Τετάρτη 20 Μαρτίου 2019

Ούτε το χιόνι ούτε οι κυρώσεις των ΗΠΑ σταματούν τους Κούρδους kolbar


http://www.rudaw.net/english/kurdistan/19032019

Ένας δυνατός άνεμος μαστιγώνει τις χιονισμένες κορυφές των βουνών στα σύνορα της περιφέρειας του Κουρδιστάν και του Ιράν. Σε μια κρύα μέρα τον Φεβρουάριο του 2019, χιλιάδες άντρες - νέοι και ηλικιωμένοι - προετοιμάζονται για ένα ταξίδι με πάγο και χιόνι για να εξασφαλίσουν πενιχρά έσοδα. 

Αυτοί είναι οι κολμπάρ, ημι-νόμιμοι Κούρδοι μεταφορείς που μεταφέρουν βαριά φορτία στις πλάτες τους στα σύνορα. Αυτοί οι άνδρες αψηφούν τα στοιχεία και το ιρανικό καθεστώς που ελάχιστα  ενδιαφέρεται για τη μοίρα τους και αψηφούν τις αμερικανικές κυρώσεις εναντίον του Ιράν. 

Είναι μια θανατηφόρα δουλειά. Κάποιοι πατούν νάρκες 30 ετών που έμειναν από τον πόλεμο Ιράν-Ιράκ. Άλλοι πυροβολούνται από Ιρανούς συνοριοφύλακες. Τα στοιχεία και το σκληρό έδαφος κοστίζουν τη ζωή εκείνων που πέφτουν από τους παγωμένους γκρεμούς ή παγώνουν μέχρι θανάτου. 

Τουλάχιστον δύο κολμπάρ πέθαναν αυτό το μήνα μέχρι στιγμής. Ο Αζίμ Αχμάντι πυροβολήθηκε από Ιρανούς συνοριοφύλακες και εννέα άλλοι τραυματίστηκαν στο ίδιο περιστατικό, σύμφωνα με το με έδρα τη Γαλλία Δίκτυο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Κουρδιστάν. 


Ο δεκαεπτάχρονος Afshar Sayyadi Niaz πήρε το φορτίο του kolbar για να βοηθήσει την οικογένειά του. Έπεσε από ένα βουνό και πέθανε, ανέφερε η ομάδα δικαιωμάτων. 

Σκηνές όπως αυτή διαδραματίζονται σε καθημερινή βάση κατά μήκος των διάτρητων συνόρων. Οι άνδρες οδηγούνται σε αυτή την εργασία λόγω της υψηλής φτώχειας και των ποσοστών ανεργίας στις κουρδικές περιοχές του βορειοδυτικού Ιράν. 

Οι κακουχίες επιδεινώνονται από τις κυρώσεις των Ηνωμένων Πολιτειών κατά του Ιράν που έχουν περιορίσει την οικονομία. Ο κόλμπαρ των βουνών δήλωσαν ότι η ζωή έχει γίνει πιο δύσκολη στο Ιράν από τότε που η κυβέρνηση των ΗΠΑ υπό τον Ντόναλντ Τράμπ αποσύρθηκε από την πυρηνική συμφωνία και επέβαλε ποινές πέρυσι. 













Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

H δυσκολία

  Να σε δεχτεί ο Χριστός είναι εύκολο. Ο Χριστός όλους τους δέχεται. Όλους τους περιμένει. Πολλές φορές όχι μόνο τους περιμένει αλλά τους πλ...