Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2015

Ένας κομήτης που μοιράζει αλκοόλ και ζάχαρη!


Ο κομήτης Lovejoy (φωτογραφία) πραγματοποιεί γύρω από αιθανόλη και το απλό γλυκοαλδεΰδη ζάχαρη, διαπιστώνει μια νέα μελέτη.  (Sciencenews)



Κοινή είναι η πεποίθηση ότι η ζωή για πρώτη φορά στη Γη ξεκίνησε σε μια αρχέγονη σούπα ή μια ζεστή λιμνούλα περίπου τέσσερα δισεκατομμύρια χρόνια πριν, φτιάχνοντας  ολοένα και πιο πολύπλοκα μόρια από απλούστερα μέχρι που τα οργανικά μόρια εισήχθησαν στην άγονη γη και άνοιξε το δρόμο για να εμφανιστεί η μικροσκοπική ζωή, η οποία ήταν η μόνη μορφή ζωής για πάνω από δύο δισεκατομμύρια χρόνια. Αλλά αυτά τα πολύπλοκα μόρια υπήρχαν αποκλειστικά στη Γη ή θα μπορούσε να υπήρξαν και άλλοι ουράνιοι φορείς γι 'αυτά, μεταφέροντάς τα σε άλλες κατοικήσιμη ζώνες του σύμπαντος; Μια πρόσφατη ανακάλυψη ενός κομήτη που περιέχει αλκοόλ και ζάχαρη, δύο σύνθετα οργανικά μόρια, δείχνει ότι αυτά τα περιπλανώμενα διαπλανητικά κατεψυγμένα αντικείμενα είναι επίσης αγγελιοφόροι της ζωής, ρίχνοντας νέο φως στη κοσμική προέλευση πλανητών σαν τη Γη.
Σε ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science Advance, την Παρασκευή, οι επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι έχουν εντοπιστεί, για πρώτη φορά, δύο οργανικά μόρια, δηλαδή η αιθανόλη και το απλό σάκχαρο γλυκοαλδεΰδη , στον κομήτη C / 2014 Q2, ή όπως αλλιώς λέγεται Lovejoy.
Μαζί με το αλκοόλ και τη ζάχαρη, 21 άλλα μόρια,που είχαν παρατηρηθεί προηγουμένως σε άλλους κομήτες, ανιχνεύθηκαν να μεταδίδονται από τον κομήτη κατά τη διάρκεια της πτήσης του γύρω από τον  Ήλιο
"Αυτά τα σύνθετα οργανικά μόρια μπορεί να είναι μέρος του βραχώδους υλικού από το οποίο σχηματίζονται πλανήτες", έλεγε το άρθρο.
Οι κομήτες θεωρούνται ως κάψουλες χρόνου που περιέχουν μερικές από τις παλαιότερες και πιο πρωτόγονες ουσίες που διατηρούνται από την εποχή του σχηματισμού του Ήλιου, ως εκ τούτου μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως εργαλείο για να ρίξουμε μια κλεφτή ματιά στο πώς ξεκίνησαν όλα, περίπου 4,6 δισεκατομμύρια χρόνια πριν.
"Η παρουσία ενός μεγάλου συμπλέγματος οργανικών μορίων στο υλικό του κομήτη είναι ένα ουσιαστικό βήμα προς την καλύτερη κατανόηση των συνθηκών που επικρατούσαν κατά τη στιγμή που προέκυψε η ζωή στον πλανήτη μας," δήλωσε ο Ντομινίκ Bockelee-Morvan, ένας αστροφυσικός στο γαλλικό Εθνικό Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών και ένας από τους συγγραφείς του άρθρου, προσθέτοντας ότι «αυτές οι παρατηρήσεις δείχνουν μια πιθανή εξήγηση για την προέλευση (της ζωής) του πλανήτη μας."
Ο πράσινος Lovejoy είναι ένας επισκέπτης από το Νέφος του Oort, ένα εκτεταμένο κέλυφος από  παγωμένα συντρίμμια,που περιβάλλει το ηλιακό μας σύστημα στις εξώτερες  περιοχές του, και σύμφωνα με τη μελέτη, είναι ένας από τους πιο δραστήριους κομήτες στη τροχιακή γειτονιά της Γης.
Μια ομάδα επιστημόνων στο Αστεροσκοπείο του Παρισιού στο  Meudon,στη Γαλλία, πραγματοποίησε την παρατήρηση με ένα ραδιοτηλεσκόπιο στο ισπανικό Σιέρα Νεβάδα εντοπίζοντας τον Lovejoy.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημιουργώντας μια κόλαση δική μας

Μπορεί οι άνθρωποι να υποστηρίζουν πως κυνηγούν ή αποζητούν έναν παράδεισο αλλά συνήθως αυτό που πραγματικά επιθυμούν είναι η κόλαση. Πολλές...