Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2015

Η διπλωματική διάσταση του ατυχήματος στη Μίνα


                            

Το Υπουργείο Πληροφοριών του Ιράν λέει ότι συλλέγει αξιόπιστα στοιχεία για να καθοριστεί εάν ή όχι το πρόσφατο θανατηφόρο ποδοπάτημα στη Μίνα κοντά στην ιερή πόλη της Σαουδικής Αραβίας,Μέκκα συνέβη με δόλο.
"Το υπουργείο Πληροφοριών έχει αρχίσει τις εργασίες του στον τομέα αυτό", δήλωσε ο υπουργός Πληροφοριών Μαχμούντ Alavi σε κηδεία που πραγματοποιήθηκε στη νότια πόλη Σιράζ της επαρχίας Fars τη Δευτέρα για κάποιους  από τους Ιρανούς προσκυνητές που σκοτώθηκαν στην τραγωδία.
Το ποδοπάτημα συνέβη στις 24 Σεπτεμβρίου όταν δύο μεγάλες ομάδες  προσκυνητών Χατζ έπεσαν η μια πάνω στην άλλη.Ο Οργανισμός για το  Χατζ και το Προσκύνημα του Ιράν ανεβάζει τον αριθμό των νεκρών από την τραγωδία σε περίπου 4.700 άτομα, συμπεριλαμβανομένων 464 Ιρανών.Η Σαουδική Αραβία λέει ότι σχεδόν 770 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. 
Ο υπουργός είπε ακόμα ότι το περιστατικό στη Μίνα δεν είναι ένα ζήτημα με το οποίο μόνο το Ιράν ασχολείται , αλλά μάλλον «ένα βασικό ζήτημα που αντιμετωπίζει ο κόσμος του Ισλάμ και 22 ισλαμικές χώρες που βρίσκονται σε πένθος."

Τονίζοντας ότι η τραγωδία έχει μια «διεθνή διάσταση»,ο Alavi κάλεσε το Ιράν και άλλα ισλαμικά έθνη να συνεργαστούν για την αντιμετώπιση του θέματος.
Ο Ιρανός αντιπρόεδρος για νομικά θέματα, επίσης,αποφάσισε να προβεί σε ρυθμίσεις για να καταθέσει αγωγή με διεθνείς νομικούς κύκλους, εξ ονόματος της οικογένειες των θυμάτων για να ζητήσει τις κατάλληλες κινήσεις για το τραγικό συμβάν,πρόσθεσε ο υπουργός με νόημα.
Η ανικανότητα και η απρονοησία των Σαουδικών αρχών ευθύνονται για το συμβάν, είπε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας θα μπορούσε να μετριάσει την έκταση της τραγωδίας και την οργή των μουσουλμανικών εθνών », αν είχε συνεργαστεί στην παρακολούθηση των τραυματιών και την αναγνώριση των νεκρών.


Σχόλιο:Το είχα γράψει και παλιότερα.Το θέμα της τραγωδίας δεν είναι απλά ένα ατύχημα.Οι Ιρανοί θα το εκμεταλλευτούν όσο μπορούν για να χτυπήσουν τη Σ.Αραβία.Αν,μάλιστα,η τελευταία επιμείνει στην εισβολή στην Υεμένη και θελήσει να "απαντήσει" στη ρωσική δράση στη Συρία,ίσως οι Ιρανοί να προχωρήσουν σε πιο σκληρά μέτρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το φίδι του εγωισμού

  Ο εγωισμός είναι ένα πολύ ύπουλο φίδι που συνήθως, όμως, εμφανίζεται στη γλώσσα που χρησιμοποιούμε. Και μπορούμε να καταλάβουμε πόσο μας έ...