Παρασκευή 8 Μαρτίου 2019

O Θεός είναι μάνα

Αποτέλεσμα εικόνας για woman painting

Θα συνέκρινα την πραότητα με τη γυναίκα , με την έννοια και στον βαθμό που αποδέχεται τον άλλον.Η γυναίκα που δεν έχει υπερβεί το φύλο της και την κοινωνική της θέση, την υποτιμημένη σε κάποιες κοινωνίες,κατά κάποιο τρόπο πορνεύει. Μόνον οι ελαφροί άνδρες εκλαμβάνουν μια τέτοια στάση ως αυτάρεσκη ερωτοτροπία.Και πράγματι , η αδυναμία έλκεται από την αδυναμία. Πρόκειται για τη στάση της γυναίκας που θέλει να εξουσιάζει. Η πραότητα είναι διάλογος ανάμεσα σε δύο πρόσωπα που δεν θέλουν ο ένας τον άλλον ούτε κυρίαρχο ούτε υποτελή.


Η πραότητα είναι ο κλήρος εκείνων που έχουν ξεφορτωθεί τη σκουριά με την οποία ο πολιτισμός έχει λεκιάσει τα δύο φύλα.Είναι η στάση του κοινού ανθρώπου που έχει γείρει στο στήθος του Θεού και στην αγκαλιά μιας γυναίκας. Γι'αυτό και ο μεγάλος Σύριος Aphraate λέει πως ο Θεός είναι μάνα.
Επειδή είναι συμπαθής.Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι, στις σημιτικές γλώσσες, η λέξη συμπόνια(al rahmat) προήλθε από το rahm, που σημαίνει τη γυναικεία μήτρα.Προερχόμαστε όλοι από τους κόλπους του Θεού-μάνας,είτε είμαστε άνδρες είτε γυναίκες.

Σεβ.Γεωργίου Κοδρ, Κέδρος Οικουμενικός, εκδ.Παρρησία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι Μυροφόρες

  Εκείνο τον καιρό, ο Ιωσήφ, ένα αξιοσέβαστο μέλος του συνεδρίου, που καταγόταν από την Αριμαθαία, και περίμενε κι αυτός τη βασιλεία του Θεο...