Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2015

Τσόμσκι:Δεν έχουμε δικαίωμα να σκοτώνουμε όποιον μας αρέσει

Νόαμ Τσόμσκι λέει ότι η αμερικανική ηγεσία εισβολή στο Ιράκ ήταν χειρότερο έγκλημα του αιώνα.


Ο διακεκριμένος Αμερικανός συγγραφέας και γλωσσολόγος Νόαμ Τσόμσκι τα βάζει με την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ, καλώντας την εισβολή της Ουάσιγκτον στο Ιράκ το 2003 "το χειρότερο έγκλημα του αιώνα".
«Τι δικαίωμα έχουμε να σκοτώνουμε κάποιον σε κάποια άλλη χώρα επειδή δεν μας αρέσει," είπε ο Τσόμσκι στο Telesur τη Δευτέρα.
Αποκαλώντας την,υπό την ηγεσία των ΗΠΑ,εισβολή στο Ιράκ "το χειρότερο έγκλημα του αιώνα», ο γνωστός λόγιος και διανοούμενος είπε, «Ας υποθέσουμε ότι είχε δουλέψει ... είναι ακόμα ένα σημαντικό έγκλημα, γιατί έχουμε το δικαίωμα να εισβάλουμε σε μια άλλη χώρα;"
Τον Μάρτιο του 2003, οι ΗΠΑ και η Βρετανία εισέβαλαν στο Ιράκ σε μια κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου,με πρόσχημα τα όπλα μαζικής καταστροφής του Ιράκ, αλλά τέτοια όπλα δεν έχουν ανακαλυφθεί ποτέ στη χώρα.
Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο Ιρακινοί σκοτώθηκαν ως αποτέλεσμα της εισβολής και την επακόλουθη κατοχή της χώρας, σύμφωνα με ερευνητική οργάνωση με έδρα την Καλιφόρνια,  την Project Censored.
Ο πόλεμος των ΗΠΑ κόστισε στους Αμερικάνους φορολογούμενους κατ 'εκτίμηση $ 1.7 τρισεκατομμύρια με επιπλέον 490 δισεκατομμύρια $ σε επιδόματα που οφείλονται σε βετεράνους πολέμου.

"Η ιδέα ότι έχουμε το δικαίωμα να χρησιμοποιούμε δύναμη και βία κατά βούληση γίνεται αποδεκτή σχεδόν σε όλο το φάσμα," είπε ο Τσόμσκι.
Ανέφερε ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα οφείλει τη δημοτικότητά του στο ότι κατήγγειλε την εισβολή στο Ιράκ. Ωστόσο, σε άλλα σχόλιά του, ο λόγιος επέκρινε τον Ομπάμα για τις πολιτικές του, κατηγορώντας τον για τη διεξαγωγή αποστολών τρόμου με χρήση τηλεκατευθυνόμενων αεροσκαφών.
"Η ίδια η ιδέα της εισβολής είναι εγκληματική, αλλά βρείτε κάποιον που το περιγράφει ως έγκλημα. Ο Ομπάμα επαινείται  γιατί περιγράφει (τον πόλεμο στο Ιράκ) ως ένα λάθος. "
"Ο Ομπάμα θεωρείται αντιπολεμικός υποψήφιος (αλλά) ο Ομπάμα τρέχει ένα παγκόσμιο πρόγραμμα τρόμου,τέτοιο, που δεν έχει υπάρξει ποτέ πριν, το πρόγραμμα drone», είπε.
Ο φιλόσοφος τόνισε επίσης ότι στο σημερινό τοπίο των ΗΠΑ των προεδρικών υποψήφιων, δεν υπάρχει ένας πραγματικός αντιπολεμικός υποψήφιος.
Σημείωσε, επίσης, ότι οι υποψήφιοι, όπως η Δημοκρατική και ελπιδοφόρα Bernie Sanders είναι "κάνουν καλά και θαρραλέα πράγματα," αλλά αυτές οι εκστρατείες δεν κατευθύνονται προς τη διατήρηση ενός λαϊκού κινήματος και η επιρροή τους "πρόκειται να εκλείψει" μόλις οι εκλογές τελειώσουν.
"Το μόνο πράγμα που μπορεί να επιφέρει κάποια ουσιαστική αλλαγή είναι συνεχή, αφοσιωμένα λαϊκά κινήματα, τα οποία δεν θα δίνουν καμία σημασία στον κύκλο των εκλογών," πρόσθεσε ο Τσόμσκι.
«Βομβαρδισμός, μόνο πολιτική GPO»
Ο παγκοσμίου φήμης συγγραφέας στη συνέχεια χτύπησε τα δύο κύρια πολιτικά κόμματα στις ΗΠΑ. Εξήγησε ότι και οι δύο πλευρές έχουν γίνει πιο δεξιά.
Επέκρινε τους Ρεπουμπλικάνους γιατί αγκαλιάζουν τον ριζοσπαστικό εξτρεμισμό που τους έχει μετατρέψεί σε μια "ριζοσπαστική εξέγερση".
"Το Ρεπουμπλικανικό κόμμα, περίπου είκοσι χρόνια πριν, ουσιαστικά εγκατέλειψε κάθε πρόσχημα ότι είναι ένα κανονικό πολιτικό κόμμα", δήλωσε ο Τσόμσκι. "Οι μόνες  πολιτικές τους  είναι να μην κάνουν τίποτα ή να βομβαρδίζουν. Αυτό δεν είναι πολιτικό κόμμα."
"[Οι Ρεπουμπλικάνοι] έγιναν τόσο αφοσιωμένοι στα συμφέροντα των ακραία πλούσιων και ισχυρών που δεν μπορούσαν να βρουν ψήφους. Έτσι, έπρεπε να στραφούν σε άλλες εκλογικές ομάδες, η οποίες ήταν πάντα εκεί, αλλά ποτέ δεν είχαν κινητοποιηθεί πολιτικά. Έτσι στράφηκαν προς τους ευαγγελιστές χριστιανούς, τους νατιβιστές που φοβούνται ότι παίρνουν τη χώρα τους, μακριά τους.Άνθρωποι που είναι τόσο τρομοκρατημένοι που αναγκάζονται να κουβαλάνε όπλο σε ένα καφενείο ", πρόσθεσε.
Στη συνέχεια στράφηκε προς το Δημοκρατικό Κόμμα και έθιξε το μετασχηματισμό τους, λέγοντας ότι γενικά οι Δημοκρατικοί έχουν λάβει θέσεις που κατείχαν παλαιότερα μετριοπαθείς Ρεπουμπλικάνους. 
"Οι mainstream Δημοκρατικοί σήμερα είναι λίγο πολύ αυτό που συνηθίζαμε να αποκαλούμε Ρεπουμπλικάνους", σημείωσε.

presstv.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δυσκολίες

  Οι κουβέντες για το σχέδιο και τη δικαιοσύνη του Θεού δυσκολεύονται κάθε φορά που κάποιοι γονείς θάβουν το ανήλικο ή νεαρό παιδί τους. Μα ...