Πέμπτη 28 Μαρτίου 2019

Το Θέατρο Σκιών της Συρίας στη λίστα Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς

https://sana.sy/en/?p=161062

Δαμασκός, SANA - Με συμμετοχή της  κας Asma al-Assad, πραγματοποιήθηκε μια εκδήλωση για τον εορτασμό της ένταξης του θεάτρου σκιών ως το πρώτο συριακό στοιχείο στον κατάλογο της άϋλης πολιτιστικής κληρονομιάς που χρήζει επείγουσας διασφάλισης.

Η εκδήλωση, που ονομάστηκε "Shadows", πραγματοποιήθηκε στο συγκρότημα Mosque Tekkiye, ιστορικό χώρο της Δαμασκού, και διοργανώθηκε από τη Συριακή Εθνική Επιτροπή για την UNESCO και την Syria Trust for Development, σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού.


Η εκδήλωση επικεντρώθηκε στην επίδειξη της πλούσιας και ποικίλης συριακής άυλης κληρονομιάς, συμπεριλαμβανομένου του θεάτρου σκιών (της παραδοσιακής τέχνης των φιγούρων σκιών στη Συρία), που είναι το πρώτο από τα στοιχεία της που συμπεριλαμβάνεται στους καταλόγους της UNESCO, μαζί με άλλα στοιχεία που υπεδείχθησαν για να μπουν σε αυτές τις λίστες.

Ο υφυπουργός Πολιτισμού Tawfik al-Imam τόνισε τη σημασία της διατήρησης της πολιτιστικής κληρονομιάς της Συρίας υπό το φως του μεθοδικού πολέμου εναντίον της  Συρίας με στόχο την καταστροφή της κουλτούρας και του πολιτισμού της.


Με τη σειρά του, ο Γενικός Γραμματέας της Syria Trust for Development , Faris Kallas, μίλησε για την απτή και άυλη κληρονομιά της Συρίας, καθώς και για τον ρόλο των πολιτιστικών, κυβερνητικών και μη κυβερνητικών οργανώσεων στο να προσελκύσουν τη διεθνή προσοχή στη συριακή κληρονομιά και να την αναβιώσουν.

Η εκδήλωση περιελάμβανε καλλιτεχνικές παραστάσεις και προβολές ντοκιμαντέρ για την άυλη κληρονομιά της Συρίας και έκλεισε με συνέντευξη Τύπου από τους Kallas και al-Imam, όπου μίλησαν για τα βήματα για τον ορισμό ως υποψηφίων , στοιχείων της συριακής υλικής και άυλης κληρονομιάς που θα συμπεριληφθούν στην παγκόσμια  λίστα κληρονομιάς.  



Σύμφωνα με τη Σύμβαση για τη Διαφύλαξη της Άϋλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, η άυλη κληρονομιά ορίζεται ως "οι πρακτικές, αναπαραστάσεις, εκφράσεις, γνώσεις, δεξιότητες - καθώς και τα όργανα, τα αντικείμενα, τα τεχνουργήματα και οι πολιτιστικοί χώροι που συνδέονται με αυτές -που κοινότητες, ομάδες  , και σε ορισμένες περιπτώσεις άτομα, αναγνωρίζουν ως μέρος της πολιτιστικής τους κληρονομιάς. "

Συνολικά 100 στοιχεία έχουν εντοπιστεί ως τμήμα της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της Συρίας.

Hazem Sabbagh

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σάββατο του Λαζάρου

  Όταν ο Χριστός έμαθε πως ο Λάζαρος πέθανε, δάκρυσε. Και όσοι ήταν γύρω Του θαύμασαν πόσο αγαπούσε ο Χριστός τον φίλο Του. Αργότερα, όταν ο...