Τετάρτη 26 Ιουνίου 2019

Οι ανατολικοί μαύροι ρινόκεροι επιστρέφουν στη Ρουάντα



https://www.africanews.com/2019/06/25/rwanda-s-akagera-park-hosts-5-endangered-rhinos-relocated-from-europe/

Πέντε εξαιρετικά απειλούμενοι ανατολικοί μαύροι ρινόκεροι από πάρκα άγριας φύσης σε τρεις ευρωπαϊκές χώρες μεταφέρθηκαν στο Εθνικό Πάρκο Ακαγκέραττική  της Ρουάντα τη Δευτέρα.

Δύο αρσενικοί και τρεις θηλυκοί ανατολικοί μαύροι ρινόκεροι απελευθερώθηκαν σε προστατευμένους χώρους και τελικά θα εισαχθούν σε ανοικτές πεδιάδες για να αυξηθεί η γενετική ποικιλότητα του πληθυσμού του ρινόκερου του πάρκου, δήλωσαν οι αξιωματούχοι.

Ο ανατολικός μαύρος ρινόκερος βρίσκεται σε κρίσιμο κίνδυνο εξαφάνισης, ενώ περίπου 1.000 παραμένουν στην άγρια ​​φύση, σύμφωνα με τη Διεθνή Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης.



Οι πέντε ρινόκεροι από τους ευρωπαϊκούς ζωολογικούς κήπους και τα πάρκα σαφάρι θα ανεβάσουν σε 20 τον αριθμό των ανατολικών μαύρων ρινόκερων στο πάρκο Akagera μετά από την παράδοση ορισμένων ρινόκερων από τη Νότια Αφρική το 2017.

Οι πέντε ανατολικοί μαύροι ρινόκεροι προήλθαν από το Safari Park Dvur Králové στην Τσεχική Δημοκρατία, το Flamingo Land στη Βρετανία και το Ree Park Safari στη Δανία.

Οι πέντε τους ξεκίνησαν το ταξίδι τους από την Τσεχική Δημοκρατία στις 23 Ιουνίου μετά από μήνες προετοιμασίας στο Safari Park Dvur Králové. Ελήφθησαν προφυλάξεις για την ελαχιστοποίηση του στρες και την εξασφάλιση της ευεξίας κατά τη διάρκεια της διαδικασίας μετατόπισης. Είχαν πετάξει στο Κιγκάλι πριν μεταφερθούν με φορτηγό στο πάρκο Akagera.

Περισσότεροι από 50 μαύροι ρινόκεροι κάποτε ζούσαν στο βιότοπο σαβάνας της Akagera, το οποίο θεωρείται εξαιρετικό για τους μαύρους ρινόκερους, αλλά ο αριθμός τους μειώθηκε εξαιτίας της ευρείας λαθροθηρίας και η τελευταία επιβεβαιωμένη παρατήρηση ενός ρινόκερου ήταν το 2007.

"Οι νεοφερμένοι ρινόκεροι θα ενισχύσουν την αρχική ομάδα  που εισήχθη το 2017, συμβάλλοντας στην αποκατάσταση ενός ισχυρού πληθυσμού ανατολικού μαύρου ρινόκερου στη Ρουάντα", δήλωσε ο Jes Gruner, διευθυντής του πάρκου Akagera.

"Αυτό το μοναδικό επίτευγμα αντιπροσωπεύει το αποκορύφωμα μιας πρωτοφανούς διεθνούς προσπάθειας για τη βελτίωση των προοπτικών επιβίωσης ενός κρίσιμα απειλούμενου υποείδους ρινόκερου στο φυσικό περιβάλλον. Η άφιξή τους σηματοδοτεί επίσης ένα σημαντικό βήμα στην συνεχιζόμενη αναζωογόνηση της Akagera και  υπογραμμίζει τη δέσμευση της χώρας για διατήρηση. "

Η Clare Akamanzi, Διευθύνων Σύμβουλος του Συμβουλίου Ανάπτυξης της Ρουάντα, δήλωσε ότι οι ανατολικοί μαύροι ρινόκεροι είναι "ζωτικής σημασίας για την προστασία της άγριας φύσης και την προστασία της βιοποικιλότητας, τόσο στη Ρουάντα όσο και σε όλη την Αφρική".

Οι ρινόκεροι της Αφρικής παραμένουν υπό έντονη πίεση από τους λαθροκυνηγούς που τους σκοτώνουν για να καλύψουν τη ζήτηση για τα κέρατα τους σε παράνομες αγορές, κυρίως στο Βιετνάμ και την Κίνα.

Υπό τη διαχείριση του ομίλου African Parks, η Akagera έχει επαναφέρει τους πληθυσμούς της άγριας ζωής. Τον Ιούλιο του 2015, η Ρουάντα επανέφερε λιοντάρια στην Akagera, 15 χρόνια μετά την εξαφάνισή τους.

Η Ρουάντα προωθεί ενεργά τον τουρισμό ως μέρος της ανάκαμψής της από τη γενοκτονία πριν από 25 χρόνια, όπου σκοτώθηκαν περίπου 800.000 Τούτζι και μετριοπαθείς  Χούτου.

Ο τουρισμός έχει γίνει ένας από τους μεγαλύτερους οικονομικούς πόρους της Ρουάντα για συνάλλαγμα και 1,3 εκατομμύρια επισκέπτες ήρθαν στη χώρα το 2017, σύμφωνα με κυβερνητικές στατιστικές.

Πολλοί έρχονται να συναντήσουν τους σπάνιους γορίλες των βουνών και η Ρουάντα αυξάνει την δυνατότητα των τουριστών να δουν άλλα μεγάλα θηράματα, όπως ελέφαντες, λιοντάρια, λεοπαρδάλεις και βουβάλια, καθώς και ρινόκερους.

AP

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πολιτισμοί

 Ακολουθεί μια κάπως αντιδημοφιλής άποψη. όχι, οι αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι, ο Σωκράτης, ο Πλάτωνας κλπ δεν ήταν κάποιου είδους προ Χριστού ...