Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2019

Τα αιθιοπικά Επιφάνεια στνον κατάλογο αϋλης πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO

https://ich.unesco.org/en/RL/ethiopian-epiphany-01491

Τα αιθιοπικά Επιφάνεια είναι ένα πολύχρωμο φεστιβάλ που γιορτάζεται σε όλη την Αιθιοπία για τον εορτασμό του βαπτίσματος του Ιησού Χριστού από τον Ιωάννη τον Βαπτιστή στον ποταμό Ιορδάνη. Η επιτέλεση της μνήμης ξεκινά την παραμονή του κύριου φεστιβάλ στις 18 Ιανουαρίου. Η παραμονή είναι γνωστή ως Κετέρα, που σημαίνει την παρεμπόδιση της ροής του νερού για την ευλογία των εορτασμών. Την παραμονή της Κέτερας, οι άνθρωποι συνοδεύουν το tabot της ενοριακής εκκλησίας (αντίγραφο της κιβωτού της Διαθήκης στο Timkete-Bahir (μια λίμνη, ποτάμι ή τεχνητή δεξαμενή), που μεταφέρονται από τον ιερέα της ενορίας και συνοδεύεται από μεγάλη τελετή. Οι άνθρωποι περνούν τη νύχτα για να παρακολουθήσουν νυχτερινές προσευχές και ακολουθίες, συμπεριλαμβανομένης της Ευχαριστιακής Λειτουργίας.
Εκατοντάδες χιλιάδες συμμετέχουν στο κύριο φεστιβάλ την επόμενη ημέρα - 19 Ιανουαρίου. Η γιορτή ξεκινά νωρίς το πρωί με τελετουργίες πριν την ανατολή. Αυτές ακολουθούνται από τον ψεκασμό του εκκλησιάσματος με αγιασμό, καθώς και από άλλες τελετές. Περίπου στις 10 π.μ., κάθε ταμπότ ξεκινά την πομπή του πίσω στην αντίστοιχη εκκλησία του, σε μια ακόμη πιο πολύχρωμη τελετή με διάφορα παραδοσιακά και θρησκευτικά τραγούδια. Η βιωσιμότητα του στοιχείου διασφαλίζεται με τη συνεχή πρακτική του, ενώ οι ορθόδοξοι κληρικοί διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο: ψάλλουν τα εγκώμια που αφιερώνονται στις τελετουργίες και τους ύμνους, μεταφέρουν την κιβωτό και κηρύσσουν σχετικά κείμενα.












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κυριακή των Βαϊων

  Σήμερα ο Χριστός μπαίνει στα Ιεροσόλυμα πάνω σε ένα γαϊδουράκι. Και πλήθη λαού τον υποδέχονται με ζητωκραυγές. Και οι άρχοντες, πολιτικοί ...