Κυριακή 17 Μαρτίου 2019

Norooz Khani

Φωτογραφίες από τον Marjohn Sheikhi, Mehr News Agency
Το Περσικό Νέο Έτος Norooz  είναι κοντά . Είναι γιορτή για τους Ιρανούς και πολλές άλλες χώρες της περιοχής. Υπάρχουν πολλά τοπικά χαρούμενα έθιμα που συνδέονται με το  Norooz. Ένα τέτοιο έθιμο ονομάζεται " Norooz Khani " το οποίο τελείται σε ορισμένα χωριά και πόλεις. 
Την τελευταία Τετάρτη του έτους, οι άνθρωποι του χωριού «Balajadeh» στην πόλη Kordkouy στην επαρχία Golestan, λαμβάνουν μέρος στο τελετουργικό « Norooz Khani » πηγαίνοντας από σπίτι σε σπίτι ενώ τραγουδούν στίχους ποίησης που εκθειάζουν την Άνοιξη, το νέο έτος και τη φύση. Είναι συνηθισμένο οι νοικοκύρηδες να τους δίνουν δώρα ή να τους προσφέρουν γλυκά σε αντάλλαγμα.









































Σχετικά με τον Norooz:
Το Norooz (κυριολεκτικά η «Νέα Ημέρα») είναι το όνομα του  Ιρανικού Νέου Έτους , επίσης γνωστού ως  Περσική  Πρωτοχρονιά, το οποίο γιορτάζεται παγκοσμίως από τους  Ιρανικούς και τους  Τούρκικους λαούς , μαζί με μερικές άλλες εθνο-γλωσσικές ομάδες, ως η αρχή του Νέου χρόνου.
Η Διεθνής Ημέρα Norooz ανακηρύχθηκε από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στο ψήφισμά της  A / RES / 64/253  του 2010, με πρωτοβουλία αρκετών χωρών που έχουν αυτές τις γιορτές(Αφγανιστάν, Αλβανία, Αζερμπαϊτζάν, Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, Ινδία ,  Ιράν,  Καζακστάν,  Κιργιζιστάν,  Τατζικιστάν,  Τουρκία και  Τουρκμενιστάν.
Καταχωρημένο το 2009 στον  αντιπροσωπευτικό κατάλογο της άϋλης πολιτιστικής κληρονομιάς της ανθρωπότητας  ως πολιτιστική παράδοση που ακολουθείται από πολλούς λαούς, το Norooz είναι μια πατροπαράδοτη γιορτή που σηματοδοτεί την πρώτη μέρα της άνοιξης και την ανανέωση της φύσης. Προωθεί τις αξίες της ειρήνης και της αλληλεγγύης μεταξύ των γενεών και των οικογενειών, καθώς και τη συμφιλίωση και τη γειτονία, συμβάλλοντας έτσι στην πολιτισμική πολυμορφία και φιλία μεταξύ λαών και διαφορετικών κοινοτήτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σάββατο του Λαζάρου

  Όταν ο Χριστός έμαθε πως ο Λάζαρος πέθανε, δάκρυσε. Και όσοι ήταν γύρω Του θαύμασαν πόσο αγαπούσε ο Χριστός τον φίλο Του. Αργότερα, όταν ο...