Σάββατο 1 Ιουνίου 2019

Το σύμβολο του κινήματος διαμαρτυρίας εναντίον του hijab στο Ιράν, Vida Movahedi απελευθερώθηκε από τη φυλακή


http://www.payvand.com/news/19/may/1061.html

Οκτώ μήνες μετά τη σύλληψή της για ειρηνική διαμαρτυρία ενάντια στον υποχρεωτικό  νόμο του χιτζάμπ στο Ιράν  , η  Vida Movahedi απελευθερώθηκε από τη φυλακή στις 26 Μαΐου 2019, ανακοίνωσε ο δικηγόρος της.


"Σύμφωνα με τις δικαστικές αρχές, η μείωση της ποινής της έχει εγκριθεί και της έχει χορηγηθεί άδεια", δήλωσε ο δικηγόρος Payam Derafshan στο ειδησεογραφικό πρακτορείο ειδήσεων της Ισλαμικής Δημοκρατίας (IRNA) που χρηματοδοτείται από το κράτος στις 28 Μαΐου. "Το υπόλοιπο της [ένα έτος ] ποινής έχει συγχωρεθεί. "

Το IRNA πρόσθεσε: "Σύμφωνα με τον Derafshan, η πελάτης του δεν είχε καμία πρόθεση να συνωμοτήσει σε τίποτα και δήλωσε ότι απλά ήθελε να εκφράσει έναν προσωπικό εορτασμό και για να αποφύγει οποιαδήποτε σχέση με εκείνους που πήγαν στο εξωτερικό και προσπάθησαν να πάρουν πολιτικό όφελος από την προσωπική της πράξη , αρνήθηκε να εκφράσει τις απόψεις της μέσω των ξένων μέσων μαζικής ενημέρωσης ... Επομένως, ο δικαστής, λαμβάνοντας υπόψη ότι είναι η μητέρα ενός μικρού παιδιού, αποφάσισε να επισπεύσει την απελευθέρωσή της ... "


Οι κρατούμενοι που κρατούνται για  πολιτικά ευαίσθητες υποθέσεις στο Ιράν - καθώς και τα μέλη των οικογενειών τους - συχνά πιέζονται και απειλούνται από πράκτορες ασφαλείας ή δικαστικές αρχές για να αποφύγουν τη συζήτηση με τα μέσα ενημέρωσης.

Τουλάχιστον 32 γυναίκες συνελήφθησαν στο Ιράν από το 2018 και τέσσερις γυναίκες, μεταξύ των οποίων και η Movahedi, διώχθηκαν  για διαμαρτυρία για το νόμο περί χιτζάμπ του  Ιράν.

Οι  διαδηλώτριες κατά της υποχρεωτικού χαρακτήρα  του hijab Yasaman Aryani και η μητέρα της Monireh Arabshahi συνελήφθησαν στις αρχές Απριλίου του 2019. Η κατάστασή τους είναι άγνωστη.

Η Movahedi συνελήφθη αρχικά στις 27 Δεκεμβρίου 2018, αφού βρισκόταν σε ένα τηλεφωνικό θάλαμο  στην Revolution St. στην Τεχεράνη, έβγαλε το μαντίλι της και το κυμάτιζε με ένα ραβδί σε μια πράξη πολιτικής ανυπακοής κατά του υποχρεωτικού νόμου του χιτζάμπ του Ιράν. Εκπροσωπούμενη από την -τώρα φυλακισμένη - συνήγορο Nasrin Sotoudeh , η Movahedi απελευθερώθηκε την επόμενη μέρα με πρόστιμο.

Αλλά φωτογραφίες και βίντεο της δράσης της διαδόθηκαν ευρέως και έγινε γνωστή ως το σύμβολο μιας ομάδας γυναικών που επαναλάμβανε τη δράση διαμαρτυρίας της. Μέσα στο 2018, αυτή η ομάδα αναφέρθηκε στα δίκτυα κοινωνικών μέσων με το hashtag, #girlsofrevolutionst. "

Η Movahedi  επανέλαβε  τη δράση διαμαρτυρίας της στις 23 Οκτωβρίου 2018, κυματίζοντας το hijab μαζί με τα μπαλόνια στο χέρι της, ενώ στεκόταν σε έναν θόλο στη μέση της Πλατείας Επανάστασης  στην Τεχεράνη.

Εκείνη τη στιγμή συνελήφθη και μεταφέρθηκε στη γυναικείες φυλακές Gharchak στη νότια Τεχεράνη και  καταδικάστηκε  σε άγνωστη ημερομηνία σε φυλάκιση ενός έτους για την κατηγορία "ενθάρρυνσης των ανθρώπων στη διαφθορά και την πορνεία" από το υποκατάστημα 1091 του Καθοδηγητικού Δικαστηρίου στην Τεχεράνη στις 2 Μαρτίου , 2019.

Στις 15 Απριλίου, ο Derafshan  δημοσίως επέκρινε  το δικαστικό σώμα επειδή δεν εξέδωσε εντολή για την απελευθέρωσή της .

Εκείνη την εποχή, η Movahedi είχε ήδη εκτίσει πέντε μήνες  ποινής και είχε λάβει ειδική χάρη στην επέτειο της προφητείας του Προφήτη Μωάμεθ, είπε ο Derafshan.

Το άρθρο 638 του Ισλαμικού Ποινικού Κώδικα του Ιράν   ορίζει τις κυρώσεις για τις γυναίκες που δεν φορούν το υποχρεωτικό από το κράτος χιτζάμπ δημόσια, "Οι γυναίκες, που εμφανίζονται σε δημόσιους χώρους και δρόμους χωρίς να φορούν το  ισλαμικό χιτζάμπ, καταδικάζονται σε ποινή φυλάκισης δέκα ημερών έως δύο μηνών ή πρόστιμο 50 χιλιάδων έως 500 χιλιάδων rial. "

Ωστόσο, αυτές οι κατηγορούμενες θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν αυστηρότερες ποινές επειδή δεν συμμορφώθηκαν με το νόμο του hidzab υπό την κατηγορία της ηθικής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι Μυροφόρες

  Εκείνο τον καιρό, ο Ιωσήφ, ένα αξιοσέβαστο μέλος του συνεδρίου, που καταγόταν από την Αριμαθαία, και περίμενε κι αυτός τη βασιλεία του Θεο...