Σάββατο 16 Μαρτίου 2019

Κυριακή της Ορθοδοξίας-Τι είναι θρίαμβος;

Σχετική εικόνα

Η σημερινή Κυριακή,Κυριακή της Ορθοδοξίας , ονομάζεται συχνά ως γιορτή του θριάμβου της Ορθοδοξίας.Τι σημαίνει όμως θρίαμβος για ένα Χριστιανό;Τι συνιστά νίκη για την Εκκλησία μας;

Η Εκκλησία μας, όσο παράδοξο κι αν ακούγεται αυτό, έχει πετύχει τους μεγαλύτερους θριάμβους της όταν κινδυνεύει,όταν διώκεται,όταν μπαίνει στο περιθώριο.Όταν φαινομενικά η φωνή της δεν ακούγεται.

Αντίθετα, η ιστορία δείχνει ότι όταν είναι υπό την προστασία του κράτους ή όταν έχει κύρος και ισχύ, όταν εμπλέκεται και διαπλέκεται με την εξουσία πέφτει σε -έστω πρόσκαιρη- παρακμή.

Αυτό μπορεί να ισχύσει και για κάθε έναν μας ξεχωριστά.Όταν έχουμε δύναμη,όταν περνάει ο λόγος μας και γίνεται το δικό μας,τότε αυτός ο φαινομενικός θρίαμβος μας οδηγεί στην περηφάνεια,στη φιλαρχία,στην πτώση.

Αντίθετα,στις δύσκολες,στις σκοτεινές περιόδους που περνάμε,παρουσιάζονται ευκαιρίες-ας το πούμε έτσι- για πνευματική οικοδομή και προκοπή.

Την πρώτη Κυριακή των Νηστειών,την Κυριακή που στερεώθηκε η Ορθοδοξία, η Εκκλησία μας καλεί να γνωρίσουμε ποιος είναι ο πραγματικός θρίαμβος.Αυτός που βρίσκεται στην αγάπη και την αλήθεια και όχι στις επιφανειακές νίκες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σάββατο του Λαζάρου

  Όταν ο Χριστός έμαθε πως ο Λάζαρος πέθανε, δάκρυσε. Και όσοι ήταν γύρω Του θαύμασαν πόσο αγαπούσε ο Χριστός τον φίλο Του. Αργότερα, όταν ο...