείας του ομίλου, λέει ότι δεν είναι μόνο στην Ονδούρα, αλλά και σε ολόκληρη την περιοχή που οι αυτόχθονες και οι περιβαλλοντικοί ακτιβιστές βρίσκονται υπό απειλή.

"Το 2015, σχεδόν τα δύο τρίτα των παγκόσμιων δολοφονιών έλαβαν χώρα στη Λατινική Αμερική, σύμφωνα με την έρευνα Global Witness. Γνωρίζουμε ότι αυτό γίνεται  λόγω της αποτυχίας του κράτους δικαίου και επειδή διεφθαρμένες ελίτ είναι σε θέση να επιβάλουν επιβλαβή προγράμματα για τη γη των αυτόχθονων όπως η εξόρυξη, οι αγροτικές επιχειρήσεις και τα φράγματα. "

Ο τελευταίος  δημοφιλής  περιβαλλοντικός ηγέτης στη Λατινική Αμερική που σκοτώθηκε είναι ο Isidro Baldenegro Lopez, του οποίου η εκστρατεία για την προστασία των δασών της περιοχής Sierra Madre στο βόρειο Μεξικό κέρδισε το αναγνωρισμένου κύρους περιβαλλοντικό  βραβείο Goldman.

Ένας ηγέτης των ιθαγενών Tarahumara,ο Baldenegro πυροβολήθηκε φέτος τον Ιανουάριο, μετά την εκστρατεία ενάντια σε μια ισχυρή συμμαχία υλοτόμων, συμμοριών  ναρκωτικών και τοπικών πολιτικών ηγετών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αδυναμία αντίληψης

  Δεν μπορώ να καταλάβω πως λειτουργεί το μυαλό κάποιου που σκοτώνει τη σύζυγό του(φίλη του, αρραβωνιαστικιά του κλπ κλπ) επειδή τον παράτησ...