Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2019

Δώσε τον παράδεισο όπου θέλεις

Αποτέλεσμα εικόνας για ibrahim bin adham

Κάποιος μαθητής ζήτησε από τον Ιμπραχήμ μπ. Αδάμ έναν ορισμό της λατρείας κι αυτός απάντησε:"Αρχή της λατρείας είναι διαλογισμός και σιωπή,εκτός από την ανάμνηση(δικρ) του Θεού".Σε μια άλλη περίπτωση,όταν πληροφορήθηκε ότι κάποιος μελετούσε γραμματική,σχολίασε:"Έχει μεγαλύτερη ανάγκη να μελετήσει τη σιωπή".Λέγεται ότι προσευχόταν:"Ω,Θεέ,Εσύ γνωρίζεις ότι ο παράδεισος δεν έχει αξία για μένα περισσότερο από το φτερό μιας σκνίπας.Αν με ευνοήσεις με την ανάμνησή Σου και με συντηρήσεις με την αγάπη Σου και μου κάνεις τη χάρη να Σε υπακούω, τότε δώσε τον παράδεισο όπου θέλεις".

Α.Τζ Άρμπερι,Σουφισμός,εκδ. Κέδρος

5 σχόλια:

  1. Δεν μπορω να κατανοησω αρκετα καλα τα κειμενα των σουφι! Λιγο περιεργος ο μυστικισμος των σουφι και των δερβισιδων! Θυμαμαι μονο που ο Αλη Πασας των Ιωαννινων φοβοταν τον ελεγχο που του ασκουσαν οι σουφι για τον εκλυτο βιο που διηγαγε! Τους φοβοταν περισσοτερο για λογους δεισιδαιμονιας! Θυμασαι καθολου εκεινη τη σειρα στο Αλτερ που τον Αλη Πασα τον υποδυοταν ο Τασος Χαλκιας? Μιλαω για την λιμνη των στεναγμων!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ούτε ο ίδιος ο Χαλκιάς δεν θα θέλει να το θυμάται...

      Διαγραφή
    2. Τοσο πολυ δε σου αρεσε η σειρα? Μου αρεσε εμενα! Εδειχνε και ξεχασμενα ιστορικα στοιχεια! Το γνωριζες οτι ο γιατρος ο Καραγιαννης που ηταν γιατρος του Αλη Πασα ηταν συναγωνιστης του Ρηγα Βελεστινλη?

      Διαγραφή
    3. Καλό σενάριο.Όλα τα άλλα λάθος.Από κάποια στιγμή και μετά φάνηκαν και οι ηθοποιοί να βαριούνται.Δεν το ήξερα,όχι.

      Διαγραφή
    4. Ναι! υπηρχαν σοβαρα λαθη! Σιγα μη κατεβαινε ο Κατσαντωνης να σωσει την Ευφροσυνη Βασιλειου! Επισης δεν ξερουμε καν εαν ο Δημητρος ο Βασιλειου ηταν μελος της φιλικης εταιρειας

      Διαγραφή

Κυριακή των Βαϊων

  Σήμερα ο Χριστός μπαίνει στα Ιεροσόλυμα πάνω σε ένα γαϊδουράκι. Και πλήθη λαού τον υποδέχονται με ζητωκραυγές. Και οι άρχοντες, πολιτικοί ...