Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2019

Ο πρώτος χριστιανός βασιλιάς


https://www.panorama.am/en/news/2019/12/21/Armenia-church/2214400

Σύμφωνα με την παράδοση ο Άγιος Αβγάρ ήταν ο πρώτος χριστιανός βασιλιάς του 1ου αιώνα, γιος του Πάρθου βασιλιά Arshakunie Arsham. Ονομάστηκε επίσης "ανώτερος άνδρας" καθώς ήταν ο σοφότερος από όλους και μεγαλοφυής. Ο ιστορικός Μωυσής του Khoronk, ο Ασσύριος ιστορικός Labubnia της Έδεσσας, οι Έλληνες ιστορικοί Προκόπιος και Ευσέβιος έγραψαν για τον βασιλιά Abgar. Δημιούργησε την πόλη Έδεσσα στον τόπο όπου ο αρμενικός στρατός προστάτεψε το πέρασμα του ποταμού Ευφράτη από τον Ρωμαίο λοχαγό Κάσιο. Αργότερα ο βασιλιάς μετέφερε το βασιλικό παλάτι και όλα τα είδωλα από τη Νισίβη σε αυτήν την πόλη.


Κατά την περίοδο της βασιλείας του βασιλιά Αβγάρ, γεννήθηκε ο Ιησούς Χριστός. Και ο Abgar, ο οποίος έπασχε από ανίατη ασθένεια, έμαθε τα θαύματα που πραγματοποιούσε ο Χριστός, πίστεψε στον Χριστό και μέσω των αντιπροσώπων του έστειλε επιστολή στην Ιερουσαλήμ, στον Σωτήρα, ζητώντας Του να έρθει και να τον θεραπεύσει. Στην απαντητική επιστολή έγραφε ότι ο Χριστός είχε ακόμα σημαντικά πράγματα στην Ιερουσαλήμ, αλλά θα έστελνε έναν από τους μαθητές Του στον βασιλιά για να τον θεραπεύσει. Μετά την Ανάληψη του Σωτήρος ο Απόστολος άγιος Θαδδαίος ήρθε στην Έδεσσα, θεράπευσε τον βασιλιά Αβγάρ, τους άρρωστους, κήρυξε το Ευαγγέλιο και όρισε τον Άδδε, τον υφαντή μεταξιού, ως διάδοχό του. Ο Ιησούς είχε στείλει το πορτραίτο του στον Abgar το οποίο και φυλάχθηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα στην Έδεσσα και αργότερα στις εκκλησίες διαφόρων πόλεων και πολιτειών.

Μετά από αυτό ο βασιλιάς Αβγάρ έστειλε επιστολές στον βασιλιά Τιβέριο και στον βασιλιά Νέρσεϊ της Ασσυρίας, προτρέποντάς τους να παραδεχτούν τον Ιησού Χριστό ως Υιό του Θεού και Σωτήρα.

Ο βασιλιάς Αβγάρ πέθανε πιθανότατα κατά το πρώτο μισό του 1ου αιώνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κυριακή των Βαϊων

  Σήμερα ο Χριστός μπαίνει στα Ιεροσόλυμα πάνω σε ένα γαϊδουράκι. Και πλήθη λαού τον υποδέχονται με ζητωκραυγές. Και οι άρχοντες, πολιτικοί ...