Σάββατο 28 Δεκεμβρίου 2019

Η φυγή στην Αίγυπτο

Αποτέλεσμα εικόνας για holy family fleeing to egypt

Ο Ηρώδης,μόλις κατάλαβε πως οι τρεις Μάγοι τον ξεγέλασαν και δεν επέστρεψαν για να του αποκαλύψουν την τοποθεσία που βρίσκεται το Παιδίον,ο μελλοντικός βασιλιάς του Ισραήλ,οργίστηκε τόσο που διέταξε το αδιανόητο.Τη σφαγή όλων των νηπίων της περιοχής που γεννήθηκαν την ίδια περίπου εποχή με τον Ιησού.Ο Ιωσήφ,ειδοποιήθηκε από άγγελο Κυρίου και πήρε την Μαρία και τον Ιησού και έφυγαν για την Αίγυπτο.

Η πικρή αυτή ιστορία επαναλαμβάνεται από τότε συνεχώς.Συνεχώς διάφοροι Ηρώδες ξεκινούν πολέμου και σφαγές για να εξυπηρετήσουν τα δικά τους οικονομικά και γεωπολιτικά συμφέροντα και προκαλώντας σε λαούς ολόκληρους πόνους,κακουχίες,θάνατο και προσφυγιά.Οι ισχυροί αυτού του κόσμου παίζουν ένα είδος σκακιού,χρησιμοποιώντας για πιόνια όχι ξύλινα αγαλματάκια αλλά εκατομμύρια ανθρώπους.Άλλοι σκοτώνονται ενώ πολεμούν,άλλοι βομβαρδίζονται στο ίδιο τους το σπίτι,άλλοι σφαγιάζονται και άλλοι φεύγουν για μια κάποια Αίγυπτο που δεν τους περιμένει όμως πάντα κάποιο ασφαλές καταφύγιο αλλά συνήθως ένας νέος κύκλος βασάνων,κακουχιών και θανάτου.


Είναι κάθε πρόσφυγας το αντίστοιχο του Χριστού;Ναι.Είναι.Όσο κι αν δε μας αρέσει να το ακούμε,όσο κι αν μας βγάζει από τις κοσμοθεωρίες μας.Όσο κι αν μας ξεβολεύει.Ναι,με όλες τις συνήθειες,τις ασθένειες,τις πτώσεις,τις κακίες και τις μοχθηρίες 
που κουβαλά είναι αυτό ακριβώς.Ο ελάχιστος αδερφός του Κυρίου.Όπως και οι φυλακισμένοι,οι άρρωστοι και φτωχοί της διηγήσεως της Ημέρας της Κρίσεως.

Στη χώρα μας έχουμε ζήσει τις επιπτώσεις των αποφάσεων του κάθε νέου Ηρώδη,σε διάφορες εποχές και από τις δυο πλευρές.Είτε ως θύματα άμεσα των γενοκτονιών που διέπραξε η Τουρκία,είτε ως χώρος υποδοχής των θυμάτων των σημερινών σφαγών και γενοκτονιών είτε τις αναγνωρίζει ο δήθεν πολιτισμένος κόσμος είτε όχι.Και έχουμε άμεση επαφή και με τον πόνο αυτών των ανθρώπων αλλά και με τα προβλήματα που απορρεούν από αυτή την κατάσταση.

Αυτή λοιπόν τη μέρα,ας την αφιερώσουμε στην προσευχή.Στην προσευχή για τους ανθρώπους μας που χάθηκαν στο παρελθόν αλλά και για τους ανθρώπους που προσπαθούν σήμερα να γλιτώσουν από τον αφανισμό.Ας προσευχηθούμε να δεθούν επιτέλους τα χέρια του κάθε Ηρώδη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κυριακή των Βαϊων

  Σήμερα ο Χριστός μπαίνει στα Ιεροσόλυμα πάνω σε ένα γαϊδουράκι. Και πλήθη λαού τον υποδέχονται με ζητωκραυγές. Και οι άρχοντες, πολιτικοί ...