Τετάρτη 27 Μαρτίου 2019

Εκατοντάδες Μανδαίοι συγκεντρώθηκαν στον ποταμό Τίγρη για ένα τελετουργικό βάπτισης.

A Mandaean spiritual leader performs traditional cleansing ceremonies

http://www.rudaw.net/english/people-places/25032019

BAGHDAD, Ιράκ -Εκατοντάδες Μανδαίοι  συγκεντρώθηκαν στον ποταμό Τίγρη στη Βαγδάτη για να λάβουν μέρος σε ένα τελετουργικό βάπτισης.  

Η προσέλευση ήταν υψηλότερη από ό, τι τα προηγούμενα χρόνια. Πολλοί Μανδαίοι έχουν εκδιωχθεί από το Ιράκ από τις συγκρούσεις μετά την  εισβολή υπό τις ΗΠΑ το 2003. 

Ντυμένοι με λευκές ρόμπες, αυτοί οι οπαδοί της αρχαίας θρησκείας των Μανδαίων σιγά-σιγά κατεβαίνουν στον ποταμό Τίγρη. 

Πηγαίνουν  για να καθαρίσουν τις ψυχές τους, σε μια τελετή βάπτισης που ασκούν εδώ και αιώνες. 

Πλένουν επίσης τα μαγειρικά σκεύη τους στο ποτάμι καθώς πιστεύουν ότι έτσι ο Θεός θα ευλογήσει το φαγητό τους.

Έως το 2003, σχεδόν όλοι οι Μανδαίοι στον κόσμο ζούσαν στο Ιράκ, αλλά οι κύκλοι συγκρούσεων μετά την αμερικανική εισβολή οδήγησαν τις μειονότητες μακριά από τη χώρα για λόγους ασφαλείας και για  ευκαιρίες καλύτερης ζωής . 

Όμως, η προσέλευση φέτος είναι υψηλότερη από ό, τι τα προηγούμενα χρόνια. Εκατοντάδες Μανδαίοι συγκεντρώθηκαν σε ένα πάρκο στον ποταμό Τίγρη που ανήκει στην θρησκευτική ομάδα.


Ο Σεΐχ Τζαμπάρ Σαττάρ αλ-Χέλο, ο πνευματικός ηγέτης των Μανδαίων στο Ιράκ, παρευρέθηκε στη σημερινή τελετή.


Εξηγεί πώς η τελετή  επίσης τιμά τους "αγαπημένους κεκοιμημένους". 

"Κατά τη διάρκεια αυτών των ημερών αίρονται τα εμπόδια μεταξύ των νεκρών και των ζωντανών, οπότε ντυνόμαστε με τα λευκά σάβανα και τα απευθύνουμε και τα αφιερώνουμε στους νεκρούς ανθρώπους που δεν μπορούσαν να κάνουν τέτοιες τελετουργίες.Γιατί πιστεύουμε ότι ο Μανδαίος πρέπει να ασκεί αυτά τα τελετουργικά πριν πεθάνει και για εκείνους που πεθαίνουν σε ένα ατύχημα και δεν τα έχουν ασκήσει,  φτιάχνουμε αυτά τα ρούχα και τα αφιερώνουμε σε αυτούς ». 

Περίπου 10.000 Μανδαίοι έχουν απομείνει στο Ιράκ σήμερα, το οποίο είναι ένα κομμάτι των προηγούμενων αριθμών. 

Οι αριθμοί τους είναι ιδιαίτερα επιρρεπείς στο τίμημα της μετανάστευσης επειδή ο Μανδεϊσμός δεν δέχεται  προσήλυτους : οι πιστοί πρέπει να γεννηθούν μέσα στην πίστη.

Ο Αλ-Χέλο προσθέτει ότι: "Παρατηρούμε την άνοδο του μετριοπαθούς λόγου και αυτό είναι αυτό που ψάχνουμε σε όλα τα επίπεδα, ώστε όλοι να ζούμε ειρηνικά". 

Ο Μανδαιϊσμός ακολουθεί τις διδασκαλίες του Ιωάννη του Βαπτιστή, άγιο τόσο στις χριστιανικές όσο και στις ισλαμικές παραδόσεις, και οι τελετουργίες του περιστρέφονται γύρω από το νερό. 

Σήμερα, οι Μανδαίοι βυθίζονται τρεις φορές στο τρεχούμενο νερό για να ηρεμήσουν από τις ανησυχίες της ζωής και να ανακουφιστούν από τις αμαρτίες που έχουν διαπράξει. 

Οι Μανδαίες ασκούν το τελετουργικό μαζί με τους άνδρες. Είναι επίσης ντυμένες στα λευκά με τα κεφάλια τους καλυμμένα. 

Μια  προσκυνήτρια, η Nihad Abdulkareem Mohammad λέει: "Δεν λατρεύουμε το νερό, αλλά λατρεύουμε τον δημιουργό. Το νερό είναι το μυστικό της ζωής και της ύπαρξης".

Η ραγδαία  ρύπανση των υδάτων του Ιράκ αποτελεί απειλή για τα θρησκευτικά τελετουργικά της κοινότητας των Μανδαίων τα τελευταία χρόνια. 

Ο ποταμός της Βαγδάτης είναι σήμερα ένα μείγμα βιομηχανικών χημικών ουσιών, ακατέργαστων λυμάτων και δηλητηριωδών γεωργικών απορροών, σύμφωνα με την εκστρατεία της κοινωνίας των πολιτών Save the Tigris σε μια έκθεση του 2018. 

Και οι στάθμες των υδάτων πέφτουν, εξαιτίας του μεταβαλλόμενου κλίματος και των φραγμάτων στην Τουρκία, τη Συρία και το Ιράν. Περίπου το 70% του νερού του Ιράκ ρέει από τις χώρες που βρίσκονται ψηλότερα στη ροή του .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σάββατο του Λαζάρου

  Όταν ο Χριστός έμαθε πως ο Λάζαρος πέθανε, δάκρυσε. Και όσοι ήταν γύρω Του θαύμασαν πόσο αγαπούσε ο Χριστός τον φίλο Του. Αργότερα, όταν ο...