Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2015

Selahattin Demirtas:Το κράτος-μαφία πίσω από την επίθεση στην Άγκυρα


                      

Ο αρχηγός του φιλοκουρδικού κόμματος της Τουρκίας κατηγόρησε το «κράτος της μαφίας" στη χώρα για το θάνατο περισσότερων από 85 ανθρώπων στις δίδυμες εκρήξεις στην πρωτεύουσα, την Άγκυρα, η οποία είχε στόχο φιλοκουρδικά μέλη και ακτιβιστές.
«Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια τεράστια σφαγή. Μία φαύλη, βάρβαρη επίθεση έχει διαπραχθεί", δήλωσε ο ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών(HDP)  Selahattin Demirtas στην Άγκυρα το Σάββατο.
"Είμαστε αντιμέτωποι με ένα δολοφονικό κράτος το οποίο έχει μετατραπεί σε μια μαφία και μια κρατική νοοτροπία η οποία δρα σαν ένας κατά συρροή δολοφόνος," είπε ο Ντεμιρτάς.
Τουλάχιστον 86 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 126 τραυματίστηκαν όταν σημειώθηκαν δύο εκρήξεις έχοντας στόχο ακτιβιστές που είχαν συγκληθεί έξω από τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της Άγκυρας για ειρηνικό συλλαλητήριο που διοργανώθηκε από αριστερές και φιλοκουρδικές ομάδες της αντιπολίτευσης.
Ο Ντεμιρτάς δήλωσε ότι η επίθεση ήταν μια επανάληψη του βομβαρδισμού μιας διαδήλωσης του HDP στη νοτιοανατολική πόλη Ντιγιαρμπακίρ πριν  τις εκλογές στις 7 Ιουνίου  και της βομβιστικής επίθεσης στις 20 Ιουλίου για την οποία είχε κατηγορηθεί το Daesh στην πόλη του Suruc που σκότωσε δεκάδες φιλοκούρδους ακτιβιστές. Ο βομβαρδισμός της συγκέντρωσης του HDP στο Ντιγιαρμπακίρ σκότωσε τέσσερα άτομα, ενώ η βομβιστική επίθεση στην Suruc άφησε 32 φιλοκούρδους ακτιβιστές νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες.
"Είναι δυνατόνότι ένα κράτος με  τόσο ισχυρό δίκτυο πληροφοριών να μην έχει εκ των προτέρων πληροφορίες σχετικά με την επίθεση;"είπε ο Ντεμιρτάς , προσθέτοντας, «Είναι μια συνέχεια ς των επιθέσεων στο Ντιγιαρμπακίρ και το Suruc. Είναι δυνατόν[το κράτος] να μην είχε καμία πληροφορία στις πόλεις Suruc, Ντιγιαρμπακίρ;"

 Το ΡΚΚ σταματά τις δραστηριότητες στην Τουρκία
Εν τω μεταξύ, το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (ΡΚΚ) έχει καλέσει τα μέλη του να σταματήσουν τις μαχητικές δραστηριότητες στην Τουρκία,εκτός αν απειλούνται από μια επίθεση.
Το Σάββατο, το πρακτορείο ειδήσεων Firat, το οποίο βρίσκεται κοντά στο ΡΚΚ,  φιλοξένησε δηλώσεις του επικεφαλής της ομάδας να λέει ότι οι μαχητές έχουν λάβει διαταγές να σταματήσουν τις δραστηριότητες στο εσωτερικό της Τουρκίας μετά από εκκλήσεις τόσο εντός όσο και εκτός της χώρας.
Το PKK φέρεται να είπε στους μαχητές του να αποφύγουν ενέργειες που θα μπορούσαν να αποτρέψουν τις «έντιμες και δίκαιες εκλογές», ​​οι οποίες έχουν προγραμματιστεί να διεξαχθούν την 1η Νοεμβρίου.Στις εκλογές του Ιουνίου το κόμμα του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχασε την απόλυτη πλειοψηφία του εξαιτίας των μεγάλων ποσοστών που  κέρδισε το HDP.

Η ανακοίνωση του PKK ήρθε μόλις μερικές ώρες μετά τις εκρήξεις της Άγκυρας.
Η τουρκική κυβέρνηση έχει χαρακτηρίσει τις βομβιστικές επιθέσεις ως "τρομοκρατική επίθεση".
Ο Ερντογάν καταδίκασε τις εκρήξεις ως "ειδεχθή επίθεση" στην χώρα την "ενότητα" και  την "ειρήνη". Είπε ότι οι δράστες θα βρεθούν και "θα παραδοθούν στη δικαιοσύνη."


Πρέπει να «σταθούν ενωμένοι»
Η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Φρειδερίκη Mogherini, κάλεσε την Τουρκία να σταθεί ενωμένη κατά της τρομοκρατίας στον απόηχο των βομβιστικών επιθέσεων της Άγκυρας.
"Ο Τουρκικός λαός και όλες οι πολιτικές δυνάμεις πρέπει να σταθούμε ενωμένοι κατά των τρομοκρατών και εναντίον όλων εκείνων που προσπαθούν να αποσταθεροποιήσουν μια χώρα που αντιμετωπίζει πολλές απειλές," δήλωσε η επικεφαλής της ΕΕ .
Τουρκικές στρατιωτικές επιχειρήσεις
Η Τουρκία έχει εμπλακεί σε μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις ασφάλειας στη νότια περιοχή των συνόρων στο πρόσφατο παρελθόν. Ο τουρκικός στρατός έχει διεξάγει επιθέσεις κατά των υποτιθέμενων θέσεων των τρομοκρατών takfiri του Daesh στη βόρεια Συρία, καθώς και σε εκείνες του ΡΚΚ στο βόρειο Ιράκ και τη νοτιοανατολική Τουρκία.
Οι επιχειρήσεις ασφαλείας ξεκίνησαν στον απόηχο της θανατηφόρας  βομβιστικής επίθεση ς στις 20 Ιουλίου στο Suruc. Στις 22 Ιουλίου, το PKK ανέλαβε την ευθύνη για τη δολοφονία  δύο Τούρκων αστυνομικών, λέγοντας ότι συνεργάζονταν με το Daesh.
Το PKK μάχεται για μία αυτόνομη κουρδική περιοχή στο εσωτερικό της Τουρκίας από τη δεκαετία του 1980. Η σύγκρουση έχει αφήσει δεκάδες χιλιάδες νεκρούς.
Την Παρασκευή, το ΡΚΚ ανακοίνωσε την ετοιμότητά του να κλείσει μια νέα συμφωνία με την κυβέρνηση της Άγκυρας, τρεις μήνες αφού η προηγούμενη διετή συμφωνία κατάπαυσης του πυρός διεκόπη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ασ' τον να κάνει ό,τι θέλει, άντρας είναι

Κάθε φορά που ακούω -και είναι πολλές οι φορές αυτές- μια μάνα να λέει: "άσ'το το παιδί να κάνει ότι θέλει, άντρας είναι" για ...