Σάββατο 1 Ιουνίου 2019

Κυριακή του Τυφλού-Αναδημιουργία

Αποτέλεσμα εικόνας για jesus and the blind man painting

Έναν εκ γενετής τυφλό θεράπευσε ο Ιησούς.Έναν άνθρωπο που γεννήθηκε χωρίς μάτια.Ουσιαστικά δεν μιλάμε για θεραπεία αλλά για αναδημιουργία.Μιλάμε ακριβώς για το έργο που ήρθε να επιτελέσει στον κόσμο ο Υιός του Θεού.

Μιλάμε για το έργο που οφείλει να επιτελεί σήμερα η Εκκλησία.Να αναδημιουργήσει τον άνθρωπο.Να του αποκαλύψει έναν νέο τρόπο σκέψης,έναν νέο τρόπο πράξης,έναν νέο τρόπο ζωής.Αυτόν τον τρόπο που αποκάλυψε και αποκαλύπτει ο Χριστός.

Πολλοί θα αρνηθούν να δουν αυτή τη νέα ζωή.Όπως οι Φαρισαίοι θα ψάξουν να βρουν δικαιολογίες, ελαττώματα.Κι όταν αποτύχουν θα απορρίψουν απλά και με περισσή αλαζονεία το θαύμα που βρίσκεται μπροστά τους.Το θαύμα της αναδημιουργίας της ανθρώπινης φύσης.


Αυτό όμως δεν πρέπει να μας απασχολεί.Αυτό που πρέπει να μας απασχολεί είναι αν εμείς,η Εκκλησία του Χριστού,παρουσιάζουμε αυτό το νέο τρόπο ζωής.Αν είμαστε σαν τον τυφλό που θεραπεύτηκε ο οποίος με θάρρος ομολογεί πως "ναι,ο Ιησούς με θεράπευσε και Αυτός μου έδωσε μια νέα ζωή", ή αν είμαστε σαν τους γονείς του , όταν φοβούμενοι την εξουσία των Φαρισαίων έκαναν τους ανήξερους.

Πολλές φορές τόσο σε ατομικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο ομάδας,κοινωνίας,εκκλησίας φοβόμαστε την εξουσία.Θέλουμε να έχουμε είτε την εύνοια είτε την ανοχή της και φερόμαστε αναλόγως.Σιωπούμε,εθελοτυφλούμε,συνθηκολογούμε.Πολλές φορές χρησιμοποιώντας κιόλας αποσπασματικά τις Γραφές ή τις διδασκαλίες των Πατέρων και των Αγίων.

Ο Χριστός όμως μας μαθαίνει να σκεφτόμαστε πέρα από το συμφέρον μας, τους τύπους ακόμα και την ανθρώπινη ηθική.Σπάει τα δεσμά που μας κρατούν προσκολλημένους στην μεταπτωτική κατάσταση και μας επαναφέρει στην πρότερη, στην παραδείσια κατάσταση.Μας καλεί να τον ακολουθήσουμε σε αυτόν τον δύσκολο δρόμο που όμως κρύβει μια σπουδαία επιβράβευση.Την πραγματική ελευθερία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στο φως της Ανάστασης

  H αλήθεια είναι πως είχα γράψει άλλο κείμενο για την Ανάσταση αρχικά. Τρεις, τέσσερις παραγράφους. Μα μου φάνηκε υπερβολικό να γράψω πολλά...