Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2015

Πρώτη γυναίκα πρόεδρος στο Νεπάλ

Bidhya Devi Bhandari του Κομμουνιστικού Κόμματος του Νεπάλ (Unified Μαρξιστικό-Λενινιστικό) κύματα το χέρι μετά από εξελέγη νέος πρόεδρος του Νεπάλ στο Κατμαντού, 28 Οκτωβρίου 2015. © AP

Το κοινοβούλιο του Νεπάλ εξέλεξε την Bidhya Devi Bhandari, μέχρι πρόσφατα αντιπρόεδρο του κυβερνώντος Κομμουνιστικού Κόμματος του Νεπάλ (Ενωμένο μαρξιστικό-λενινιστικό), ως τη πρώτη γυναίκα πρόεδρο της χώρας.
Την Τετάρτη,η Bhandari νίκησε τον αντίπαλό της Kul Bahadur Gurung του Κόμματος του Κογκρέσου του  Νεπάλ εξασφαλίζοντας 327 - 214 ψήφους, να γίνει η πρώτη γυναίκα επικεφαλής του κράτους του έθνους των Ιμαλαΐων .
Στο Νεπάλ, ο πρόεδρος είναι ο εθιμοτυπικός αρχηγός του κράτους, ενώ ο πρωθυπουργός είναι ο ηγέτης του έθνους.
Στις 12 Οκτωβρίου, το κοινοβούλιο του Νεπάλ εξέλεξε τον KP Sharma Oli,πρόεδρο του Κομμουνιστικού Κόμματος ως το νέο πρωθυπουργό.

Αυτό έγινε μετά από την έγκριση του συντάγματος ορόσημου που τέθηκε σε ισχύ στις 20 Σεπτεμβρίου Το νέο σύνταγμα αναδιαρθρώνει το Νεπάλ ως ομοσπονδιακό κράτος αποτελούμενο από επτά επαρχίες.
Το σύνταγμα έχει προκαλέσει οργισμένες αντιδράσεις από τους κατοίκους του νότιου Νεπάλ, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι τα νέα εσωτερικά σύνορα θα φέρει διακρίσεις εις βάρος ιστορικά περιθωριοποιημένων κοινοτήτων.Συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας έχουν αφήσει 40 νεκρούς.
Τα μέλη των περιθωριοποιημένων ομάδων ζητούν δική τους ξεχωριστή επαρχία. Οι ομάδες περιλαμβάνουν τις εθνικές μειονότητες Madhesi και Tharu, που κατοικούν κυρίως στις νότιες πεδιάδες της χώρας.
Η νέα διοίκηση είναι επιφορτισμένη με την ενοποίηση της χώρας εν μέσω των εγχώριων ταραχών. Θα πρέπει επίσης να ανακατασκευάσει χώρους που έπαθαν σοβαρές ζημιές από το σεισμό της άνοιξης, ο οποίος άφησε περίπου 9.000 νεκρούς και περισσότερους από μισό εκατομμύριο αστέγους.

presstv

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημιουργώντας μια κόλαση δική μας

Μπορεί οι άνθρωποι να υποστηρίζουν πως κυνηγούν ή αποζητούν έναν παράδεισο αλλά συνήθως αυτό που πραγματικά επιθυμούν είναι η κόλαση. Πολλές...