Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2015

Διείσδυση της Χεζμπολά στους Χριστιανούς του Λιβάνου


                   




Η υποστηριζόμενη από το Ιράν σιιτική μουσουλμανική μαχητική ομάδα Χεζμπολάχ, έχει χαρακτηρισθεί για πολλά χρόνια από τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ ως τρομοκρατική οργάνωση, εκπαιδεύει τους Χριστιανούς για την καταπολέμηση του ISIS(τώρα πια Daesh)στο Λίβανο και οι πιστοί της Μέσης Ανατολής λένε για τους νέους και απρόσμενους συμμάχους τους "μας δέχονται όπως είμαστε."



Επικαλούμενος Λιβανέζικες πηγές, ο Joseph Farah του Δελτίου του  G2 λέει ότι τα χριστιανικά χωριά της περιοχής της κοιλάδας του Μπεκάα του Λιβάνου, που σχηματίζουν πολιτοφυλακές για να συνταχθούν με τους μαχητές της Χεζμπολά ήδη μάχονται το ISIS και τη θυγατρική της Αλ-Κάιντα  οργάνωσης Jabhat al-Nursa  στα βουνά Qalamoun της Συρίας απέναντι από τα  χωριά στην Κεντρική και ανατολική Μπεκάα.
Ο Rifit Νασράλα, ένας καθολικός επιχειρηματίας ο οποίος αποτελεί μέρος των παραστρατιωτικών ομάδων που αγωνίζονται εναντίον του  ISIS στο Ras Μπάαλμπεκ, μίλησε για τη συμμαχία με τη Χεζμπολάχ στην έκθεση International Business Times   τον περασμένο μήνα.
"Είμαστε σε μια πολύ επικίνδυνη κατάσταση», είπε. "Οι μόνοι άνθρωποι που μας προστατεύουν είναι η αντίσταση της Χεζμπολάχ. Το μόνο που στέκεται μαζί με το στρατό είναι η Χεζμπολάχ. Ας μην το κρύβουμε πια."
Ο Νασράλα δήλωσε ότι η Χεζμπολάχ δεν αναμένει οι σύμμαχοί της να ασπαστούν το Ισλάμ ή να ακολουθήσουν τα ιδανικά της ομάδας.
"Μας αποδέχονται όπως είμαστε», είπε. "Δεν μας επιβάλουν τίποτα. Όταν υπάρχει μια ευκαιρία, έρχονται για να τα γενέθλια των παιδιών μας. Οι άνθρωποι εδώ έχουν αποδεχθεί ότι η Χεζμπολάχ έρχεται και βοηθάει».
Αυτή η απίθανη συμμαχία μεταξύ Χριστιανών και της Χεζμπολάχ είναι πολύ μακριά από την εχθρική σχέση που παρουσιάζεται μεταξύ των δύο ομάδων στην περιοχή.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΙΒ Times, ωστόσο, η συμμαχία είναι ευκαιριακή. Η Χεζμπολάχ είναι ο ισχυρότερος σύμμαχος του Ιράν στην περιοχή του Λιβάνου και αποτέλεσε βασικό παράγοντα για τη διατήρηση του καθεστώτος του προέδρου Μπασάρ Άσαντ στην εξουσία μετά από τέσσερα χρόνια του Συριακού πολέμου.Η προστασία του Ras Μπάαλμπεκ αποτελεί προτεραιότητα για την ομάδα, επειδή αν τη χάσει από το ISIS θα θέσει τις γύρω πόλεις των σιιτών υπό άμεση απειλή.
Ως αποτέλεσμα αυτού, η Χεζμπολάχ έχει επενδύσει σημαντικά στη διατήρηση της σχέσης της με τους Χριστιανούς. Η ομάδα εκπαίδευσε Χριστιανούς στη Συρία για να πολεμήσουν στο πλευρό τους το ISIS, σύμφωνα με μια έκθεση του Νοεμβρίου από την εφημερίδα του Λιβάνου An-Nahar  και πλήρωσαν μισθούς παρόμοιους με των μελών της Χεζμπολάχ για τους Χριστιανούς που κατατάσσονται τις τάξεις τους.
"Δεν μιλάμε για μια υποτιθέμενη απειλή, μιλάμε για μια πραγματική επιθετικότητα που υπάρχει κάθε ώρα, κάθε μέρα, κάθε βράδυ», είπε ο Γενικός Γραμματέας της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα σε πρόσφατη ομιλία του. Εξήγησε ότι ένοπλες ομάδες έχουν ξεκινήσει τις συνεχείς επιθέσεις στο εσωτερικό του Λιβάνου , ενώ έχει επίσης ομήρους δεκάδες Λιβανέζους στρατιώτες και αστυνομικούς , «γι 'αυτό χρειαζόμαστε μια μόνιμη λύση."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το φίδι του εγωισμού

  Ο εγωισμός είναι ένα πολύ ύπουλο φίδι που συνήθως, όμως, εμφανίζεται στη γλώσσα που χρησιμοποιούμε. Και μπορούμε να καταλάβουμε πόσο μας έ...